Έτσι μας αρρωσταίνει το στρες

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα αυξημένου άγχους και καθημερινού στρες. Άλλωστε η καθημερινότητα όλων μας έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια.
 
Γνωρίζατε ότι η απότομη αύξηση του στρες, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κάνει πολύ πιο επιρρεπείς σε ασθένειες;
 
Το μυστικό κρύβεται στην μεγαλύτερη παραγωγή κορτιζόλης από τον οργανισμό, μιας ορμόνης που έχει χαρακτηριστεί ως η “ορμόνη του στρες”.
 
Πώς κορτιζόλη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
 
Η κορτιζόλη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για έναν καλό λόγο. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου στρες, (όπως όταν οι πρώτοι άνθρωποι έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα αρπακτικό στην φύση) η αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής μέσω της αποδυνάμωσης μερικών αντισωμάτων που μπορούν να την προκαλέσουν ή να την αυξήσουν. Έχει, επίσης, αποδειχτεί, ότι η κορτιζόλη ενεργοποιεί την φυσική ανοσία (την ικανότητα να παλέψει ο οργανισμός τα όποια προβλήματα άμεσα).
 
Αλλά η κορτιζόλη είναι χρήσιμη μόνο σε μικρές δόσεις. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε παρατεταμένο στρες, το σώμα χρειάζεται αυτά τα Τ-κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια, και, δυστυχώς, η κορτιζόλη εξακολουθεί να τα καταστέλλει, αποδυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την πάροδο του χρόνου.
 
Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ότι μπορεί να αρρωστήσετε. Θα πρέπει ούτως ή άλλως να έρθετε σε επαφή με μικρόβια και για να συμβεί αυτό. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι μόλις το (όποιο) μικρόβιο εισέλθει στο σώμα σας, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο να το αντιμετωπίσετε και αν αναρρώσετε πλήρως.
 
Το σώμα σας, χρειάζεται αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία έχει καταστείλει η κορτιζόλη, προκειμένου να επιτεθεί στον ιό. Γι' αυτό είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να ανταπεξέλθει σε τέτοιους κινδύνους, όταν το άγχος “συνθλίβει” το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
 
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα