Η Λεμεσός τίμησε τον Μάριο Τόκα

Η Κύπρος ολόκληρη και ιδιαίτερα η Λεμεσός, αναγνωρίζουν και τιμούν τον σπουδαίο άνθρωπο, τον εξαίρετο δημιουργό, Μάριο Τόκα, το έργο του οποίου συνιστά μία μεγάλη παρακαταθήκη με μελωδίες, που αποτελούν μία σοβαρή συμβολή από την Κύπρο στο ελληνικό ποιοτικό τραγούδι, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Στο καθιερωμένο πλέον για τους Λεμεσιανούς φιλολογικό και καλλιτεχνικό μνημόσυνο του Κύπριου μουσικοσυνθέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η εκδήλωση, ανέφερε πως στο Μάριο Τόκα αναγνωρίζουμε το υπέροχο του ταλέντο να μετατρέπει τις εικόνες σε μουσική και να μας οδηγεί σε ταξίδια που χωρίς τις μελωδίες του δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πραγματοποιήσουμε.


"Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος ο Μάριος, που αγάπησε τη χώρα μας, εμπνεύστηκε από την ιστορία και την καθημερινότητα της, δίνοντας στον πατριωτικό λόγο μία μειλίχια διάσταση, όπως άλλωστε ήταν και η δική του ιδιοσυγκρασία", είπε και πρόσθεσε ότι "ο Μάριος ήταν ένας άνθρωπος με έντονο το αίσθημα της ευθύνης και οξυμένο το κοινωνικό του κριτήριο".

 


Σημείωσε δε ότι το έργο του συνιστά μία μεγάλη παρακαταθήκη με μελωδίες που αποτελούν μία σοβαρή συμβολή από την Κύπρο στο ελληνικό ποιοτικό τραγούδι και τον ευχαρίστησε για την ανεκτίμητη προσφορά του στην πατρίδα και τον πολιτισμό μας.


"Θα τραγουδάμε πάντα, με αγάπη και νοσταλγία το ακριβό κληροδότημά του", ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και υπενθύμισε την ιδιαίτερη αγάπη του Μάριου Τόκα για τη Λεμεσό, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και είχε τα πρώτα του μουσικά ακούσματα, ζώντας έντονα τις δύσκολες ταραγμένες εποχές.
 
" Άλλωστε ο σεβαστός πατέρας του Μάριου, ο αείμνηστος Κύπρος, ως δημοσιογράφος της «Χαραυγής» για δεκαετίες δεν μπορούσε παρά να μετέφερε το κλίμα που ζούσε ως άνθρωπος της ενημέρωσης και βαθιά πολιτικοποιημένο πρόσωπο", ανέφερε ο ΠτΔ και πρόσθεσε ότι είναι γι αυτό ίσως που στη μουσική του Μάριου διέκρινε κανείς πάντοτε την ευαισθησία του ανθρώπου που έζησε δύσκολες εποχές.


 Ήταν και ο ίδιος, είπε, τόσο ευαίσθητος και ενεργός ως πολίτης, που δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να ξεχάσει και να παρασυρθεί από την τεράστια επιτυχία που είχε ως συνθέτης, αλλά "όπως εξάλλου συμβαίνει με όλους τους πραγματικά μεγάλους, ήταν σεμνός και ταπεινός". 
 
Την ίδια στιγμή που έγραφε τις μεγάλες λαϊκές επιτυχίες, δημιουργούσε και τραγούδια που μπορεί να μην ήταν με την παραδοσιακή έννοια εμπορικά, αλλά εξέφραζαν τον ίδιο, τις εμπειρίες και τον πόνο του για τον τόπο μας.
 
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πως ο Μάριος Τόκας ακολούθησε και διεύρυνε το δρόμο που άνοιξαν άλλοι μεγάλοι Έλληνες συνθέτες, βάζοντας τη μουσική του σε στίχους διακεκριμένων ποιητών, καθώς μελοποίησε Κώστα Μόντη και Θεοδόση Πιερίδη, ενώ επένδυσε με μουσική τους στίχους της Νεσιέ Γιασίν στο τραγούδι "Η Δική μου Πατρίδα", που απέκτησε και έντονα συμβολικό χαρακτήρα για τη χώρα μας και τον αγώνα της.

 
"Και δίπλα σε αυτά τα τραγούδια έβαλε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Αντρέα Ζάκο και άλλους απαγχονισθέντες αγωνιστές και τέλος ένα έργο σχετικά άγνωστο, το «Θεογενήτωρ Μαρία», που ο ίδιος κάποια στιγμή μου εκμυστηρεύτηκε πως το θεωρούσε το κορυφαίο του, ένα έργο στο οποίο ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια", συμπλήρωσε.
 
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ολόκληρο το έργο του Μάριου Τόκα αποδεικνύει ένα πράγμα, "πως ο Μάριος ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά εμπεδωμένη τη γνώση της ιστορίας και της παράδοσης μας".
 
Εξέφρασε δε τη χαρά που η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο χώρο του Λανιτείου Λυκείου, στο οποίο έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα ο Μάριος Τόκας, ένα σχολείο, που όπως είπε, θυμάται και τιμά τον Μάριο και επενδύει στα νέα παιδιά που αγαπούν τη μουσική.
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των δράσεών του για γνωριμία των μαθητών με τους δημιουργούς μας, έδωσε στο Μουσικό Λύκειο της Λεμεσού το όνομα του Μάριου Τόκα, ενώ πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία  χρόνια, Παγκύπριο Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού εις μνήμην του.


"Ο Μάριος θα ένιωθε σίγουρα πολύ όμορφα αν σήμερα έβλεπε πως ο θεσμός των Μουσικών Σχολείων επεκτείνεται και στο γυμνασιακό κύκλο και εφαρμόζεται πια σε όλη την Κύπρο", είπε και πρόσθεσε ότι αυτό συνιστά για  μία δικαίωση των μεγάλων δημιουργών μας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται σε ξεχωριστή θέση ο Μάριος Τόκας.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο Μάριος Τόκας, μπορεί να κάνει περήφανους τους Λεμεσιανούς, αλλά τον λατρεύει ολόκληρος ο ελληνισμός και εισηγήθηκε όπως παρόμοιες εκδηλώσεις γίνουν και σε άλλες πόλεις.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, λέγοντας πως, μπορεί να έχουν περάσει 8 χρόνια που ο Μάριος Τόκας έφυγε από τη ζωή, όμως είναι πάντα εδώ, μαζί μας και ανάμεσα μας," με το έργο, το ήθος και την αγάπη του για τη Λεμεσό και την Κύπρο ολόκληρη".
 
"Είναι εδώ για να μας ταξιδεύει στον κόσμο του ονείρου και της πραγματικότητας, των υψηλών ιδεών και των ωραίων αγώνων, τους οποίους ύμνησε απαράμιλλα, για την ειρήνη, την ελευθερία και τη συναδέλφωση", είπε ο κ.Χρίστου και πρόσθεσε ότι ο χώρος του Λανιτείου, όπου φοίτησε ο Μάριος Τόκας , στέλνει ακόμα μια φορά ένα δικό του ξεχωριστό μήνυμα.
 
Το μήνυμα, συνέχισε, ότι τα σχολεία μας έχουν πολλά να προσφέρουν και προσφέρουν στην ανάπτυξη του Πολιτισμού, ότι σε τέτοια σχολεία, μαθητές όπως τον Μάριο Τόκα, πήραν τις βάσεις για να αναπτύξουν το ταλέντο και τις ικανότητες τους, ότι οφείλουμε στα σχολεία, στους δασκάλους μας και στις λαμπρές παραδόσεις της πόλης, πολλά που σχετίζονται με τον Πολιτισμό.
 
Τη συγκίνηση του εξέφρασε ο αδελφός του μουσικοσυνθέτη, Νίκος Τόκας, λέγοντας ότι σε όλους λείπει ο Μάριος, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι έχουν την ευλογία να ζουν και μετά το θάνατο τους "και ο Μάριος θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζει μέσα από τα τραγούδια του και μας συντροφεύει καθημερινά μέσα από τις νότες και τις μελωδίες του".
 
Ο Νίκος Τόκας ευχήθηκε όπως του χρόνου, η εκδήλωση αυτή γίνει στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, σε μια ελεύθερη πατρίδα "κάτι που θα το ήθελε τόσο πολύ και ο Μάριος.
 
Στην εκδήλωση τραγούδησαν η Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Διονυσίου και ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, ενώ συμμετείχε το Φωνητικό Σύνολο του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού.
 
 
 

Δειτε Επισης

Βανδαλισμοί σε σχολείο τις Λάρνακας-Έγραψαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας
Απαντά στις επικρίσεις για e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-«Ανάγεται σε θεωρίες συνωμοσίας»
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
Ποιες είναι οι τρεις όμηροι που λέει ότι θα απελευθερώσει η Χαμάς-Επιβεβαιώνει πως έλαβε τα ονόματα το Ισραήλ
Διαμαρτυρία Κούρδων στη Λεμεσό για επιθέσεις Τουρκίας στη Συρία
Τρεις οι τραυματίες από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Διασωληνωμένος ο ένας, διερευνάται απόπειρα φόνου
Συνεχίζεται η καλοκαιρία... χειμωνιάτικα-Πότε πέφτει η θερμοκρασία
Η ορκωμοσία Τραμπ, η πρώτη ομιλία και η εξέλιξη μιας παράδοσης αιώνων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε