Οι επτά ανήλικοι που χάθηκαν τα ίχνη τους στην Κύπρο κι ακόμη αγνοούνται
11:02 - 17 Μαΐου 2016
Αγνοείται αγόρι ηλικίας 14 ετών... Μια φράση γροθιά στο στομάχι όλων μας, ιδιαίτερα όταν τύχει και τη δούμε αναρτημένη στον τοίχο ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τέτοιου είδους αναρτήσεις αποκτουν εν ριπή οφθαλμού δεκάδες χιλιάδες κοινοποιήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανεύρεση ενός νέου ανθρώπου, ίσως και παιδιού, που το αναζητούν οι γονείς ή ο γονιός του.
Σημαντικό επίσης να πούμε πως στις πλείστες των περιπτώσεων όπου αγνοείται η τύχη κάποιου ανήλικου προσώπου, κάποιος από τους δύο γονείς το έχει απομακρύνει από τον άλλο, φυγαδεύοντάς το εκτός συνόρων, πιθανότατα στη χώρα προέλευσης του γονιού αυτού. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το ποινικά κολάσιμο της πράξης παραμένει ακέραιο, αλλά σίγουρα διαφοροποιείται αρκετά η όλη κατάσταση και ο τρόπος αντιμετώπισής της, από τις περιπτώσεις εκείνες όπου ένα παιδί χάνεται από την αγκαλιά των γονιών του χωρίς κάνενα προφανή λόγο, εγγείροντας υποψίες για κίνδυνο της ίδιας του της ζωής.
Πάντως στην Κύπρο δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαβάζουμε για ανακοινώσεις αγνοούμεων παιδιών που χάθηκαν ενώ βρίσκονταν στη χώρα μας. Αυτού του τύπου τα alerts έρχονται συνήθως από το εξωτερικό, Ευρώπη, Ελλάδα, και περισσότερο Αμερική.
Χαρακτηριστική άλλωστε η περίπτωση του μικρού Μπεν που επανήλθε μετά από χρόνια στην επικαιρότητα. Ο μικρός Μπεν Ντίναμ εξαφανίστηκε πριν 25 χρόνια από την Κω όπου βρισκόταν για διακοπές με τους γονείς του.
Σάλο επίσης είχε προκαλέσει, και εξακολουθεί να προκαλεί η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν από ξενοδοχείο στην Πορτογαλία όπου και παραθέριζε η οικογένειά της.
Και για τις δύο αυτές υποθέσεις ακόμη δεν έχει προκύψει κάτι νεώτερο, παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια.
Και στην Κύπρο πάντως, αν και όχι σύνηθες, η Αστυνομία βρίσκεται στην αναζήτηση ανήλικων προσώπων τα οποία χάθηκαν κάποια στιγμή και δεν βρέθηκαν ποτέ. Τα στοιχεία των προσώπων αυτών είναι μονίμως αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα των διωκτικών αρχών, και παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με τα αρμόδια τμήματα της υπηρεσίας.
Πιο αναλυτικά στις λίστες ανήλικων αγνοουμένων της κυπριακής αστυνομίας, βρίσκονται πέντε 17χρονες, μία 16χρονη και ένας 14χρονος, όλοι αλλοδαποί.
Η παλαιότερη υπόθεση ανατρέχει στο 2008 και αφορά την 17χρονη Kristina Kaysheva από τη Ρωσία, η οποία ελλείπει από την οικία στην οποία διέμενε στην επαρχία Λευκωσίας από τις 28 Ιουλίου του 2008.
Νεώτερη περίπτωση αυτή της 17χρονης Ashley Nadin Fotso από το Καμερούν, η οποία ελλείπει από τη Στέγη Νεανίδων στη Λευκωσία όπου και διέμενε από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2013.
Ο μικρότερος αγνοούμενος της αστυνομίας, όταν χάθηκε το 2008 ήταν μόλις 14 ετών. Ονομάζεται Velat Yalkin και εξαφανίστηκε από τον τόπο διαμονής του, στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου.
Το γεγονός βέβαια ότι όλα τα πιο πάνω πρόσωπα είναι αλλοδαποί και κάποια από αυτά από χώρες μεγάλου μεταναστευτικού ρέυματος, οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως η εξαφάνισή τους να έχει να κάνει με προσωπική απόφαση μετεγκατάστασης κάπου αλλού στην Ευρώπη, και όχι με κάποια εγκληματική ενέργεια. Από την άλλη το γεγονός ότι τα άτομα αυτά όταν χάθηκαν τα ίχνη τους ήταν ανήλικα με το μικρότερο να είναι μόλις 14 ετών, αυτό από μόνο του αναιρεί τα προλεγόμενα και αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις διωκτικές αρχές, να εξακριβώσουν τι απέγιναν αυτοί οι νέοι άνθρωποι και εάν είναι καλά.
Τέτοιες υποθέσεις πάντως συχνά παγώνουν με το πέρασμα του χρόνου, νέες έρχονται στο προσκήνιο, και εκ των πραγμάτων η αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται παντού. Τότε αδιάψευστος μάρτυράς των αρχών, γίνεται ο κόσμος, μια πληροφορία του οποίου μπορεί να οδηγήσει στην ανεύρεση χαμένων προσώπων, ακόμη και μετά από χρόνια, και ίσως –το έχουμε δει πολλάκις στο εξωτερικό- στη διαλεύκανση εγκλημάτων.
Για να μπορεί όμως το κοινό να είναι τα μάτια της αστυνομίας θα πρέπει να έχει μπροστά του μια εικόνα. Δυστυχώς σε καμία από τις πιο πάνω περιπτώσεις δεν έχει αναρτηθεί από την Αστυνομία μια φωτογραφία –ή έστω κάποιο σκίτσο- του αγνοούμενου προσώπου, παρά μόνο κάποια στοιχεία για την ταυτότητα και τα ρούχα που φορούσε την μέρα που εξαφανίστηκε. Αυτό δυστυχώς, καθιστά και την όποια καλοπροαίρετη βοήθεια του κοινού σχεδόν ανέφικτη.