ΚΙΣΑ: Έκρυθμη η κατάσταση στην Κοφίνου

Το βράδυ του Σαββάτου, (14/05/16) σημειώθηκαν  σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαμενόντων στο Κέντρο Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου με αποτέλεσμα τoν τραυματισμό κάποιων ατόμων και τη πρόκληση μεγάλης αναταραχής. Η ΚΙΣΑ ανεπιφύλακτα καταδικάζει κάθε πράξη βίας από όπου και εάν προέρχεται. Παράλληλα όμως, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί έκφραση των χρόνιων και δομικών  προβλημάτων στην Κοφίνου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και με πληροφορίες που η ΚΙΣΑ έχει συλλέξει, η αναταραχή ξεκίνησε αρχικά όταν διαμένοντες στο Κέντρο επιτέθηκαν και ξυλοφόρτωσαν νεαρό άτομο από άλλη εθνοτική ομάδα. Μετά το περιστατικό, στο Κέντρο μετέβηκε αστυνομία και ασθενοφόρο. Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, το ασθενοφόρο αρνήθηκε να μεταφέρει στο νοσοκομείο το τραυματισμένο νεαρό με τη δικαιολογία ότι ήταν μεθυσμένος,  ενώ η αστυνομία, αποχώρησε θεωρώντας το ζήτημα λήξαν.  Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας, η διαμάχη μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων εθνοτικών ομάδων συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να ξεσπάσει γενικευμένη σύρραξη.  Κατά την αναταραχή, χτυπήθηκαν απρόκλητα και εξευτελίστηκαν  οικογένειες που βρίσκονταν στα καταλύματα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

«Μετά την κλιμάκωση των επεισοδίων, μία από τις οικογένειες που κακοποιήθηκε το συγκεκριμένο βράδυ αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, κάλεσε επανειλημμένα την αστυνομία, η οποία όπως ενημερωθήκαμε, έφθασε στο Κέντρο με καθυστέρηση περίπου δυο ωρών» αναφέρει η ΚΙΣΑ. «Κατά το μεσοδιάστημα, μεγάλος αριθμός ατόμων που διέτρεχαν κίνδυνο εγκλωβίστηκαν στο Κέντρο, αφού ο φρουρός, όταν αντιλήφτηκε τις συμπλοκές, έτρεξε έξω πανικόβλητος, κλειδώνοντας την πύλη.  Τελικά,  τα άτομα που βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο,  κατάφεραν να εξέλθουν του Κέντρου μετά την έλευση της αστυνομίας και παρέμειναν εκτός αυτού, ωσότου εκτονωθεί η κατάσταση». 

Πέραν αυτού καθαυτού του περιστατικού, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κοφίνου οφείλεται κυρίως στην ανυπαρξία αποτελεσματικής Διοίκησης στο Κέντρο και τη μη εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών διαχείρισης και εξισορρόπησης των δυναμικών που δημιουργούνται στο χώρο, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων καθώς και της εθνοτικής και πολιτιστικής πολυμορφίας.

Την ίδια στιγμή, η ΚΙΣΑ εκφράζει τις ανησυχίες της για τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών περί μεμονωμένου περιστατικού, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Κοφίνου.  Πιο συγκεκριμένα, η ΚΙΣΑ, έχει υποβάλει υπόμνημα στο Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου το περασμένο Δεκέμβριο, στο οποίο επισημαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κοφίνου και ζητείται συνάντηση με τον Υπουργό ώστε να βρεθούν τρόποι για ομαλοποίηση της κατάστασης. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στο αίτημα μας, αφού όπως φαίνεται, ο κ. Χάσικος εμμένει στην πολιτική άρνησης διαλόγου με τις ΜΚΟ που υιοθέτησε ευθύς εξαρχής μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εσωτερικών» αναφέρει η ΚΙΣΑ. 

Παράλληλα η ΚΙΣΑ παρομοιάζει τον χώρο  με ανοικτό κέντρο κράτησης παρά με κέντρο φιλοξενίας. Η απομακρυσμένη τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του, η  ακαταλληλότητα  των υποδομών, της αρχιτεκτονικής, καθώς και οι συνθήκες διαβιώσεις μέσα στο Κέντρο, στην ουσία όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν τις υποδομές παροχής ασύλου αλλά εμποδίζουν και τη διαδικασία ένταξης των προσφύγων στην Κυπριακή κοινωνία.

Η ΚΙΣΑ καλεί τις Αρμόδιες Αρχές να διασφαλίσουν:
Την αποτελεσματική διαχείριση του Κέντρου στην Κοφίνου, η οποία να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, ανάγκες, δεδομένα και ιδιαιτερότητες των διαφόρων ομάδων που φιλοξενούνται σε αυτό, καθώς και τη στελέχωση των Κέντρων Υποδοχής από κατάλληλα εκπαιδευμένους και ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες. 

Την άμεση απομάκρυνση όλων των οικογενειών (συμπεριλαμβανομένου των μονογονεϊκών) που έχουν στοχοποιηθεί και βιώσει βία στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, και την μεταφορά τους σε μέρος όπου θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, καθώς και τη διασφάλιση άμεσης πρόσβαση τους σε δημόσιο βοήθημα ώστε να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. 

Το σχεδιασμό και εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας για ομαλή ένταξη στην κοινωνία των αιτητών ασύλου, που θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους διαμένοντες στο Κέντρο, ανεξαρτήτως  εθνικότητας, φύλου ή οποιασδήποτε άλλης ιδιαιτερότητας.  

  
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα