Αποζημιώσεις στους οικείους θυμάτων του Μαρί
19:45 - 20 Μαΐου 2016
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε χθες τρεις αποφάσεις για αποζημιώσεις στους οικείους του Πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου 30 χρόνων από την Ορμήδεια, του αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, 51 χρόνων από τη Λεμεσό και του Αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαδόπουλου, 44 χρόνων από τη Λάρνακα.
Οι τρεις ήταν μεταξύ των 13 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις 11 Ιουλίου 2011 στην φονική έκρηξη που σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια, που ήταν στοιβαγμένα στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Συγκεκριμένα, στην υπόθεση του Παναγιώτη Θεοφίλου, που ήταν άγαμος, το Δικαστήριο έκρινε ότι πέρα από το ποσό των 95 χιλιάδων ευρώ που έλαβε η οικογένεια του υπό μορφή φιλανθρωπίας από το κράτος τον Αύγουστο του 2011, δικαιούτο και αποζημιώσεις ύψους 152 χιλιάδων ευρώ.
Οι τρεις ήταν μεταξύ των 13 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις 11 Ιουλίου 2011 στην φονική έκρηξη που σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια, που ήταν στοιβαγμένα στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Συγκεκριμένα, στην υπόθεση του Παναγιώτη Θεοφίλου, που ήταν άγαμος, το Δικαστήριο έκρινε ότι πέρα από το ποσό των 95 χιλιάδων ευρώ που έλαβε η οικογένεια του υπό μορφή φιλανθρωπίας από το κράτος τον Αύγουστο του 2011, δικαιούτο και αποζημιώσεις ύψους 152 χιλιάδων ευρώ.
Η αγωγή που κατέθεσαν οι γονείς και η αδελφή του Παναγιώτη Θεοφίλου στρεφόταν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μαρτυρία κατά τη δίκη έδωσε ο πατέρας του Παναγιώτη Μιχάλης Θεοφίλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον πόνο και την οδύνη που προκλήθηκε από το θάνατο του γιου του στον ίδιο, τη μητέρα και την αδελφή του.
Στην απόφαση του το Δικαστήριο αναφέρει μεταξύ άλλων πως δεν προσφέρθηκε ουσιαστική μαρτυρικά αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Παναγιώτης έχασε τη ζωή του, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας, εκ μέρους της Δημοκρατίας, με δήλωση της εκπροσώπου του στις 9 Φεβρουαρίου 2015 αποδέχθηκε την ευθύνη για την πράξη που οδήγησε στο θάνατο του.
Με την αγωγή, αξιώνεται απόφαση με την οποία να αναγνωρίζεται ότι ο θάνατος του Παναγιώτη προκλήθηκε λόγω ενεργειών, πράξεων ή παραλείψεων συγκεκριμένων αξιωματούχων του Κράτους ώστε η Δημοκρατία να υπέχει ευθύνης και ότι αυτές οι ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις εκδηλώθηκαν ηθελημένα, με αμέλεια ή βαρεία αμέλεια και αξιώνονται γενικές και ειδικές για την πρόκληση του θανάτου.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Χάρης Μαλακτός στην απόφαση του αναφέρει ότι «η Δημοκρατία επέδειξε εγκληματική αδιαφορία για τη ζωή προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης. Όμως, τα όποια στοιχεία στη συμπεριφορά της Δημοκρατίας μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για επιδικασμό τιμωρητικών ή και παραδειγματικών αποζημιώσεων, έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν προσμετρήσει στον καθορισμό των μη χρηματικών αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί».
Προστίθεται ακόμα ότι «το ποσό των 152 χιλιάδων ευρώ που επιδικάστηκε ως μη χρηματικές αποζημιώσεις είναι ορθό και δίκαιο να φέρει τόκο από την ημερομηνία του θανάτου του αποβιώσαντα» .
Απόφαση για αρχιεκελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους
Στη δεύτερη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για τον αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, ο οποίος ήταν νυμφευμένος με δύο τέκνα, έκρινε ότι πέραν από το ποσό των 285 χιλιάδων ευρώ που έλαβε η οικογένεια του υπό μορφή φιλανθρωπίας από το κράτος τον Αύγουστο του 2011, δικαιούτο και αποζημιώσεις ύψους 302 χιλιάδων ευρώ.
Προστίθεται ότι η αγωγή που κατέθεσαν η σύζυγος και τα δύο παιδιά του αποβιώσαντος στρέφεται κατά της Δημοκρατίας, ενώ τον Απρίλιο του 2015 η Δημοκρατία αποδέχθηκε την πλήρη ευθύνη για την επίδικη έκρηξη και το θάνατο του αποβιώσαντα.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία της συζύγου του αποβιώσαντα «ο Κλεάνθης ήταν αγαπητός στην οικογένεια του και τα παιδιά του τον υπεραγαπούσαν και με το θάνατο του η σύζυγος του απώλεσε το σύντροφο και στήριγμα της. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχασε όλη της τη ζωή, ενώ κατά το χρόνο του θανάτου του η θυγατέρα του ήταν ηλικίας 25 ετών και ο γιος του ηλικίας 17 ετών».
Με την αγωγή που κατέθεσαν η σύζυγος και τα παιδιά του αρχικελευστή «αξιώνουν τιμωρητικές ή και παραδειγματικές αποζημιώσεις για παράβαση από την Κυπριακή Δημοκρατία του δικαιώματος του αποβιώσαντος Κλεάνθη Κλεάνθους στη ζωή δυνάμει του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ και του Αρθρου 7 του Συντάγματος».
Στην απόφαση του Δικαστηρίου γίνεται αναφορά και στην απόφαση της υπόθεσης του Κακουργιοδικείου Λάρνακας σύμφωνα με την οποία ο τότε «Υπουργός Αμυνας καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία σε σχέση με τους 13 θανάτους που σημειώθηκαν στις 11/7/2011, περιλαμβανομένου και του θανάτου του Κλεάνθη. Επίσης καταδικάστηκαν για την πρόκληση του θανάτου του Κλεάνθη λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ο Υπουργός Αμυνας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Διευθυντής της ΕΜΑΚ».
Σημειώνεται ακόμα ότι «εφόσον όλοι οι καταδικασθέντες, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι και όσα άλλα πρόσωπα είχαν συμμετοχή στη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων ή της κατάστασης μέχρι και τη φονική έκρηξη, ενεργούσαν ως αντιπρόσωποι του Κράτους, για τις πράξεις ή παραλείψεις όλων, φέρει εκ προστήσεως αστική ευθύνη η Εναγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία».
Στην απόφαση του Δικαστηρίου σημειώνεται επίσης ότι «η Δημοκρατία επέδειξε εγκληματική αδιαφορία για τη ζωή προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Κλεάνθης. Όμως, τα όποια στοιχεία στη συμπεριφορά της Δημοκρατίας μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για επιδικασμό τιμωρητικών ή και παραδειγματικών αποζημιώσεων έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν προσμετρήσει στον καθορισμό των μη χρηματικών αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί».
Απόφαση για αρχιλοχία Ανδρέα Παπαδόπουλο
Η τρίτη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας αναφέρεται στον αρχιλοχία Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν νυμφευμένος με τρεις θυγατέρες, οι οποίες κατά το χρόνο της φονικής έκρηξης στο Μαρί ήταν ηλικίας 15, 13 και 7 χρόνων.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι πέραν από το ποσό των 380 χιλιάδων ευρώ που έλαβε η σύζυγος και οι τρεις θυγατέρες του Ανδρέα Παπαδόπουλου υπό τη μορφή φιλανθρωπίας από το κράτος, τον Αύγουστο το 2011, εδικαιούτο και αποζημιώσεις ύψους 628.000 ευρώ.
Η αγωγή έγινε από την σύζυγο του Ανδρέα Παπαδόπουλου, στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και αξιώνει τιμωρητικές ή και παραδειγματικές αποζημιώσεις και αποζημιώσεις για παράβαση από την Κυπριακή Δημοκρατία του δικαιώματος του αποβιώσαντα Ανδρέα Παπαδόπουλου δυνάμει των Αρθρων 7, 8, 15 και 9 του Συντάγματος και των αντίστοιχων άρθρων 2, 3 και 8 της ΕΣΔΑ.
Ενώπιον του Δικαστηρίου κατέθεσε με γραπτό κείμενο η σύζυγος του Ανδρέα Παπαδόπουλου η οποία ανέφερε πως «με τον θάνατο του Ανδρέα τόσο η ίδια όσο και τα ανήλικα τέκνα της έχουν χάσει τη στήριξη του συζύγου και πατέρα τους αντίστοιχα».
Στην απόφαση αναφέρεται ότι «η Δημοκρατία επέδειξε εγκληματική αδιαφορία για τη ζωή προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας. Όμως, τα όποια στοιχεία στη συμπεριφορά της Δημοκρατίας μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για επιδικασμό τιμωρητικών ή και παραδειγματικών αποζημιώσεων έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν προσμετρήσει στον καθορισμό των μη χρηματικών αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί».
Το Δικαστήριο αναφέρεται επίσης στην απόφαση της υπόθεσης του Κακουργιοδικείου Λάρνακας σύμφωνα με την οποία ο καταδικάστηκαν ο τότε Υπουργός Αμυνας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Διευθυντής της ΕΜΑΚ.