Ακιντζί: Υπέρμετρες οι αντιδράσεις, φυσιολογική η πρόσκληση Ερντογάν

Με πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου μετέβη στο δείπνο χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, με την ευκαιρία της Συνόδου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση, και στο περιθώριο αυτού είχε την ευκαιρία να έχει μια ωφέλιμη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαριστώντας και τους δύο, τον Ταγίπ Ερντογάν για την πρόσκληση και τον Μπαν Γκι μουν για την συνάντηση.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μιλώντας για υπέρμετρες αντιδράσεις στην παρουσία του στην Πόλη, στην ε/κ πλευρά, και πως δεν γίνεται να στριμωχθεί ο τ/κ “λαός” μόνο στη νεκρή ζώνη.

Υπενθύμισε ότι με τον ΓΓ είχε συναντηθεί και τον Ιανουάριο στο Νταβός. Στη συνάντηση με τον κ. Μπαν, ανέφερε, είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τις εξελίξεις και να ανταλλάξουν απόψεις για το πως μπορούν να αξιολογήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενη χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου για την οποία ο Τ/κ έχει αναφέρει πολύ συχνά ότι δίδει πολύ σημασία. Αυτή η περίοδος των 7 μηνών, πρόσθεσε, δεν είναι σημαντική μόνο σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και για τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2016 λήγει και η θητεία του Μπαν Γκι μουν στα ΗΕ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία του εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του βλέποντας το πρόβλημα για το οποίο έχει προσπαθήσει και ο ίδιος πολύ, να λύνεται.

“Εργαζόμαστε για την λύση. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η συνάντησή μας με τον ΓΓ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές μας χωρίς να το βάζουμε κάτω. Ωστόσο δεν είναι σωστό να μην υπογραμμίσω ότι πραγματικά δεν έχει νόημα να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή (να χωνευθεί) η παρουσία μας εκεί. Πρέπει αντί να κινούμαστε και να αντιδρούμε με συναισθηματισμό να προχωρούμε μπροστά με κοινή λογική”. Επανέλαβε δε ότι οι εκλογές τέλειωσαν, η νέα Βουλή δημιουργήθηκε, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις εκλογές και να επικεντρωθούμε στη λύση, να εργαστούν με γρήγορους ρυθμούς για να αφήσουν πίσω τους και τα υπόλοιπα κεφάλαια και να δημιουργήσουν πλέον σε συνεργασία τις προϋποθέσεις για λύση. `Εμείς, ως τ/κ πλευρά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας γι` αυτό. Θα εργαστούμε όσο καλύτερα γίνεται την επόμενη περίοδο για να πραγματοποιηθεί”.


Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών στις 27 Μαίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι γι` αυτούς δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθεί. Εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, συνέχισε, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις αυτοί που θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Σημείωσε δε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή που έκανε δηλώσεις δεν είχε τέτοιου είδους πληροφόρηση, έμαθε μέσω κοινωνικών μέσων δικτύωσης ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την συνάντηση με τον κ. Έιντε λέγοντας πως αυτή είναι “δική τους απόφαση. Εμείς θα συναντηθούμε με τον κ. Έιντε το πρωί της Πέμπτης”.


Σε παρατήρηση ότι υπήρξαν δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδη πήγε στην Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης λαμβάνοντας υπόσχεση πως δεν δεν λάμβανε μέρος ο Τ/κ ηγέτης και κληθείς να σχολιάσει πως πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και πότε πήρε την πρόσκληση να πάει στην Πόλη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος προσκλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο στο δείπνο που δόθηκε με αφορμή την Σύνοδο, προς τους αρχηγούς κρατών προσθέτοντας ότι αποδέχθηκε μια πρόσκληση που κανείς δεν είχε το δικαίωμα να υποσχεθεί ότι δεν θα αποστέλλονταν. Διερωτήθηκε τί πιο φυσικό από μια πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για ένα δείπνο που ο ίδιος έδιδε προς τον “πρόεδρο” της “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.


Υπενθύμισε ότι πριν ένα μήνα περίπου είχε μεταβεί και πάλι στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει μέρος στην σύνοδο του ΟΙΔ, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή μετά το 2004, όπως σημείωσε, και εκεί συμμετείχε και στις εργασίες. Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, δεν τίθετο θέμα να συμμετάσχει στις εργασίας της Συνόδου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση. Αποδέχθηκε την πρόσκληση για δείπνο εκεί και με αφορμή την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στην Σύνοδο διερεύνησαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση μαζί του και μόλις πήραν την πληροφορία ότι αυτό θα γίνει έκρινε ο ίδιος ότι ήταν πρόσφορο να πάει. “Εγώ ήξερα πηγαίνοντας εκεί ότι θα συναντούσα τον ΓΓ του ΟΗΕ. Δεν πήγα μόνο στο δείπνο. Πήγα και για το δείπνο αλλά και για την συνάντηση με τον ΓΓ. Εγώ δεν ξέρω τι είπαν κάποιοι γι` αυτό το θέμα στην ε/κ πλευρά, εγώ ξέρω αυτό που αφορά εμένα”.


Κληθείς να πει γιατί ενοχλήθηκε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν ήθελε να προβεί σε υπέρμετρα σχόλια λέγοντας ότι θεωρεί χωρίς νόημα και τις υπέρμετρες αντιδράσεις. “Γίνεται κατανοητό ότι στην ε/κ πλευρά σε αυτό το θέμα επιδεικνύεται μια χωρίς μέτρο αντίδραση. Γι αυτό το λόγο εγώ λέω ότι πρέπει να κινούμαστε με βάση το δρόμο της λογικής. Επειδή η συνάντησή μας με τον ΓΓ του ΟΗΕ έγινε για να έρθουν καλύτερες μέρες στην Κύπρο, για την λύση. Αυτό είναι πάντοτε γνωστό”. Έχει γίνει συνήθεια, πρόσθεσε, για τους Ε/κ να εκπροσωπούν μόνοι τους εδώ και 53 χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία κοινά συμφέροντα είχε και ο τ/κ “λαός”. Γι` αυτό το λόγο, πρόσθεσε, όταν ο ίδιος παρευρεθεί σε κάποιο διεθνές φόρουμ και συμμετάσχει έστω και σε δείπνο, οι Ε/κ ενοχλούνται.


Δεν πρέπει να ξεχνιέται, συνέχισε, ότι ο τ/κ “λαός” είναι υπέρ της λύσης και για την λύση θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις αλλά ο τ/κ “λαός” δεν θα παραμείνει ένας “λαός” στριμωγμένος στην νεκρή ζώνη. “Δηλαδή εμείς με τον ΟΗΕ και τον ΓΓ θα συναντιόμαστε μόνο στην Νέα Υόρκη. Ή με τους αρμοδίους των ΗΕ θα συναντιόμαστε μόνο στην νεκρή ζώνη; Τον Ιανουάριο συναντηθήκαμε (με τον ΓΓ) στο Νταβός. Ηταν μια διαφορετική πλατφόρμα. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ανησύχησαν και τότε και έγιναν πολλές σπέκουλες. Εμείς για την λύση και υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, λαμβάνοντας υπόψην την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια του τ/κ λαού αλλά και τις υφιστάμενες ευαισθησίες και της άλλης κοινότητας, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς την κατεύθυνση της λύσης και αυτό θα το κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς δόλο”.

Αλλά, συνέχισε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να συμμετάσχει ούτε σε ένα δείπνο που παραχωρεί ως οικοδεσπότης ο Πρόεδρος μιας χώρας που είναι η μόνη που αναγνωρίζει τον τ/κ “λαό” και δεν θα έχει εκεί μια ωφέλιμη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. “Αυτή η μη ανεκτικότητα πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδεκτούμε”.


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την πρόσκληση και πως αυτή ήταν μια βόμβα στις διαπραγματεύσεις, ο Τ/κ ηγέτης διερωτήθηκε γιατί να λέγεται αυτό. “Πήγα χθες το βράδυ και γύρισα σήμερα το μεσημέρι. Τι έκανα σε αυτή την περίοδο; Αποδέχθηκα το δείπνο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και παρευρέθηκα εκεί όπως και οι άλλοι προσκεκλημένοι. Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε ένα κατάλληλο δωμάτιο και τι συζητήσαμε σας το ανάλυσα πριν λίγο. Γιατί σαμπόταρα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων; Γιατί η ύπαρξή μου εκεί δημιούργησε τόση ανησυχία; Πρώτα να εξετάσουν αυτό αυτοί που ρωτάνε. Γιατί αν κάποιοι ψάχνουν για δικαιολογίες εγώ αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Φυσικά αυτό θα πρέπει να το εξηγήσουν οι ίδιοι. Αυτό δεν είναι σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις, είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί ως υποβοηθητικό στη διαδικασία. Επιπλέον, όπως έγινε και στο Νταβός, θα ήθελα να βρισκόμαστε εκεί και με τον κ. Αναστασιάδη. Κανονίστηκε και ο χώρος στο δείπνο, γιατί δεν ήρθε εξήγησε ο ίδιος ωστόσο αυτές οι εξηγήσεις δεν θεωρεί ότι στέκουν και πολύ”. Επειδή, συνέχισε, κάνουν λάθος εκτιμήσεις και αξιολογήσεις.

Επανέλαβε ότι πήρε την πρόσκληση για το δείπνο από τον Τούρκο Πρόεδρο και πήγε χθες βράδυ γιατί τότε έμαθε ότι θα μπορούσε να γίνει η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα εβρίσκετο στην Κωνσταντινούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι. “Περιμέναμε να οριστικοποιηθεί (το ραντεβού με τον ΓΓ) και γι΄αυτό φάνηκε ότι ήταν της τελευταίας στιγμής. Γιατί θα γινόταν χτες ή σήμερα”. Επειδή δεν υπήρχαν πτήσεις εκείνη την ώρα που θα έφευγε η αναχώρησή του έγινε με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, υπονοώντας το ιδιωτικό αεροπλάνο που ήρθε να τον πάρει.

Δειτε Επισης

Ανησυχούν οι Τ/κ για τις ανεξέλεγκτες εισόδους αλλοδαπών στα κατεχόμενα
Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη
Τερματισμός λειτουργίας Κλάδου Οικοδομών Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας
Προσωρινό ναυάγιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ-Το παρασκήνιο
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αυστρίας
Ικανοποίηση ΠτΔ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»