Ακιντζί: Σε σημείο κορεσμού το Κυπριακό

Όλα τα πράγματα φθάνουν σε ένα σημείο κορεσμού και το Κυπριακό έχει από καιρού φθάσει σε αυτό το σημείο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κατά την συνάντησή του σήμερα με αντιπροσωπεία της συντεχνίας Kamu Sen.


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι το 2016 είναι πλέον “το σημείο που εξαντλήθηκε ο κορεσμός. Με αφορμή τον πρώτο χρόνο των διαπραγματεύσεων ως δύο ηγέτες υπογράψαμε μια κοινή δήλωση που καθορίζει για πρώτη φορά χρονική περίοδο/διάρκεια. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα. Θέσαμε το 2016 ως στόχο για την λύση και δεσμευθήκαμε γι` αυτό”.


Το 2016 είναι πραγματικά μια σημαντική χρονιά, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι και στο παρελθόν υπήρξαν σημαντικές και κρίσιμες περιόδους και ίσως και στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν. “Υπάρχει ένα σημείο κορεσμού για όλα τα πράγματα. Το Κυπριακό έφτασε στο σημείο κορεσμού εδώ και καιρό. Θεωρώ ότι πλέον το 2016 είναι το σημείο που εξαντλήθηκε ο κορεσμός. Όταν σκέφτομαι τί μπορεί να γίνει μετά από αυτό, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό”. Εάν περάσουμε στο 2017 και εμείς είμαστε ακόμα στο ας διαπραγματευτούμε, το 2018 στην ε/κ πλευρά θα έρθουν οι Προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε και η “νότια” Κύπρος – όπως είπε – θα ζει σε αυτούς τους ρυθμούς.


Εάν ούτε το 2018 υπάρξει κάτι και μείνει για το 2019, θα τραβήξει πάρα πολύ αυτή η δουλειά, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί. “Γι` αυτό πιστεύω ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αντιληφθούν την σημαντικότητα των επομένων επτά μηνών μπροστά μας και το αντιλήφθηκαν νομίζω” ανέφερε σημειώνοντας την κοινή δήλωσή τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν από λίγες ημέρες.


Μετά τις εκλογές της Κυριακής, είπε, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο θα δουλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις πιο εντατικά για μια λύση, το πλαίσιο της οποίας – ανέφερε – είναι ξεκάθαρο, παραπέμποντας στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 και πως εδώ και χρόνια το επιθυμητό μοντέλο είναι μια λύση διζωνική, δικοινοτική που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων πολιτειών. Και αυτό, συνέχισε, είναι η λογική, αποδεκτή και εφικτή λύση που μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία.


Ο καθένας, πρόσθεσε, μπορεί να έχει τα δικά του όνειρα σημειώνοντας ότι υπάρχουν και στο “βορρά” και στο “νότο” κάποιοι που δεν ενστερνίζονται αυτό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και σίγουρα είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την διαφωνία τους. “Αλλά το εφικτό, λογικό και μέχρι σήμερα επισήμως αποδεκτό πλαίσιο, είναι αυτό”. Ως διαπραγματευτές της μιας ή της άλλης πλευράς, συνέχισε, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν εντός αυτού του πλαισίου.


Ως εκλελεγμένος ηγέτης των Τ/κ, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, το βασικό του καθήκον είναι να κρατά σε πρώτο πλάνο τις ανησυχίες του δικού του “λαού”. Αλλά, συνέχισε, πράττοντας αυτό πρέπει να λαμβάνει υπόψην και κάποιες ανησυχίες της κοινότητας που “από κοινού σε αυτόν τον τόπο, θα ζήσουμε μαζί σε μια δημοκρατία, μοιραστήκαμε τους πόνους του νησιού, αλλά από δω και πέρα θα μοιραστούμε τα αγαθά”. Εάν αυτό που είναι επιθυμητό είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, αυτό πρέπει να γίνει και εάν η λύση που θα βρεθεί δεν θα είναι δίκαιη για καμία πλευρά, δεν θα μπορεί να είναι και βιώσιμη, πρόσθεσε.


Σίγουρα, συνέχισε, δεν είναι εφικτή μια λύση που θα τους ικανοποιεί όλους αλλά θα πρέπει ένας εύλογος αριθμός πολιτών να πιστέψει στη λύση που θα βρεθεί, ότι θα είναι βιώσιμη και να την δουν ως δίκαιη. Να μπορεί να πει ότι “σε αυτή τη λύση εγώ θα είμαι ίσιος, θα ζω με ασφάλεια, τα δικαιώματά μου θα λαμβάνονται υπόψην”, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.


Αυτό θα ξεκαθαρίσει στο δημοψήφισμα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι το δικό του καθήκον είναι το συντομότερο δυνατό, και εύχεται αυτό να είναι εντός του τρέχοντος έτους, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο. Δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι αυτό θα συμβεί, αλλά είναι καθήκον του – είπε – να δουλέψει γι αυτό και αυτός είναι ο στόχος.


Ανέφερε επίσης ότι σε κάθε δήλωσή του υπάρχουν κάποιοι στην ε/κ πλευρά που αντιδρούν και βλέπει και εντός της κοινότητάς του κριτική σε αυτό το θέμα, αλλά παρακολουθεί με υπομονή τις προσεγγίσεις. Στο κάτω κάτω, είπε, εμπιστεύεται τον “λαό” του, η στήριξη του οποίου δεν έχει μειωθεί αλλά παρατηρεί και ο ίδιος ότι αυξάνεται. “Επειδή προσπαθώ να κρατήσω τις υποσχέσεις που έδωσα. Αλλά στο τέλος της ημέρας το ωραίο πιο είναι; Ότι οι ηγέτες θα δουν αλλά ο λαός θα αποφασίσει”.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας Kamu Sen εξέφρασε την στήριξή του στον Τ/κ ηγέτη και την ικανοποίηση για τον τρόπο που διεξάγει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.  

Δειτε Επισης

Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.