«Θα μπούμε στη βουλή»

Στόχος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» είναι να έχει ισχυρή παρουσία στη Βουλή και συγκεκριμένα να εκλέξει βουλευτές σε όλες τις επαρχίες. «Πιστεύω πως θα μπούμε στη νέα Βουλή, με ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το 3,6%. Θέλουμε για την ακρίβεια να εκλέξουμε βουλευτές σε όλες τις επαρχίες. Αγωνιζόμαστε γι’ αυτό και πιστεύω ότι είμαστε αρκετά κοντά», αναφέρει συγκεκριμένα η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Ελένη Θεοχάρους. Είμαστε ένα νέο κίνημα, συνεχίζει, χωρίς μηχανισμούς και πόρους. «Συγκριτικά με τα άλλα κόμματα, τα οποία έχουν ισχυρή οικονομική στήριξη και μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε τις θέσεις μας με τον τρόπο που θα θέλαμε», συμπληρώνει. Η κ. Θεοχάρους, στη συνέντευξή της στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, αναφέρεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τεράστια αδιαφορία και μεγάλη απογοήτευση από πλευράς νέων.
 
Πώς προσελκύετε τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες που ίσως να κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα;
Ευελπιστώ ότι τελικά δεν θα είναι τόσο μεγάλη η αποχή και η αδιαφορία, όσο ήταν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως στις προεδρικές ή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Παρόλο που είναι σημαντικό το ποσοστό αυτών που δεν θέλουν να πάνε να ψηφίσουν, πιστεύουμε ότι αν γινόταν καλύτερη προβολή της σημασίας των εκλογών, θα προσελκύαμε περισσότερους νέους. Αν μάλιστα το πολιτικό μας σύστημα ήταν λιγότερο διεφθαρμένο και είχαμε περισσότερα υγιή πρότυπα να προβάλουμε στους νέους μας, θα υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Το να προσπαθήσει κάποιος να ξεγελάσει τους νέους με κολπάκια στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά μέσα, δεν νομίζω ότι είναι προσοδοφόρο. Δεν αποδίδει. Οι νέοι δεν είναι χαζοί, καταλαβαίνουν πότε και ποιος τους λέει ψέματα. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, και αυτό διακρίνεται και από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της «Αλληλεγγύης» στις βουλευτικές εκλογές.
 
Τι είναι αυτό που σας ενώνει με τον κ. Συλλούρη; Ποια τα κοινά σας; Υπάρχουν σημεία στα οποία διαφωνείτε;
Ο κ. Συλλούρης αποφάσισε μαζί με το υπόλοιπο κόμμα του να ενταχθεί στην «Αλληλεγγύη» και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς. Γιατί αποδέχθηκε τις θέσεις της «Αλληλεγγύης», το σφρίγος και τη δυνατότητα που μπορεί να παράσχει σε ένα πολιτικό σύστημα ένα νέο κίνημα με καθαρή προϊστορία, με καθαρό πολιτικό μητρώο και με ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις. Νομίζω ότι το κοινό χαρακτηριστικό είναι η πίστη σε αυτό που περιγράφεται ως ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή σε μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια του νησιού, καθώς και στην παρεμπόδιση της διασφάλισης υπερπρονομίων στη μία από τις δύο κοινότητες. Βεβαίως, το τι εννοεί η «Αλληλεγγύη» ως ευρωπαϊκή λύση, από το τι εννοούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί όταν αναφέρονται σε ευρωπαϊκή λύση, έχει μεγάλη διαφορά. Όσον αφορά στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, φυσικά έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις σε ορισμένα θέματα αλλά ουχί θεμελιακές. Και οι δύο πολεμήσαμε το φαύλο κατεστημένο, πολεμούμε με πάθος για να επανιδρυθεί το κράτος σε σωστή βάση και απαιτούμε την άμεση τιμωρία των ενόχων για όλα τα δεινά που βιώνει ο κυπριακός λαός.
 
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφεύγει να σχολιάζει την αποχώρησή σας από το κόμμα και την ίδρυση της «Αλληλεγγύης». Και όποτε το κάνει, προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός. Γιατί, κατά τη γνώμη σας;
Είναι χαρακτηριστικό του Αβέρωφ να υποτιμά και να απαξιώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Προσωπικά σέβομαι την κάθε άποψη και κρίνω την κάθε συμπεριφορά. Βεβαίως, ουδέποτε σχολίασα και εγώ τα όσα καταμαρτυρούνται σε βάρος του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε πολιτικό επίπεδο, οι θέσεις του ΔΗΣΥ, από την αρχή μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, είναι εντελώς διαφορετικές από τις θέσεις που προβάλλονται αυτή τη στιγμή. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη δήλωση του Γλαύκου Κληρίδη με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ότι θα προσπαθούσε να απαγκιστρωθεί από τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ). Καθώς και τη δήλωσή του ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα δεν είναι αμυντικό αλλά απελευθερωτικό. Αυτά θα πρέπει να τα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους όσοι νομίζουν ότι συνεχίζουν την πολιτική Γλαύκου Κληρίδη και όσοι επαίρονται ότι τον έχουν πνευματικό πατέρα. Και όσοι νομίζουν ότι η πολιτική του ΔΗΣΥ ήταν πάντοτε υπέρ μιας ΔΔΟ χωρίς περιεχόμενο και χωρίς κατοχύρωση των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.
 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχετε βλέψεις ακόμη και για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα είστε υποψήφια στις επόμενες προεδρικές για την εν λόγω θέση;
Είναι κάτι το οποίο ακούω συχνά ως απαίτηση όχι μόνο από τους οπαδούς της «Αλληλεγγύης», αλλά και από την ευρύτερη κοινωνία. Σας διαβεβαιώ για ένα μόνο. Τα κίνητρά μου σε αυτή την προσπάθεια δεν πηγάζουν από προσωπικές φιλοδοξίες. Έχω πληρώσει τρομακτικό κόστος για να είμαι συνεπής με τα πιστεύω μου και την ιδεολογία μου. Αυτό που προέχει τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία το 2018, για να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.
 
 

Δειτε Επισης

Επιστολή ΑΗΙ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ
Αναλύει το Κυπριακό, αποφασίζει για το συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ
Άρχισε να στήνεται το παζλ υποψηφίων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ-Ποιοι βρίσκονται στο κάδρο
Εμβαθύνεται η συνεργασία με την Ελλάδα, διευρύνεται η τριμερής με Ιορδανία
Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος