Δ. Αβραμόπουλος: «Το προσφυγικό έφερε πιο κοντά ΕΕ – Τουρκία»

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή δεν πρόκειται να δεχθεί την παραμικρή υποχώρηση σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στο θέμα των θεωρήσεων βίζας, στέλνει με συνέντευξή του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 
Ο Επίτροπος τονίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να μπει στον κατάλογο των χωρών που δεν έχουν υποχρέωση θεωρήσεων.
 
Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που σήμερα διαχειρίζεται το προσφυγικό πρόβλημα η Άγκυρα;
 
Από τη σημαντικότατη μείωση των ροών προς την Ελλάδα που φθάνουν από την Τουρκία, είναι ξεκάθαρο ότι η Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είχε θετικό αποτέλεσμα. Αυτό σημειώνεται από την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη καθώς και από το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία συνεργάζεται πλέον με την Ελλάδα στον τομέα της επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, ενώ τον Απρίλιο καταγράφηκαν μόλις 140 παράτυπες αφίξεις, από τις 6.000 του Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Θα ήθελα, επίσης, να θυμίσω ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και περισσότερους από 200 χιλιάδες αιτούντες άσυλο άλλων εθνικοτήτων, κυρίως στα σύνορά της με τη Συρία. Παρέχεται σε όλους ελεύθερη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση, πλέον και σε νόμιμη απασχόληση. Οι διαδικασίες ασύλου παρουσιάζουν και αυτές βελτίωση. Τόσο το μεταναστευτικό όσο και η ασφάλεια, είναι προκλήσεις που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του. Απαιτείται πνεύμα συνεννόησης και αλληλεγγύης, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και με τρίτες χώρες - κλειδιά, όπως η Τουρκία. Η προσφυγική κρίση έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πιο κοντά.
 
Απειλείται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το Προσφυγικό, μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία και την απομάκρυνση Νταβούτογλου;
 
Υπενθυμίζω ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων και των υποχρεώσεων και των δυο πλευρών. Η δε επιτυχία της είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυναμώνει τις σχέσεις της με μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, ενώ η Τουρκία προχωράει στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την ευημερία του τουρκικού λαού. Σε ό,τι αφορά τον κ. Νταβούτογλου, είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχισσεί και με τον νέο Πρωθυπουργό της Τουρκίας.
 
Η Τουρκία προειδοποιεί ότι αν δεν προχωρήσει το θέμα της βίζας δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία. Υπάρχει σχέδιο Β για την Ευρώπη; Πώς θα επιλύσει η Ευρώπη αυτό το πρόβλημα εάν προκύψει, δεδομένης της στάσης της Κύπρου;
 
Θέλω να γίνει σαφές ότι σχέδιο Β δεν υπάρχει για τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας. Υπάρχει ένα και μοναδικό σχέδιο. Αυτό είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας. Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Σχετικά με το ζήτημα των θεωρήσεων, η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων του οδικού χάρτη. Έχει τεθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτηρεί στενά την εκπλήρωση όσων υπολείπονται ακόμα να γίνουν. Για να μεταφερθεί η Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που δεν έχουν υποχρέωση θεωρήσεων θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Είμαστε σε διαρκή επαφή και υποστηρίζουμε τις τουρκικές αρχές, ώστε να γίνουν όσα βήματα απομένουν. Ξεκαθαρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δεχθεί την παραμικρή υποχώρηση, ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς Κύπρο κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
 
Με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις κρατών-μελών απέναντι στο Προσφυγικό, θεωρείτε δυνατή την απορρόφηση της πλειοψηφίας των μεταναστών;
 
Το σύστημα μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών, στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, αποτελεί ρητή και δεσμευτική υποχρέωση, και κάποιες κυβερνήσεις δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται. Είναι η ώρα για όλους όσοι συμμετέχουμε στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα, να αποδείξουμε στην πράξη την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητά μας απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργεί η προσφυγική κρίση, προκλήσεις που κανένα κράτος μέλος από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
 
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτηρίζει τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το Προσφυγικό ως «προβληματική», υποστηρίζοντας πως παραβιάζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Βλέπετε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων;
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι εγγυητές της ορθής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου και κεκτημένου. Επιβλέπουμε εξαρχής την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε να είναι σύμφωνη με τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό και βέβαια το διεθνές δίκαιο. Για να επιμερισθεί η ευθύνη, πρέπει τα κράτη-μέλη να υλοποιήσουν το σχέδιο εθελοντικής ανθρωπιστικής εισδοχής από την Τουρκία, που προτείναμε τον Δεκέμβριο. Η Τουρκία, από την ώρα που υπογράφτηκε αυτό το σχέδιο δράσεως, καλείται να λάβει τα δικά της μέτρα ως οφείλει.
 
Υπάρχει κίνδυνος οι προσφυγικές ροές να κατευθυνθούν προς την Κύπρο; Πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο αυτό;
 
Θεωρητικά, οι διακινητές μπορούν να εκτρέψουν τις προσφυγικές ροές σε όποια κατεύθυνση τους εξυπηρετεί, ακόμα και στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος δεν θα είναι μόνη της. Είναι σαφές ότι σε όποια ανάγκη παρουσιαστεί, η Κύπρος θα έχει στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με όσα τεχνικά και χρηματοδοτικά μέσα διαθέτουμε.
 
maria.stylianou@imhbusiness.com

 

 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Τατάρ για τα οδοφράγματα-Χαμηλές οι προσδοκίες
Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό και τα ερωτήματα
Αρχίζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα και η κλιματική αλλαγή
Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή