Θα κάνουμε το παν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη

Οι διωκτικές αρχές θα κάνουν το παν με στόχο να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστηρίων πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με τη μαρτυρία, μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι για κάποια αδικήματα, διαβεβαιώνει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναφερόμενος στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Νομική Υπηρεσία για να οδηγήσει τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής του τόπου ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Σε μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο κ. Κληρίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ανακριτική διαδικασία σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν την κατάρρευση της οικονομίας συνεχίζεται κανονικά, σημειώνοντας ότι κάποιες υποθέσεις βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια και κάποιες άλλες αναμένονται να οδηγηθούν σύντομα.
 
Ο κ. Κληρίδης ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η οικονομική κατάρρευση “δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ποινικών αδικημάτων”, προσθέτοντας ότι τα αίτια της κατάρρευσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα “εσφαλμένων αποφάσεων, απλής αμέλειας, ή άλλων παραλείψεων ή πράξεων” που δεν συνιστούν κατ` ανάγκη ποινικά αδικήματα.
 
Αναφέρει επίσης ότι στις περιπτώσεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα “είναι τέτοια που από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διερεύνηση τους και η στοιχειοθέτηση υποθέσεων”. Είναι γι` αυτό το λόγο που οι ανακρίσεις έχουν καθυστερήσει, κάνοντας σαφές ότι “η καθυστέρηση δεν συνεπάγεται ούτε απεμπόλιση του καθήκοντος για πλήρη διερεύνηση ούτε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα”.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του Μπουλούτα και Φόρου για να μην εκδοθούν στην Κύπρο για να δικαστούν, ο κ. Κληρίδης ενώ αποφεύγει να υπεισέλθει στην ουσία των δηλώσεων και ενεργειών τους, εκφράζει αισιοδοξία ότι “τελικά εκεί όπου υπάρχει μια καλή υπόθεση, θα είναι δυνατό, ναι, να αχθεί στο δικαστήριο και ακολούθως να γίνει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια καταδίκη και εκεί όπου αυτό δικαιολογείται”.
 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι στιγμής στο κατηγορητήριο, ο κ. Κληρίδης διαβεβαιώνει ότι “εκεί και όπου υπάρχει μαρτυρία και κάποιος -οποιοσδήποτε και όπως ονομάζεται – εμπλέκεται θα είναι κατηγορούμενος. Για να μην περιληφθεί κάποιος σε μια συγκεκριμένη υπόθεση σημαίνει είτε επειδή χρονικά ή συγκυριακά ή άλλως πως δεν εμπλέκετο στην υπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καμία εξήγηση, ούτε σκοπιμότης, ούτε άλλη εξήγηση πλην αυτής”.
 
Ο κ. Κληρίδης αναφέρεται, επίσης, στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η οποία είναι κενή μετά την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, και δηλώνει ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση πλήρωση αυτής της θέσης, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση πλήρωσης της θέσης “θα πρέπει να υπάρξει άμεση και σοβαρή διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας απαντά, επίσης, σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συνεργασία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και με την πρόθεση του Προέδρου να καταθέσει στην ποινική υπόθεση εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Όπως είπε  ο κ. Κληρίδης “η υπόθεση αυτή εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Και με δεδομένο μάλιστα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε, δυστυχώς θα έλεγα, την υποχρέωση να εμφανιστεί ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να αναφέρω οτιδήποτε υπό μορφή σχολιασμού ή έκφρασης οποιασδήποτε άποψης πάνω στο θέμα το οποίο με ρωτάτε”.

Αναφορικά με τη συνεργασία του με τον ΠτΔ και κατά πόσο αυτή συνεχίζει να είναι αγαστη, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε πως “η συνεργασία επί υπηρεσιακής πάντα βάσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδέποτε είχε ανασταλεί, διακοπεί ή διασαλευθεί. Υπήρξαν κάποια γεγονότα τα οποία δημιούργησαν μια αντιπαράθεση αυτό δεν μπορεί κανένας να το αρνηθεί. Τα γεγονότα αυτά τώρα δεν έχουν να παίξουν κανένα ρόλο και συνεχίζεται κανονικά η πλήρης και αγαστή συνεργασία”.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη αντιπαράθεση του με τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τις αναπομπές και αναφορές του Προέδρου και εκφράζει τη θέση ότι “θα είναι χρήσιμο η Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει το δικό της νομικό σύμβουλο που να τη συμβουλεύει πάνω σε θέματα συνταγματικότητας των διατάξεων της προτεινόμενης νομοθεσίας.

Ο κ. Κληρίδης ρωτήθηκε και για τις υποθέσεις που αφορούν στην λίστα Λαγκάρντ και στα περιβότητα “panama papers” και απάντησε πως αυτά δεν  έχουν τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ωστόσο πως αναμένουμε “ότι σε κάποιο στάδιο σίγουρα θα έρθουν κοντά μας. Είχαμε μια πρόσφατη συνομιλία με τον Έφορο Φορολογίας, ο οποίος αντιλαμβάνομαι, απ` ότι έχει πει, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης κάποιων θεμάτων που προκύπτουν από τα έγγραφα και θα τα αποστείλουν σε ευθετότερο χρόνο στη Νομική Υπηρεσία”, όπως τόνισε.

Καταληκτικά, ο κ. Κληρίδης είπε απάντώντας σε σχετική ερώτηση, πως φεύγοντας από τη Νομική Υπηρεσία, το ένα πράγμα που θα ήθελε να έχει επιτύχει είναι να αφήσει “ένα καλό όνομα ως ενός ανθρώπου, ο οποίος με αντικειμενικότητα, ακεραιότητα και ευθυκρισία προσπαθούσε και επιχειρούσε να κάνει το καθήκον του, ασκώντας τις σοβαρές εξουσίες οι οποίες του είχαν ανατεθεί”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα