Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο
16:21 - 17 Μαΐου 2016
Το επίτευγμα της τηλεπικοινωνίας με κάθε της μορφή, τηλέφωνο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, μίκρυνε τις αποστάσεις και έδωσε τη δυνατότητα της μεταφοράς της πληροφορίας με αστραπιαία ταχύτητα, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους πιο κοντά από ποτέ.
Καθοριστική στιγμή για την ιστορία της τηλεπικοινωνίας, ήταν αναμφίβολα η ανακάλυψη του τηλεφώνου.
Τη συσκευή αυτή που έμελλε να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ανθρωπότητας, οφείλουμε στον Σκωτσέζο φυσικό, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ο οποίος το 1876, χρησιμοποιώντας μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, έναν σιδηρομαγνητικό πυρήνα και μία γραμμή από δυο καλώδια, έκανε πραγματικότητα τη συνομιλία από απόσταση.
Το πρώτο αυτό τηλέφωνο τελειοποιήθηκε ωστόσο, μετά την εφεύρεση του μικροφώνου από τον Αμερικανό Ντέιβιντ Χιουζ το 1877, οπόταν και έγινε κατορθωτή η ηχητική σύνδεση από μεγάλη απόσταση.
Οι τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο
Στην Κύπρο το τηλέφωνο έφτασε αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1911. Επόμενος σταθμός για την τηλεπικοινωνιακή ιστορία της χώρας μας, το 1936, όταν η εταιρία Cable & Wireless Ltd εισήγαγε τη χειροκίνητη τηλεφωνία για το κοινό.
Το 1955 αποτελεί το έτος ίδρυσης της Αρχής Εσωτερικών Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Α.Ε.Τ.Κ – C.I.T.A) που αναλαμβάνει τις εσωτερικές τηλεπικοινωνίες, ενώ έξι χρόνια αργότερα, η Α.Ε.Τ.Κ αναλαμβάνει και την ευθύνη των εξωτερικών τηλεπικοινωνιών και μετονομάζεται σε Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ATHK, Cyprus Telecommunications Authority, CYTA στα αγγλικά), όνομα που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, το 1963, η Κύπρος γίνεται μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.
Το1971 αρχίζει τη λειτουργία της και η Αυτόματη Υπεραστική Τηλεφωνία.
Ωστόσο το 1974, χρονιά που σημάδεψε την πατρίδα μας, άφησε το μελανό στίγμα της και στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, αφού λόγω της Τουρκικής εισβολής η ΑΤΗΚ έχασε μεγάλο μέρος της υποδομής, του ενεργητικού και των συνδρομητών της.
Παρά το πλήγμα όμως η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Τηλεπικοινωνιακών Δορυφόρων και το 1975 συνδέεται με Ελλάδα και Λίβανο με υποθαλάσσια καλώδια.
Το 1980 τίθεται σε λειτουργία ο Επίγειος Δορυφορικός Σταθμός "ΜΑΚΑΡΙΟΣ"
Το 1986 η ΑΤΗΚ εισάγει την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκινά την παροχή υπηρεσίας αναλογικής κινητής τηλεφωνίας.
Το 1995 η ΑΤΗΚ παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής κινητής τηλεφωνίας μέσω του δικτύου GSM, με την εμπορική ονομασία CYTAGSM. Την ίδια χρονιά εισάγεται και το Ίντερνετ στην Κύπρο.
Το 2001 η ATHK προχωρά στην παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στον Ιστό μέσω DSL, με την εμπορική ονομασία i-choice και NetRunner, και το 2003 πραγματοποιείται η τηλεφωνική σύνδεση με τις κατεχόμενες περιοχές για κλήσεις από τα δίκτυά της.
Ακολούθως απελευθερώνονται οι τηλεπικοινωνίες και ξεκινούν να δραστηριοποιούνται ιδιωτικές εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αφού οι υπηρεσίες internet ήταν ήδη απελευθερωμένες.
Το 2004 η ΑΤΗΚ συνάπτει συμφωνία με την Vodafone και η υπηρεσία CYTAGSM μετονομάζεται σε Cytamobile-Vodafone. Επίσης, εισάγεται εμπορικά η ευρυζωνική υπηρεσία miVision, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία ADSL, για να προσφέρει ταυτόχρονη χρήση ψηφιακής και διαδραστικής τηλεόρασης, βίντεο κατά ζήτηση, τηλεφωνίας και γρήγορου διαδικτύου, μέσω μιας απλής τηλεφωνικής γραμμής.
Το 2007 ιδρύεται στην Ελλάδα η Cyta, ως θυγατρική του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Κύπρου CYTA HELLAS A.E., με στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής του για επέκταση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό.
Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta) ως ο εθνικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Κύπρου αποτελεί σήμερα αναμφίβολα, τον κύριο φορέα τηλεφώνου, Διαδικτύου και κινητής τηλεπικοινωνίας στη χώρα μας.
(Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ προσφέρεται με τη στήριξη της Cyta με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας).