Ποια εποχή του χρόνου «ευνοεί» την θρόμβωση

Οι θρομβώσεις που δημιουργούνται στις φλέβες είναι δύο κατηγοριών. Η θρόμβωση που σχηματίζεται στην εσωτερική φλέβα του ποδιού ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Όταν ο θρόμβος μεταφερθεί μέσω του αίματος στους πνεύμονες, το περιστατικό ονομάζεται πνευμονική εμβολή και απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση γιατί μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του ασθενούς.[AdTech Ad]Ο συνδυασμός αυτών των δύο περιστατικών ονομάζεται Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος και είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε όλο τον κόσμο.

Επίσης μπορεί να εμφανιστούν θρόμβοι και σε άλλες φλέβες του σώματος, όπως στους βραχίονες.

Ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων στα αγγεία αυξάνεται σημαντικά κατά τους χειμερινούς μήνες και πέφτει στη χαμηλότερη τιμή του το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές, η πιθανότητα ένα ηλικιωμένο άτομο να εισαχθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας θρόμβωσης τον Φεβρουάριο είναι 18% υψηλότερη από το μέσο όρο για ολόκληρο το χρόνο, ενώ τον Αύγουστο είναι 18% χαμηλότερη από το μέσο όρο.

Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στις περιπτώσεις εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, δηλαδή τη μερική ή ολική απόφραξη φλεβών, συνήθως στα κάτω άκρα του ασθενή.

Τμήματα του θρόμβου μπορούν να αποσπαστούν από την αρχική τους θέση και να μεταφερθούν μέσω της κυκλοφορίας στους πνεύμονες, όπου μπορεί να προκαλέσουν εμβολισμό.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότερος το χειμώνα, εικάζουν όμως ότι η συστολή των αγγείων εξαιτίας του κρύου διευκολύνει το σχηματισμό θρόμβων.

Μια άλλη εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αίμα είναι πιθανότερο να σχηματίσει θρόμβους όταν έχει αραιωθεί με ορό. Το καλοκαίρι, οι άνθρωποι τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο, ενώ το χειμώνα ισχύει το αντίθετο. Τους καλοκαιρινούς μήνες το αίμα είναι λιγότερο αραιό και επομένως ο σχηματισμός θρόμβου είναι λιγότερο πιθανός.

Τέλος, σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι η ακινησία. Οι περισσότεροι άνθρωποι, και ειδικά οι ηλικιωμένοι, που προσβάλλονται από χειμερινές λοιμώξεις κινούνται λιγότερο.
 


Πηγή: onmed.gr
  
 
 

Δειτε Επισης

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο
Έλλειψη εδώ και τρεις μήνες σε αντιψυχωσικό φάρμακο-Πέραν των 38 χιλιάδων χαπιών ζητά ο ΟΑΥ
Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα που προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου στην Πάτρα
Η έξαρση των λοιμώξεων έφερε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στους εφημερεύοντες προσωπικούς Ιατρούς
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών
Τα στοιχεία που απέκρυψαν οι ΗΠΑ και το FBI για τον Κορονοϊό–Νέα αποκάλυψη
Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου