Κρίσιμες οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να εκλέξει σήμερα Κυριακή τον πρώτο ακροδεξιό αρχηγό κράτους - μέλους της Ε.Ε. βρίσκεται η Αυστρία καθώς ο αρχηγός του κόμματος Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Νόρμπερτ Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 35%. Στον δεύτερο γύρο ο 45χρονος Χόφερ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν που είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,3%.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Η νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

Η Αυστρία – βασική πύλη των μεταναστών και των προσφύγων που θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία– δέχτηκε 90.000 αιτούντες άσυλο τον περασμένο χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι φέτος θα δεχτεί 37.500 αιτούντες άσυλο, ενώ ανακοίνωσε την επιβολή ημερήσιας ποσόστωσης για την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφος της χώρας.

Ο πρόεδρος της χώρας παραδοσιακά διαδραματίζει κυρίως τελετουργικό ρόλο, αλλά ορκίζει τον καγκελάριο της χώρας, μπορεί να απολύσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, αλλά με το FPÖ να εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας παραπάνω από το 30% των ψήφων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.  
 
Περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά έως τις 18:00, ώρα  Κύπρου, ενώ το 14% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει μέσω επιστολικών ψήφων.

Με τη λήξη της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls), όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάδειξης του νικητή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί σε λίγες ψήφους.

 
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία