«Πάμε στις εκλογές με σιγουριά και αυτοπεποίθηση»

«Το 2008, η ανεργία ήταν στο 3,6%, τον Μάρτιο του ’13 στο 14,8 και σήμερα στο 12%. Άρα είχαμε μια πενταετία κλιμάκωσης και στα τρία χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, μια σχετική αποκλιμάκωση. Είμαστε σε έναν σωστό δρόμο. Δεν λύσαμε το πρόβλημα. Όμως αυτή η πορεία του νοικοκυρέματος αποδίδει και πρέπει να τη συνεχίσουμε. Να μην ρισκάρουμε πισωγύρισμα». Αυτή είναι η απάντηση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ερώτηση σχετικά με τα υψηλά, ακόμη, ποσοστά ανεργίας στον τόπο μας. «Οι επιπρόσθετες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνον μέσα από ντόπιες και ξένες επενδύσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική των κινήτρων, για τις επενδύσεις», προσθέτει. Μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε μια εβδομάδα, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε, ακόμη, ότι οι προγραμματισμένες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε πολλαπλά επίπεδα, θα πρέπει να συνεχιστούν. «Για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, να υπενθυμίσω ότι όλα τα νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή από τις αρχές του Σεπτέμβρη του 2015. Νομοσχέδια που θα ωφελούσαν τους πολίτες, αναβλήθηκαν, και ψηφίστηκαν αυτά που δεν έπρεπε να ψηφιστούν», επισημαίνει ο κ. Νεοφύτου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή, όπως «μετά τις εκλογές να επικρατήσει σύνεση και για το καλό των πολιτών και της οικονομίας, η Βουλή να υπερψηφίσει όλα αυτά τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια».
 
Ποιοι είναι οι τρεις κύριοι στόχοι του κόμματός σας σε αυτές τις εκλογές;
Πρώτο, θεωρούμε ότι ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός ενδυναμώνει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της επίλυσης του Κυπριακού, για να απαλλαγούμε από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα. Δεύτερο, ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός δυναμώνει περισσότερο την κυβέρνηση στο να συνεχίσει την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και του νοικοκυρέματος, και μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία, αλλά και να επανεξετάσουμε ορισμένες κοινωνικές αδικίες που υπήρξαν το ’11 και το ’12, με τα νομοσχέδια που περιέκοψαν κοινωνικές παροχές - ξεκινώντας από ευάλωτες ομάδες να αποκαταστήσουμε αδικίες, ιεραρχώντας τις ανάγκες και με βάση πάντα τη δυνατότητα των δημόσιων οικονομικών. Και τρίτο, ένας δυνατός Συναγερμός θα μπορέσει να στηρίξει την κυβέρνηση, για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
 
Καλά, αδικίες έγιναν μόνο το ’11 και το ’12; Όλα αυτά τα κουρέματα που ακολούθησαν, το ’13, δεν είναι αδικίες;
Αναφέρθηκα στο κοινωνικό κράτος. Βεβαίως και κατανοούμε απόλυτα όσους έχασαν τις καταθέσεις τους, τις μετοχές τους, και τα αξιόγραφά τους. Και μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να έλεγα σήμερα ότι όλα αυτά -που το κόστος τους είναι γύρω στα 11 δισεκατομμύρια- επιστρέφονται πίσω στους κουρεμένους, στους κατόχους αξιογράφων και στους πρώην μετόχους. Θέλετε την άποψή μου; Αυτή η πολιτεία πρέπει να δει και τούτο το ζήτημα, χωρίς προεκλογικά «θα», με βάση τις δυνατότητες και τις εθνικές προτεραιότητες. Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό, λόγω προεκλογικής περιόδου να παίζεις με το δράμα των συμπολιτών σου. Αυτά όλα συνέβηκαν το 2013, και μερικές εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, παρουσιάζονται όλα τα κόμματα τις αντιπολίτευσης να έχουν λύσεις. Δεν θέλω αντιπαραθέσεις, αλλά όλοι αυτοί που σήμερα προσφέρουν λύσεις, είναι αυτοί που με το ηρωικό τους «όχι», κούρεψαν τους πολίτες.
 
Με ποιο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές, θα είναι ικανοποιημένος ο Δημοκρατικός Συναγερμός;
Κοιτάξτε. Πάμε σε αυτές τις εκλογές με μια σιγουριά και μια αυτοπεποίθηση – το βλέπετε. Όλοι γνωρίζουν που ήταν ο τόπος και η οικονομία το 2013, και όλοι γνωρίζουν πού είναι σήμερα. Εμείς πιστεύουμε ότι η κοινωνία δεν θα ρισκάρει να πάμε πίσω.
 
