Βραβείο σε ταινία που εκτυλίσσεται στην Κύπρο

Βραβείο σεναρίου στις αδελφές Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, σκηνοθέτριες/σεναριογράφους της γαλλοελληνικής ταινίας "Ταξιδεύοντας στον κόσμο" (Voir le pays), απένειμε η κριτική επιτροπή του τμήματος "Ένα κάποιο βλέμμα", με πρόεδρο την ηθοποιό Μάρθα Κέλερ και μέλη τους: Τζέσικα Χάουσνερ (σκηνοθέτρια), Ντιέγκο Λούνα (σκηνοθέτη/ηθοποιό), Ρούμπεν Οστλουντ (σκηνοθέτη) και Σελίν Σαγιέτ (ηθοποιό).
 
Πρόκειται για μια ταινία που επρόκειτο να γυριστεί στην Κύπρο, όπου και εκτυλίσσεται η ιστορία, αλλά που τελικά γυρίστηκε στη Ρόδο. Μια ταινία ενάντια στον πόλεμο και τη βία αλλά και πάνω στην κατάσταση της γυναίκας, μέσα από την ιστορία δυο νεαρών Γαλλίδων στρατιωτών, που, επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν, σταματούν για ένα διάστημα σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Κύπρο, όπου υπόκεινται σε ομαδική ψυχοθεραπεία. Εκεί, η ψυχοθεραπεία και οι ασκήσεις χαλάρωσης θα φέρουν στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα, οδηγώντας σε απρόσμενα βίαια ξεσπάσματα.
 
Εκτός από το βραβείο σεναρίου η επιτροπή του "Ένα κάποιο βλέμμα" απένειμε και τα ακόλουθα βραβεία:
 
Βραβείο καλύτερης ταινίας: "Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλι Μάκι" του Γιούχο Κουοσμάνεν (Φιλανδία)
Βραβείο της επιτροπής: "Harmonium" του Κότιζ Φουκάντα
Βραβείο σκηνοθεσίας: "Captain Fantastic" του Ματ (ΗΠΑ)
Ειδικό βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα: "Η κόκκινη χελώνα" (κινούμενα σχέδια) του Μάικλ Ντούντοκ Ντε Γουίτ (Ολλανδία)
 
Στη γερμανική ταινία, "Τόνι Έρντμαν" της Μάρεν Άντε απένειμαν οι κριτικοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) το βραβείο καλύτερης ταινίας του φετινού επίσημου προγράμματος του φεστιβάλ των Κανών. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του φετινού φεστιβάλ, ταινία δοσμένη με άφθονο χιούμορ και σουρεαλιστικές πινελιές ταινία γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα σ’ ένα πατέρα και την αποξενωμένη κόρη του, με φόντο τον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων.
 
Ακόμη, το βραβείο καλύτερης ταινίας  των κριτικών για το τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα" απονεμήθηκε στη ρουμάνικη ταινία Dogs ("Σκυλιά") του Μπόγκνταν Μίρικα, μια ακόμη νέα, ρεαλιστική και με κριτικό μάτι ματιά πάνω στη σύγχρονη ρουμάνικη κοινωνία, ενώ εκείνο για το τμήμα "Διεθνής Εβδομάδα της Κριτικής"/ή "Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών", στη γαλλική ταινία «Raw», ταινία τρόμου που εκτυλίσσεται σε κτηνιατρικό κολέγιο, σκηνοθετημένη από την  πρωτοεμφανιζόμενη  Τζούλια Ντικορνάου.  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της