Αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για τη συνάντηση Μπαν – Ακιντζί τα ΗΕ

Τα Ηνωμένα Εθνη δεν παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη.Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινοβραδινό διάβημα της Κύπρου προς τον προσωπάρχη του ΓΓ του ΟΗΕ, οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν πως δεν επρόκειτο για κανονική και επίσημη συνάντηση, αλλά την ώρα που αποχωρούσαν από το δείπνο, ο κ. Μπαν με τον Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν και συνομίλησαν σε παρακείμενο χώρο για λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το θέμα των διευθετήσεων ώστε να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, απασχόλησε αρκετές επαφές Κυπρίων διπλωματών με τα Ηνωμένα Εθνη τις τελευταίες εβδομάδες και τελικά την Πέμπτη δόθηκαν οι οριστικές διαβεβαιώσεις της Αγκυρας μέσω του ΟΗΕ, πως θα ισχύσει ό,τι και σε προηγούμενες διεθνείς συναντήσεις.

Την Παρασκευή και καθώς υπήρχαν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι επρόκειτο να γίνει συνάντηση του Μπαν γκι-Μουν με τον Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Νίκος Αιμιλίου, με τον προσωπάρχη του ΓΓ του ΟΗΕ, Εντμόντ Μουλέ, όπου τονίστηκε σαφώς πως αν επρόκειτο να γίνει παρόμοια συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα λάμβανε μέρος στη σύνοδο. Σύμφωνα με τις πηγές, δόθηκαν νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση.

Διπλωματικές πηγές επιρρίπτουν ευθύνες για το όλο θέμα στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επίσης ήταν στην Κωνσταντινούπολη και συμμετείχε σε μία από τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανθρωπιστική Χρηματοδότηση», υπό την ιδιότητά του προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Δειτε Επισης

Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο-Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ στο εξωτερικό
Η Iσπανία καταργεί το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια
Προαναγγελθέν το έγκλημα στην Αλεξανδρούπολη-Απειλούσε ότι θα τη σκότωνε, υποστηρίζουν οι γείτονες
Βούληση για ενδυνάμωση των σχέσεων εξέφρασαν ΠτΒ και ΥΠΕΞ Φιλιππίνων
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, ούτε ετεροχρονισμένη»
Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Κύπρο από Μπορέλ-«Έκκληση για αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ»
Εικοσάχρονος έκρυψε 13,448 χιλιάδες, σκηνοθέτησε ληστεία και συνελήφθη
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρός 55χρονος στη Μυρτιά-Πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Μόνο αστοχίες, λάθη και βολέματα», απαντά η Πινδάρου
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία ενός προσώπου για κλοπή στη Λάρνακα