Ανακοινώνεται σήμερα ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ανακοινώνεται σήμερα το όνομα του επόμενου αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργού της Τουρκίας που θα διαδεχθεί τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω διαφωνιών με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.
 
Η εκτελεστική διοικούσα επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμο-συντηρητικό) συνέρχεται στις 11:00 (ώρα Κύπρου) και το όνομα του μοναδικού υποψηφίου για τη διαδοχή του Νταβούτογλου θα ανακοινωθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε σε τουρκικά ΜΜΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο 60χρονος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόσκειται στον αρχηγό του κράτους, προαλείφεται να γίνει ο επόμενος ηγέτης του κόμματος κατά το έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Ο επικεφαλής του κόμματος θα γίνει και πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ, τον οποίο μία δημοσκόπηση και εσωτερικές διαβουλεύσεις παρουσιάζουν ως τον επικρατέστερο για την ηγεσία του AKP, είναι ο αρχιτέκτονας των μεγάλων έργων υποδομών που έχει εγκαινιάσει ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ο οποίος κατηγορείται από τους αντιπάλους του για αυταρχική παρέκκλιση.

Ο Νταβούτογλου, εξάλλου, που αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του στις αρχές του μήνα έπειτα από εντάσεις με τον Ερντογάν, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
 
Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του AKP, ο Νταβούτογλου αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα στον Ερντογάν, ο οποίος θα αναθέσει στον διάδοχό του, το έργο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.
 
Πάντως σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του προέδρου και νυν υπουργός Ενέργειας, μπορεί να αναλάβει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας.
 

Δειτε Επισης

Σ. Στεφάνου: Με καλή θέληση και με συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει στη Νέα Υόρκη η Ε/κ πλευρά
Ν. Παπαδόπουλος: Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να διεκδικεί και όχι να προτείνουμε υποχωρήσεις
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν αναβαθμισμένη στρατηγική εταιρική συμφωνία-Προανήγγειλε επίσκεψη Μακρόν ο Πρόεδρος
Αναμένει εισήγηση από Νομική Υπηρεσία για πολλαπλές συντάξεις ο ΠτΔ-«Η Βουλή επέλεξε κάτι διαφορετικό, απόλυτα σεβαστό»
Με εναλλακτικά σενάρια μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Ξεκάθαρος στόχος η επανέναρξη συνομιλίων
Συνεχίζει τις επαφές ο Τατάρ ενόψει της πολυμερούς στη Νέα Υόρκη
Πάει με τις γνωστές προθέσεις στην πενταμερή ο Τατάρ-«Επωφελής συνεργασία σε πρακτικά ζητήματα μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος»
Στήριξη Κύπρου σε στρατηγική Κομισιόν για εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ εξέφρασε ο Υπ. Ενέργειας
Καταγγέλλει πέντε χρόνια απραξίας και εκφράζει χαμηλές προσδοκίες για την πενταμερή ο Έρχιουρμαν
Μια διαφορετική πενταμερή αναμένει ο Τατάρ-«Έχει στην τσέπη του τα θέματα ενέργειας και οδοφραγμάτων»