«Καθαρίζουν» δρόμους και πλατείες από διαφημίσεις οι υποψήφιοι

 Υπ’ ατμών βρίσκονται κόμματα και υποψήφιοι, λίγες μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ενδέκατες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ανάμεσα στο βαρύ πρόγραμμα, βρίσκεται και η υποχρέωση τους να αφαιρέσουν από τις πινακίδες στους δρόμους, τις διαφημίσεις με τα πρόσωπα και τα προεκλογικά σλόγκαν, μιας και αυτό επιβάλλει η νομοθεσία.
 
Όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ο Έφορος Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, η ευθύνη για την απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων ξεκινά από τον ίδιο τον υποψήφιο, ενώ ευθύνη φέρουν τόσο το κόμμα όσο και η διαφημιστική εταιρεία που ανέλαβε την κάθε καμπάνια.
 
Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι η νομοθεσία θα τηρηθεί, γι αυτό και σε περίπτωση που διαφημίσεις δεν κατέβουν μέχρι τα μεσάνυχτα, συνεργείο του Υπουργείου εΕωτερικών θα αναλάβει αυτή τη δουλειά. Βεβαίως ο  σχετικός «λογαριασμός»   θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους, για αποπληρωμή. Σχετικές επιστολές έχουν αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους τις προηγούμενες ημέρες.
 
Ερωτηθείς για τις διάφορες προεκλογικές αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο και κατά πόσον εμπίπτουν  στις διαφημίσεις που πρέπει να απομακρυνθούν, ο Έφορος Εκλογών απάντησε καταφατικά, τονίζοντας πως το πρόσωπο ή το κόμμα, το οποίο αφορά η κάθε αφίσα, είναι υποχρεωμένο να τηρήσει το νόμο.  
 
Η νομοθεσία
Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από το Γενικό Έφορο Εκλογών.
Σημειώνεται ότι, με πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου, οι εφημερίδες που κυκλοφορούν την παραμονή των εκλογών μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης ημέρας.

Επίσης, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της