Προσπάθεια οι συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, προσπάθεια ώστε κάποιες συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το Κυπριακό, σημειώνoτας ότι οι βουλευτικές εκλογές και η προεκλογική περίοδος δεν επηρεάζουν την ουσία των διαπραγματεύσεων.
 
Σε δηλώσεις από την κοινότητα Λόφου, της Επαρχίας Λεμεσού, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως υπάρχει η προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών στις 6 Μαΐου και "από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ.Ακκιντζί θα αποφασίσουν αν θα υπάρξουν νέες συναντήσεις πριν τις 22 Μαΐου", διευκρινίζοντας ότι "σίγουρα θα γίνουν αρκετές σε επίπεδο διαπραγματευτών".
 
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως η προεκλογική περίοδος και οι βουλευτικές εκλογές δεν επηρεάζουν την ουσία των διαπραγματεύσεων, "η οποία επηρεάζεται αποκλειστικά και μόνο από τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών".
 
Βρίσκεται, συνέχισε, σε εξέλιξη μια προσπάθεια ώστε κάποιες συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα για τα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται αυτή τη στιγμή, ώστε να ξεκινήσει κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που είναι η συζήτηση επί του εδαφικού".
 
"Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό, την ΕΕ και την οικονομία", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το θέμα της Ασφάλειας θα συζητηθεί τελευταίο.
 
Καμία έκπτωση στο θέμα της θεώρησης εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ
 
Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της θεώρησης εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ και κληθείς να πει τι αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε όσα νωρίτερα είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ, ότι δηλαδή την Τετάρτη, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγηση της σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορεί να της παρασχεθεί καθεστώς φιλελευθεροποίησης θεωρήσεως εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους. 
 
"Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας η θέση μας είναι ότι η Τουρκία, όπως και η οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί καθεστώς φιλελευθεροποίησης  θεωρήσεως εισόδου για τους υπηκόους τους, θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια", είπε ο κ.Χριστοδουλίδης τονίζοντας πως "δεν μπορούν να γίνουν ειδικές εκπτώσεις για οποιαδήποτε χώρα".
 
Σχολιάζοντας δηλώσεις που έγιναν επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "είναι σημαντικό να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση" και εξήγησε ότι η απόφαση εναπόκειται στο Συμβούλιο, δηλαδή στα κράτη μέλη, και παράλληλα επειδή είναι νομοθετική πράξη χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
"Άρα αφορά συναπόφαση ανάμεσα στα κράτη μέλη και του Κοινοβουλίου» ανέφερε, ενώ σε ερώτηση κατά πόσο άλλαξε οτιδήποτε από τη θέση των ηγετών της ΕΕ, ότι δηλαδή δεν θα είναι θετική η απόφαση αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και στα 72 κριτήρια, ο Εκπρόσωπος είπε "όχι σε καμιά περίπτωση".
 
Αυτή, συνέχισε, ήταν η θέση των κρατών μελών όταν συζητήθηκε στις 28 Απριλίου σε επίπεδο Συμβουλίου και η Τουρκία, όπως και η οποιαδήποτε χώρα, θα πρέπει να εκπληρώσει αυτές τις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, "μια από τις οποίες είναι να επιτρέψει στους κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εισέρχονται στην Τουρκία χωρίς θεώρηση εισόδου ή άλλες διατυπώσεις".
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως στην απόφαση αυτή δεν χρειάζεται ομοφωνία, αλλά ενισχυμένη πλειοψηφία και πως το θέμα δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν, στις 28 Απριλίου, την ανάγκη όπως η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.
 
"Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι κάποια κράτη μέλη θέλουν να δοθεί ευνοϊκό καθεστώς στην Τουρκία, αυτό είναι θέμα που χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", συμπλήρωσε.
 
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε συνέχεια  του δημοσιεύματος, η Εκπρόσωπος της Επιτροπής διέψευσε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Εκείνο που αναμένουμε εμείς είναι την έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε ανάλογα".
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»