Κόμμα για τα Ζώα: 4 φίδια που συναντάμε στην κυπριακή φύση (ΦΩΤΟ)
21:16 - 17 Μαΐου 2016
Ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε πως το κόμμα του επιχειρεί, με τη βοήθεια του Ερπετολογικού Κέντρου Κύπρου και του ερπετολόγου Γιάννη Αγγελή, να διαφωτίσει το κοινό γύρω από την πραγματικότητα για τα φίδια αλλά και το ποιες είναι οι ενδεδειγμένες ενέργειες για ένα άτομο που εντοπίζει ένα φίδι, είτε σε υποστατικό του, είτε σε ανοικτό χώρο.
"Να μην σας ζώνουν τα φίδια, να καλείται τους ειδικούς", είπε ο κ. Κυριάκου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας θα ληφθούν κάποιες σχετικές αποφάσεις, ενώ θα τεθεί και το αίτημα του κόμματος να διατεθούν αντιοφικοί οροί και σε κτηνίατρους, ώστε να αποφεύγονται δηλητηριάσεις σκύλων.
Τα τέσσερα από τα οκτώ είδη φιδιών της Κύπρου παρουσίασε ο ερπετολόγος Γιάννης Αγγελή, ο οποίος ανέφερε πως μόνο η οχιά διαθέτει δηλητήριο το οποίο είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα εφόσον ο ασθενής μεταβεί εντός 2 με 8 ωρών στο νοσοκομείο και του χορηγηθεί κορτιζόνη ή σε σπάνιες περιπτώσεις αντιοφικός ορός. "Σε περίπτωση δαγκώματος δεν δένουμε, ούτε σκίζουμε την πληγή, ούτε ρουφάμε το δηλητήριο, απλά επισκεπτόμαστε, όχι μια ιδιωτική κλινική, αλλά το δημόσιο νοσοκομείο", συμπλήρωσε.
Η κυπριακή οχιά, εξήγησε, έχει χοντρό σώμα, διαθέτει τριγωνικό σχήμα κεφαλής με δυο μαύρες κηλίδες στο κέντρο, τα μάτια της εξέχουν και το δάγκωμα της αφήνει ένα με δυο σημάδια (τρύπες), σε αντίθεση με όλα τα άλλα κυπριακά φίδια, το δάγκωμα των οποίων αφήνει ως σημάδι το σχήμα της σιαγόνας τους.
"Η οχιά αν δεν νιώσει απειλή δεν πρόκειται να δαγκώσει και στις περισσότερες περιπτώσεις η επιθετική συμπεριφορά της οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα", είπε και ανέφερε ότι δεν είναι τα φίδια που εισήλθαν στον δικό μας χώρο, αλλά με την οικιστική ανάπτυξη, είναι ο άνθρωπος που μπήκε στο φυσικό τους περιβάλλον.
Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει ένα ερπετό στο χώρο του, αμέσως θα πρέπει να ενημερώσει είτε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος ή το Τμήμα Δασών ή ακόμη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα κληθεί να το παραλάβει, ώστε σε συνεννόηση με τα αρμόδια τμήματα να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.
Σε καμία περίπτωση δεν σκοτώνουμε τα φίδια και αυτό είναι παράνομο, είπε ο κ. Αγγελή, προσθέτοντας πως "δεν περιμένουμε κάποιος να τα αγαπήσει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα σκοτώνει και να αναρτά μάλιστα φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα".
Ο ερπετολόγος παρουσίασε επίσης την "πατσάλα" ή όπως είναι επιστημονικά γνωστή cοluber nummifer, τη "σαϊατα" ή malpolon monsesulanus και το γνωστόσο μαυρόφιδο "θερκό" ή coluber jugularis.
Ιδιαίτερα για το τελευταίο, ο Γιάννης Αγγελή είπε πως, όχι μόνο είναι άκακο, αλλά βοηθά στη μείωση των τρωκτικών, αφού σε ένα μήνα μπορεί να φάει μέχρι και 30 αρουραίους.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