Ναι, αλλά με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένος ο ΔΗΣΥ;
Δεν είναι θέμα ποσοστού, είναι θέμα του πώς θα εκφραστεί η κοινωνία, και εμείς έχουμε σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι ο λαός μας δεν θα ρισκάρει να πάει πίσω.
 
Και εσείς δεν ρισκάρετε να πείτε ποσοστό…
Επαναλαμβάνω, στόχος είναι ένας δυνατός Συναγερμός. Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα δυνατό Συναγερμό, για να έχουμε μια δυνατή κυβέρνηση που τη χρειάζεται ο τόπος.
 
Σας ενδιαφέρει η προεδρία της Βουλής;
Με ενδιαφέρει η σταθερότητα της χώρας.
 
Συνδέονται τα δύο;
Για τρία χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσπάθησε μέσα σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, μαζί με την ωριμότητα της κοινωνίας και τις θυσίες του λαού μας, με τις υπεύθυνες θέσεις της κυβέρνησης αλλά και την υπεύθυνη στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού εντός της Βουλής, να είμαστε σε μια σταθερή προοπτική και σε ένα σωστό δρόμο.
 
Άρα σας ενδιαφέρει.
Δεν είπα κάτι τέτοιο. Μας ενδιαφέρει το υπέρτατο. Μέσα από τις εκλογές να μην ρισκάρουμε να πάμε πίσω και να συνεχίσει η χώρα τη σωστή πορεία. Επιπρόσθετα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα αυτού του κράτους. Αυτά για μας είναι οι προτεραιότητες. Δεν είναι ούτε τα προσωπικά ούτε τα κομματικά.
 
Μέσα στις σκέψεις σας είναι μια ενδεχόμενη στήριξη του γ.γ. του ΑΚΕΛ για την προεδρία της Βουλής;
Δεν συζητώ τέτοια πράγματα, ούτε κομματική υποψηφιότητα, ούτε υποψηφιότητες άλλων. Για μένα δεν είναι στην ατζέντα μου σήμερα αυτό το ζήτημα. Δεν είναι καν στη σκέψη μου.
 
Έχετε μετανιώσει για την αύξηση του εκλογικού μέτρου;
Το εκλογικό μέτρο που ισχύει σήμερα στην Κύπρο, είναι μέσα στα επίπεδα που κινούνται όλες οι χώρες της Ευρώπης, πλην δύο. Δηλαδή, στα 26 από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., το εκλογικό μέτρο είναι από το 3-5%. Δεν είναι απαγορευτικό εκλογικό μέτρο για κάποιο κόμμα για να μπει στη Βουλή και είναι και πιο ορθολογιστικό. Εάν θα είναι ένα κόμμα στη Βουλή, να έχει τουλάχιστον δυο βουλευτές.
 
Ναι, αλλά έχετε κάνει επίθεση στα μικρά κόμματα.
Καθόλου. Καμία επίθεση. Έκανα μόνον ένα πράγμα, απάντησα σε αυτό που λένε αρκετά κόμματα –και δεν αναφέρθηκα ούτε σε μικρά ούτε σε μεγάλα- αλλά σε κάποια κόμματα που παρουσιάζονται ως το καινούργιο και το νέο, έναντι του παλιού και του κατεστημένου. Και είπα μια πραγματικότητα. Δηλαδή, όλοι αυτοί που ηγούνται των εν λόγω κομμάτων –και για μένα δεν έχει σχέση με το μέγεθος- δεν είναι ούτε κάτι καινούργιο ούτε κάτι νέο, γιατί πέρασαν από όλα τα κόμματα που κατηγορούν ότι είναι το κατεστημένο. Τελεία. Ούτε πόλεμο, ούτε κριτική έκανα στον οποιοδήποτε. Απλώς είπα μια πραγματικότητα. Εάν δεν είναι η πραγματικότητα, πέστε μου το σας παρακαλώ.
 
 ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος»
 
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτιμά ότι «θα έχουμε πιο εντατικούς ρυθμούς στις συνομιλίες» αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. «Δεν μπορώ όμως να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα. Εξαρτάται και από την πραγματική βούληση της Τουρκίας. Είναι λάθος να τσακωνόμαστε αναμεταξύ μας ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε για 42 χρόνια, επειδή υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Η κύρια αιτία της μη λύσης του Κυπριακού είναι η τουρκική πλευρά, γιατί μέχρι σήμερα δεν έδειξε πραγματική βούληση. Και πρέπει τη ρητορική περί λύσης να τη μετατρέψει σε έργα, σε θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτει. Ερωτηθείς δε εάν είναι αισιόδοξος για θετική κατάληξη των συνομιλιών εντός του τρέχοντος έτους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε χαρακτηριστικά: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»