Ομόνοια: «Πηγαινοέρχονταν ανενόχλητοι μέσα στο γήπεδο από την αρχή»

Η διοίκηση των «πρασίνων» κάνει αναφορά για απουσία της αστυνομίας, για μια κατάσταση η οποία ξέφυγε στο φινάλε, αλλά είχε αρχίσει από την έναρξη του παιχνιδιού.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομόνοιας:
 
Πιο κάτω παρουσιάζουμε επιστολή που το Σωματείο μας απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνά Νικολάου, στον Αρχηγό Αστυνομίας, κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, όπως και στον Πρόεδρο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στον πρόσφατο τελικό κυπέλλου.
 
"20 Μαΐου 2016, Λευκωσία
 
Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνά Νικολάου
 
Αρχηγό Αστυνομίας, κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου
 
Πρόεδρο και Δ.Σ. ΚΟΠ
 
Αξιότιμοι κύριοι,
 
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
 
Δυστυχώς, για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο, ο τελικός κυπέλλου μετατρέπεται σε μία βραδιά ντροπής για το Κυπριακό ποδόσφαιρο, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΟΜΟΝΟΙΑ, την 18η Μαΐου 2016, στο Τσίρειο στάδιο.
 
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε πως το πλάνο που είχε σχεδιαστεί, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του τελικού, απέτυχε παταγωδώς, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η σωματική ακεραιότητα φιλάθλων, ποδοσφαιριστών και μελών της αποστολής της ομάδας μας.
 
Αρχικά έπεσε κροτίδα στον αγωνιστικό χώρο από την κερκίδα των οπαδών του Απόλλωνα και τραυμάτισε σοβαρά ποδοσφαιριστή της δικής τους ομάδας. Ακολούθως, προκλήθηκε σε 3-4 περιπτώσεις διακοπή στο παιχνίδι, λόγω εκατοντάδων φωτοβολίδων και βεγγαλικών, που έπεφταν στον αγωνιστικό χώρο.
 
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την είσοδο οπαδών του Απόλλωνα στον αγωνιστικό χώρο. Από την ώρα έναρξης του αγώνα, οπαδοί του Απόλλωνα πηγαινοέρχονταν ανενόχλητοι στον αγωνιστικό χώρο, παρά τις επίσημες μας διαμαρτυρίες προς τον Υπεύθυνο Ασφαλείας της ΚΟΠ, τον Γυμνασίαρχο και τον Γενικό Διευθυντή της ΚΟΠ. Ωστόσο, το σοβαρότερο περιστατικό δημιουργήθηκε από τη μαζικό είσοδο φιλάθλων του Απόλλωνα, η οποία ξεκίνησε περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και φτάσαμε στο σημείο, στα τελευταία περίπου δέκα λεπτά, το παιχνίδι να διεξάγεται με περίπου 1500 – 2000 φιλάθλους του Απόλλωνα, γύρω από τις γραμμές του γηπέδου. Τι θα συνέβαινε εάν η ομάδα μας ισοφάριζε σε εκείνο το χρονικό σημείο;
 
Η Αστυνομία ήταν απούσα από τα γεγονότα, καθώς καμία προσπάθεια δεν κατέβαλε για να επιβάλει την τάξη στον αγωνιστικό χώρο. Αντίθετα, σημειώθηκε κάτι το πολύ παράδοξο, αφού η Αστυνομία αποφάσισε να παραταχθεί μπροστά από την εξέδρα των οπαδών της ομάδας μας, την στιγμή που εντός του αγωνιστικού χώρου υπήρχαν περίπου 2000 οπαδοί του Απόλλωνα. Αυτή η απόφαση της Αστυνομίας, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και να δημιουργηθούν επεισόδια μπροστά από την εξέδρα των οπαδών της ομάδας μας.
 
Από την κατάσταση που δημιουργήθηκε, όπως την περιγράφουμε πιο πάνω, ουσιαστικά τιμωρήθηκε η ομάδα μας, καθώς ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα ένα λεπτό νωρίτερα, σε σχέση με τον χρόνο που είχε προσθέσει ως καθυστερήσεις και παρά το γεγονός πως και στον χρόνο καθυστερήσεων, υπήρχαν περαιτέρω διακοπές και κανονικά θα έπρεπε να προστεθεί επιπλέον χρόνος.
 
Η κατάσταση ξέφυγε κάθε ελέγχου μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άμεσα τα μέλη της αποστολής της ομάδας μας.
 
Μάλιστα, είχαμε καταγγελίες από τους επιτηρητές του σταδίου, που ήταν κοντά στη φυσούνα, ότι κτυπήθηκαν ποδοσφαιριστές μας, ωστόσο ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός. Επιπλέον, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στον αγωνιστικό χώρο, αναγκαστήκαμε να φυγαδεύσουμε, εφαρμόζοντας δικό μας πλάνο, τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη της αποστολής της ομάδας μας, που ήταν εγκλωβισμένοι στον πάγκο.
 
Η χρήση δακρυγόνων από πλευράς Αστυνομίας, μετά το τέλος του αγώνα, εκτός του ότι δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα σε φιλάθλους, επέφερε και αποπνικτική ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια του σταδίου.
 
Αποκορύφωμα των όσων τραγικών συνέβησαν στον τελικό κυπέλλου, ήταν το γεγονός πως η απονομή στην ομάδα μας, έγινε μέσα στα αποδυτήρια του Τσιρείου.
 
Δυστυχώς, δεν είχαμε διαπιστώσει, σε κανένα σημείο του αγώνα, κάποια σοβαρή προσπάθεια για εκτόνωση της όλης κατάστασης.
 
Μάλιστα, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πριν τον τελικό κυπέλλου και στις οποίες, ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν και θέματα ασφαλείας, η Αστυνομία τόνισε δύο σημαντικά σημεία:
 
1) Την αποφασιστικότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, για να μην σπάσει μύτη στο γήπεδο.
 
2) Ότι θα γινόταν αυστηρός έλεγχος στις εισόδους του σταδίου, προκειμένου να μην περάσουν επικίνδυνα αντικείμενα εντός του σταδίου. Μάλιστα, επί τούτου, έγιναν και δημόσιες τοποθετήσεις σε τηλεοπτικά κανάλια, από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας.
 
Με βάση τα όσα εκτυλίχθηκαν στον τελικό κυπέλλου, υπήρξε πλήρης αποτυχία για επίτευξη των πιο πάνω στόχων.
 
Κλείνοντας, θεωρούμε πως είναι ξεκάθαρο πως, από τη στιγμή που το ΓΣΠ είναι το μοναδικό γήπεδο στην Κύπρο που προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα, από θέμα ασφάλειας, τότε οι τελικοί κυπέλλου θα πρέπει να διεξάγονται εκεί. Τουλάχιστο, μέχρις ότου κτιστούν νέα γήπεδα, που θα προσφέρουν αυτά που προσφέρει, αυτήν τη στιγμή, μόνο το ΓΣΠ.
 
Κρίνουμε ως λανθασμένη την επιλογή της ΚΟΠ για να διεξαχθεί ο τελικός κυπέλλου στο Τσίρειο στάδιο. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να επιτρέπει να διεξάγονται τελικοί κυπέλλου σε γήπεδα που αδυνατούν να προσφέρουν τις συνθήκες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια αθλητών, παραγόντων, διαιτητών, προσωπικού και φιλάθλων. Θέλουμε να ελπίζουμε πως τα παθήματα των δύο τελευταίων αγωνιστικών περιόδων, θα μας γίνουν μαθήματα".