Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ: Ο «πατέρας» του τηλεφώνου

  Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ: Ο πρωτοπόρος εφευρέτης και «πατέρας» του τηλεφώνου
 Η ανθρωπότητα σε όλη την μέχρι τώρα πορεία της κατάφερνε και συνεχίζει να καταφέρνει κατά καιρούς, να κάνει μικρά άλματα εξέλιξης χάρη στην “τρέλα” ορισμένων ανθρώπων, που συλλαμβάνοντας μια εξωπραγματική για την εποχή τους ιδέα και καταγράφοντάς την στο χαρτί, αφιερώνουν πολλές φορές και όλη τους τη ζωή, προκειμένου να τη δουν να ζωντανεύει.
 
Ένας τέτοιος “τρελός” ήταν και ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Ο επιστήμονας που θεώρησε εφικτή τη συνομιλία δύο ανθρώπων από μακρινή απόσταση και αυτή του την πεποίθηση την έκανε πράξη, χαρίζοντάς μας αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε τηλέφωνο.
 
Από τη Σκωτία στην Αμερική


 
Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στις 3 Μαρτίου 1847, με πατέρα τον Αλεξάντερ Μέλβιλ Μπελ, γνωστό ρήτορα και συγγραφέα περισσότερων από 200 βιβλίων για τη βελτίωση της παιδείας των κωφαλάλων.
 
Με μέντορα τον πατέρα του, ο νεαρός τότε Μπελ και τα δύο του αδέλφια εκπαιδεύτηκαν για να συνεχίσουν το έργο του.

 


 
Ο ίδιος παρακολούθησε μαθήματα στο βασιλικό γυμνάσιο του Εδιμβούργου και στη συνέχεια σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο πανεπιστημιακό κολέγιο του Λονδίνου.
 
Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του δίδασκε στη σχολή Σκίνερς στην κομητεία Μόρεϊ, ασκώντας τους μαθητές στη μουσική και τη σωστή έκφραση στο λόγο, ενώ παράλληλα σπούδασε ακουστική και ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα σαν δάσκαλος και επιστήμονας.
 
Σταθμός στη ζωή του, το 1868 όπου ενώ δούλευε δίπλα στον πατέρα του στο Λονδίνο έχοντας καθήκοντα επιμελητή στο πανεπιστήμιο, έχασε τα δύο του αδέρφια από φυματίωση, κάτι που οδήγησε τον ίδιο και τους γονείς του, να μεταναστεύσουν στην Αμερική.
 
Εκεί ο Μπελ δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης πάνω σε θέματα σχετικά με τη διδασκαλία της ομιλίας των κωφαλάλων, δημιουργώντας τον κώδικα ομιλίας τους με κινήσεις των χεριών, των χειλιών και της γλώσσας. Οι επιστημονικές έρευνες του Μπελ σχετικά με τους κωφάλαλους εντυπωσίασαν αρκετούς και έτσι κάποιοι γονείς κωφάλαλων παιδιών αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν το ερευνητικό του έργο.
 
 
Κατοχυρώνει την εφεύρευση του τηλεφώνου
 

Στις 7 Μαρτίου του 1876 η “τρελή” ιδέα του Μπελ γίνεται πραγματικότητα, αφού το Γραφείο Ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α του δίνει το σχετικό δίπλωμα που κατοχύρωνε τη συσκευή η οποία μεταδίδει τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς.
 
Αυτή η συσκευή, η μετεξέλιξη της οποίας οδήγησε στο σημερινό τηλέφωνο, περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, που βρισκόταν μπροστά από ένα σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Μια γραμμή από δυο καλώδια συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Στη συσκευή του Μπελ η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται.
 
Ανήσυχος μέχρι το τέλος
 
Ωστόσο οι έρευνες και οι ανακαλύψεις για τον Μπελ δεν σταμάτησαν στο τηλέφωνο, αφού συνέχισε τα πειράματά του σχετικά με τη μετάδοση του ήχου και έφτασε στην ανακάλυψη ενός ήχου που παράγεται με τη χρήση μίας φωτεινής δέσμης, την οποία ονόμασε φωτόφωνο.
 
Το 1880 που το έργο και οι εφευρέσεις του γίνονται γνωστές στην Ευρώπη και η Γαλλία τον τιμά με το ειδικό βραβείο Βόλτα και με μία μεγάλη οικονομική ενίσχυση, προσγγίζει το πρόβλημα της εγγραφής του ήχου με την ανακάλυψη του γραμμόφωνου. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησε δίσκους από κερί και χαρακτηριστικά στελέχη με ελεγχόμενη ταχύτητα, κατορθώνοντας να γράψει στους δίσκους αυτούς κάποιους ήχους και να τους αναπαράγει.
 
Το 1898 κατασκεύασε δύο τεράστιους χαρταετούς και κατάφερε να σηκώσει από τη γη έναν άνθρωπο.
 
Αργότερα ασχολήθηκε και με άλλα ερευνητικά θέματα όπως την ακτινοβολία του ήλιου, την ανίχνευση διαφόρων ήχων, ενώ το 1919 κατασκεύασε ένα θαλάσσιο σκάφος με πτερύγια (υδροπτέρυγο) καταφέρνοντας να το κινήσει, τοποθετώντας 2 τεράστιες μηχανές μεγάλης ισχύος, με την πρωτοφανή ταχύτητα για την εποχή των 70 μιλίων την ώρα.
 
Παρότι ο Μπελ σε όλη του τη ζωή ασχολήθηκε με την ομιλία και τα προβλήματα των κωφάλαλων, ήταν πολύ ανήσυχος και γι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ να ερευνά, να εφευρίσκει και να προβληματίζεται. Εκατοντάδες χειρόγραφες σημειώσεις του βρέθηκαν μετά το θάνατο του το 1922, αποκαλύπτοντας ένα πλήθος παρατηρήσεων γραμμένων στα περιθώρια, πολλές από τις οποίες είναι άξιες μελέτης ακόμα και σήμερα.
 

 (
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ προσφέρεται με τη στήριξη της Cyta με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας) 

 

 

 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα