Πολύ ορθά έπραξε ο ΠτΔ, αλλά να παραμείνουμε στο στόχο μας, λέει ο Προδρόμου

Πολύ ορθά έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στο επίσημο δείπνο για τους αρχηγούς κρατών στην Κωνσταντινούπολη, “όπου τεχνηέντως, και δυστυχώς με απαράδεκτο τρόπο, φρόντισε η Αγκυρα, αιφνιδιάζοντας την τελευταία στιγμή, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Πρόσθεσε πως “φαίνεται ότι παραμένουν μεγάλες δυσκολίες”, σημειώνοντας πως “εμείς πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στη σωστή μας θέση. Πρέπει να επιδιώξουμε να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις διότι είναι και ο μόνος τρόπος να καταλήξουμε σε μια ποθητή πολιτική συμφωνία που θα μπορεί να είναι αποδεκτή και θα τερματίσει αυτό το κακό που συνέβη στη χώρα μας”, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Αποδεικνύεται όμως, συνέχισε, αυτή τη στιγμή, σε όλους, ότι θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην ευθυκρισία του, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο προωθεί τις θέσεις που είναι κοινές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “τηρεί μια αξιοπρεπή στάση, η οποία βεβαίως υπαγορεύεται από την ανάγκη να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τη θέση την οποία κατέχει αλλά με κόσμιο τρόπο. Δεν είναι η ώρα ούτε να αναζητήσουμε συγκρούσεις με τα ΗΕ, ούτε τίποτε περισσότερο”, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ή ήταν εντελώς αιφνιδιαστική η παρουσία του εκεί, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν το γνωρίζουν αυτό. Πρόσθεσε πως θα έχουν ενημέρωση “μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πατήσει πίσω σε κυπριακό έδαφος”. Ο ίδιος ο Πρόεδρος θα μπορέσει να ενημερώσει όχι μόνο το κόμμα μας, αλλά πιστεύουμε και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς πολύ σύντομα, ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι “εμείς διαπιστώνουμε με αυτή την ευκαιρία και με αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου της Τουρκίας πως φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το περιστατικό στην Κωνσταντινούπολη σίγουρα δεν είναι ευνοϊκό, “αλλά εμείς δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο σε αυτό το πράγμα” και ανέφερε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει ότι ακόμα και εκεί που χρειάζεται να δώσει μια απάντηση σαν αυτή που έδωσε είναι διατεθειμένος να μείνει στη σωστή γραμμή. Διαπραγματεύσεις ναι, αλλά στη σωστή βάση και χωρίς σε καμία στιγμή να ολισθήσουμε σε ιδέες σαν αυτές που μπορεί να είχε αυτές τις ημέρες ο κ. Ερντογάν, αξιοποιώντας το γεγονός ότι γίνεται στην Τουρκία αυτή η διεθνής σύνοδος”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως “ναι μεν οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ναι μεν είχαμε κάποιες παραδοχές βασικών αρχών από την τουρκική πλευρά, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε σε όλη τη μέχρι τώρα διαδρομή ότι η τουρκική επιδίωξη είναι να υπάρξει μια συμφωνία για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, αλλά αυτή να περιλαμβάνει και ένα τουρκοκυπριακό κράτος. “Αυτό ίσως να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν με πρωτοβουλίες παρεμφερείς σαν αυτή”, είπε.

Πρόσθεσε εξάλλου πως η αντιπολίτευση επαινεί σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να προσθέσει πως εμείς θα θέλαμε “να μην επαινούμε και να χαιρόμαστε όταν δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες για επίλυση. Να επαινούμε εκεί που υπάρχουν σωστές θέσεις σε θέματα αρχών”.

Δειτε Επισης

Ανησυχούν οι Τ/κ για τις ανεξέλεγκτες εισόδους αλλοδαπών στα κατεχόμενα
Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη
Τερματισμός λειτουργίας Κλάδου Οικοδομών Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας
Προσωρινό ναυάγιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ-Το παρασκήνιο
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αυστρίας
Ικανοποίηση ΠτΔ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»