Προκηρύχθηκαν οι προσφορές για το νάρκοτεστ

Προκηρύχθηκαν​ την περασμένη εβδομάδα, οι προσφορές για την προμήθεια του κεντρικού συστήματος ελέγχου απαγορευμένων ουσιών, του γνωστό νάρκοτεστ.

Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό και αναμένετε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Όπως γράψαμε και στο παρελθόν, στον προϋπολογισμό του 2016, περιλαμβάνεται κονδύλι 600.000 ευρώ, για αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, για να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος έλεγχος από το Κρατικό Χημείο. Να σημειωθεί δε πως το εξειδικευμένο μηχάνημα που απαιτείται για τον δεύτερο έλεγχο και για το οποίο έχει προκηρυχθεί η προσφορά, με βάση τις προδιαγραφές που τέθηκαν, θα έχει κόστος περίπου 350.000 ευρώ. Σε ότι αφορά το υπόλοιπο ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ, αυτό διαιτηθεί για την αγορά του εξοπλισμού για την αστυνομία.  
 
 
Πρόσφατη χρήση ουσιών
Σε ό,τι αφορά στη χρήση της κάνναβης για την οποία έγινε μεγάλη συζήτηση μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, η διευθύντρια του Κρατικού Χημείου εξηγεί πως με τον έλεγχο που θα διενεργείται μέσω του σάλιου, θα εντοπίζονται μόνο όσοι έκαναν πρόσφατη χρήση ουσιών. Στόχος είναι ο εντοπισμός ατόμων, οι οποίοι έκαναν χρήση και εντός δυο ή τριών ωρών έπιασαν τιμόνι. Όπως, σημειώνει η κα Κανάρη, στο σάλιο μεταβολίζονται πολύ γρήγορα οι ουσίες και ως εκ τούτου εάν κάποιος έκανε χρήση μια μέρα πριν, τότε ο έλεγχος που θα του γίνει δεν θα καταδείξει το οτιδήποτε. «Δίνουμε την επιλογή του σάλιου, γιατί είναι το δείγμα που δείχνει την πρόσφατη χρήση ναρκωτικών κατά την οδήγηση, άρα θέλουμε όντως αυτός που θα κατηγορηθεί να είναι από την επήρεια ναρκωτικών εκείνη την ώρα και όχι γιατί έκανε χρήση παλαιότερα», συμπληρώνει.
 
Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οδηγοί που θα ανακόπτονται από την Αστυνομία θα δίνουν δείγμα σάλιου στους αστυνομικούς και εάν η προκαταρτική εξέταση είναι θετική, τότε ο οδηγός θα δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για εργαστηριακή εξέταση. Με δείγμα αίματος θα γίνεται η εργαστηριακή εξέταση, χωρίς να προηγηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σάλιου, σε περίπτωση που πρόσωπο από το οποίο έχει ζητηθεί να δώσει δείγμα σάλιου για προκαταρκτική εξέταση αδυνατεί να δώσει για ιατρικούς λόγους. Παράλληλα, θεσμοθετείται ποινικό αδίκημα σε περίπτωση που πρόσωπο αρνείται ή αποφεύγει να δώσει δείγμα για το νάρκοτεστ. Προνοείται ότι το όχημα προσώπου στο δείγμα σάλιου, του οποίου έχουν ανιχνευθεί ναρκωτικά κατά την προκαταρκτική εξέταση ή του προσώπου που αρνείται ή αποφεύγει να παράσχει βιολογικό δείγμα για προκαταρκτική ή εργαστηριακή εξέταση, θα οδηγείται στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό και θα παραδίδεται σε πρόσωπο το οποίο δύναται να οδηγήσει και δεν βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών. Η προκαταρκτική εξέταση, στην οποία θα υποβάλλονται οι οδηγοί, θα μπορεί να ανιχνεύει τρία είδη ναρκωτικών ουσιών.
Επίσης, υπάρχει πρόνοια για την ασφαλή μεταφορά στον τόπο κατοικίας προσώπου στο δείγμα σάλιου, του οποίου έχουν ανιχνευθεί ναρκωτικά κατά την προκαταρκτική εξέταση ή προσώπου το οποίο αρνείται ή αποφεύγει να παραχωρήσει δείγμα για προκαταρκτική ή εργαστηριακή εξέταση.

Οι ποινές
Η νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια ή χρηματική ποινή 3.500 ευρώ, στέρηση άδειας οδήγησης και επιβολή 3 - 6 βαθμών ποινής. Τα έσοδα που θα προέρχονται από καταδίκες, λόγω οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, θα κατατίθενται σε ένα ειδικό ταμείο για σκοπούς απεξάρτησης ουσιοεξαρτώμενων ατόμων. Για την εξέταση, δεν θα επιβαρύνεται ο ελεγχόμενος.
 
panayiotis.hadjiapostolou@imhbusiness.com
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα