«Ο κόσμος έχει ανάγκη να μάθει την αλήθεια»

Από την προσωπική επαφή του με τον κόσμο, η οποία εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του προεκλογικού αγώνα, ο Ευγένιος Χαμπουλλάς κρατά την έντονη αγωνία όλων σε σχέση με τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος μας, που είναι το εθνικό και η οικονομία. «Παρά τις πικρίες, τις απογοητεύσεις και τα όσα τραγικά βιώσαμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης, έχει αρχίσει να επανέρχεται η εμπιστοσύνη αλλά και η ελπίδα, σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δηλαδή, ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, και μέσα από σκληρή δουλειά και συνέπεια να πετύχουμε τις αλλαγές που θα βάζουν νέες στερεές βάσεις και θα δημιουργούν την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο σε όλους τους τομείς», προσθέτει ο βουλευτής Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευγένιος Χαμπουλλάς, ο οποίος επαναδιεκδικεί θέση στη Βουλή.
 
Τι βουλευτές θέλει ο κόσμος;
Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούει πλέον την αλήθεια. Ακόμα και αν αυτή μπορεί να τον πικραίνει. Τις πλείστες φορές που οι πολίτες επικαλούνται τη βοήθεια πολιτικών προσώπων, είναι επειδή το μοντέλο δημόσιας διοίκησης που έχουμε χτίσει δεν επιλύει τα προβλήματα στην ώρα τους, ενώ πολλές φορές αποφάσεις για όμοια αιτήματα είναι συγκρουόμενες. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη, έχουμε όμως υποχρέωση, ο καθένας ξεχωριστά, είτε είναι πολιτικός είτε δημόσιος λειτουργός είτε απλός πολίτης, να βοηθήσουμε, να βελτιώσουμε το σύστημα, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
 
Πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση έχουν ήδη προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, π.χ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μείωση στρατιωτικής θητείας κλπ. Αν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις καθυστερούν ή δεν υλοποιούνται, αυτό οφείλεται περισσότερο στο πολίτευμά μας και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, για να μπορεί να εφαρμόζει τις δικές της πολιτικές και το πρόγραμμά της όπως αυτή θα ήθελε. Την ίδια ώρα, δυστυχώς, αυτοί που κατέστρεψαν την οικονομία του τόπου, αντί να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να είναι συνεργάσιμοι στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε όλα τα επίπεδα, μέσα από λαϊκίστικες προσεγγίσεις και ανέξοδες πολιτικές, δημιουργούν με όποιο τρόπο μπορούν προβλήματα στον τόπο. Η έγνοια τους φαίνεται να είναι περισσότερο το κόμμα παρά το συμφέρον της Κύπρου.
 
Ποια τα κυριότερα προβλήματα της επαρχίας σας;
Το κορυφαίο πρόβλημα είναι η διαίρεση και η κατοχή. Η κοινωνία της Αμμοχώστου είναι σκορπισμένη σε όλα τα μέρη της Κύπρου, με τους πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα λόγω της μη λύσης του Κυπριακού. Αυτή η μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας είναι που βιώνει με τον χειρότερο τρόπο την οικονομική κρίση και πληρώνει το κόστος της μη λύσης. Από την άλλη, οι περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, περίκλειστες από τον στρατό κατοχής στον βορρά και τις Βρετανικές Βάσεις δυτικά, χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τα κέντρα αποφάσεων, ιδιαίτερα στα θέματα της ανάπτυξης, προς ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Μυστήριο οι προθέσεις της Τουρκίας
 
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Ευγένιος Χαμπουλλάς επισημαίνει ότι δεν μπορεί κανένας να εκτιμήσει τις προθέσεις της Τουρκίας και να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες και το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Δυστυχώς, προσθέτει, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δείγματα γραφής από την Τουρκία και ειλικρινή διάθεση για να βοηθήσει τους δύο συνομιλητές να καταλήξουν σε συμφωνία. Πάντως, τονίζει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, η όποια συμφωνία θα πρέπει να διασκεδάζει τις ανησυχίες και να ικανοποιεί τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού. «Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την θέτει υπό την κηδεμονία οποιουδήποτε», καταλήγει.
 
«Δεν έχω μετανιώσει»
 
Ερωτηθείς για την περιβόητη ανάρτησή του στο Facebook για τα αμπελοπούλια, ο κ. Χαμπουλλάς είπε ότι αυτό το οποίο εισπράττει, «ιδιαίτερα από τους συνάδελφους κυνηγούς, είναι η ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα και να επιτραπεί η επιλεκτική θήρευση». Η απάντηση που έχω στα χέρια μου από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τον Μάιο του 2015, αλλά και οι απόψεις αναφορικά με το θέμα από εξωτερικούς νομικούς συμβούλους, είναι ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να δώσουμε τη μάχη και να πετύχουμε την παρέκκλιση, προσθέτει. «Με βάση τη δική μας νομοθεσία που είναι εναρμονισμένη με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, δεν χρειάζεται άδεια για να επιτραπεί η θήρευση του συγκεκριμένου είδους κάτω από όρους και προϋποθέσεις. Υπενθυμίζω ότι και άλλα κράτη-μέλη έδωσαν ανάλογες παρεκκλίσεις είτε για τη θήρα είτε για την αλιεία, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τούς οδήγησε στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν. Αυτό το οποίο λείπει, είναι η ξεκάθαρη πολιτική βούληση για παραχώρηση αυτής της άδειας. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει ανοιχτό και αμέσως μετά τις εκλογές, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα που υπάρχουν, θα το επαναφέρω μαζί με άλλους συναδέλφους», συμπληρώνει.
 
Έχετε μετανιώσει για εκείνη την ανάρτησή σας ή θα την επαναλαμβάνατε εάν ο χρόνος γυρνούσε πίσω;
Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί και έχω εξηγήσει ότι η ανάρτηση δεν ήταν προϊόν σχεδιασμού. Δεν έχω μετανιώσει, επειδή στο τέλος της ημέρας έχει δημιουργηθεί ένας σάλος για ένα θέμα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του λαού. Έχουν λεχθεί αρκετές αλήθειες, τις οποίες κάποιοι έκρυβαν, έτσι απλά για να περνούν και να ξεγελούν αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτή την υπόθεση.
 
 

Δειτε Επισης

Μηνύματα Ε.Ε στην Τουρκία-Όποιοι βαυκαλίζονται λύση δύο κρατών, μάλλον δεν έχουν μιλήσει με κανέναν στην Ευρώπη
Επιστολή ΑΗΙ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ
Αναλύει το Κυπριακό, αποφασίζει για το συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ
Άρχισε να στήνεται το παζλ υποψηφίων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ-Ποιοι βρίσκονται στο κάδρο
Εμβαθύνεται η συνεργασία με την Ελλάδα, διευρύνεται η τριμερής με Ιορδανία
Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο