«Για να έχει η Κύπρος προοπτική πρέπει να υπάρξει λύση»

Η Σούλα Χατζήκυριακου, υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, θεωρεί ότι υπάρχει ευνοϊκή συγκυρία για το Κυπριακό αυτό τον καιρό, που δεν πρέπει να χάσουμε, και που δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. «Έχουμε, δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν μια σταθερή περιοχή και έχουν συμφέροντα για λύση. Νάτο και Ε.Ε. έχουν προβλήματα με την Κύπρο και την Τουρκία, γιατί αλληλομπλοκάρονται. Είναι το θέμα του φυσικού αερίου, που χωρίς λύση δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί», επισημαίνει. Βεβαίως, συνεχίζει η κα Χατζήκυριακου, οι εξελίξεις στην Τουρκία με ένα Ερντογάν αλαζονικό, αδίστακτο και απρόβλεπτο, δεν βοηθά. «Και ενώ μόλις πρόσφατα είπε πως η Ευρώπη πρέπει να τραβήξει τον δρόμο της και η Τουρκία τον δικό της, προχθές είπε πως η ένταξη στην Ε.Ε. είναι στρατηγικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητα για την Άγκυρα. Μπορεί αυτά να ακούγονται αντιφατικά, όμως σύμφωνα με αναλυτές, φαίνεται ότι ο Ερντογάν κάνει παζάρι με τις Βρυξέλλες. Δεδομένου ότι η πολιτική Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες έχει καταρρεύσει, η μόνη επιλογή που έμεινε για την Τουρκία είναι η Ε.Ε. Και γνωρίζει πολύ καλά ο Ερντογάν, πως χωρίς λύση του Κυπριακού δεν υπάρχει τέτοια προοπτική», προσθέτει η υποψήφια βουλευτής. Έχουμε, βέβαια, και μια νέα ψευδοκυβέρνηση της δεξιάς που είναι αρνητική στην εξεύρεση λύσης, σημειώνει. «Όμως, ήρθε στα κατεχόμενα πρόσφατα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, αρμόδιος για το Κυπριακό, ακριβώς για να δώσει το μήνυμα ότι τίποτα δεν αλλάζει με την απομάκρυνση Νταβούτογλου. Οι συνομιλίες συνεχίζονται με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο. Εφόσον ο διάλογος συνεχίζεται, έχουμε ελπίδα. Αν θα υπάρξουν εξελίξεις, αν θα υπάρξει πολιτική βούληση, όλα θα διαφανούν και θα επιβεβαιωθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η συγκυρία και η δυναμική που υπάρχουν τώρα, δεν θα κρατήσουν για πάντα. Αν μπούμε στο 2017, όταν πλέον θα αρχίσει η προεκλογική για τις προεδρικές και δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, το Κυπριακό θα μπει και πάλι στο ράφι», αναφέρει η Σούλα Χατζήκυριακου, ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ.
 
Χωρίς συμφωνία επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, ποια θα είναι η επόμενη μέρα της Κύπρου;
Δυστυχώς, εάν χαθεί και αυτή η δυναμική, θα πρέπει να περιμένουμε μια επόμενη συγκυρία που δεν ξέρουμε, αν και πότε θα υπάρξει. Στο μεταξύ, ο διαχωρισμός και η διχοτόμηση θα εδραιώνονται. Οι έποικοι θα ριζώνουν, οι Τουρκοκύπριοι θα λιγοστεύουν, οι δικοί μας πρόσφυγες θα φεύγουν σιγά- σιγά και θα μείνουν οι επόμενες γενιές που δεν θα έχουν βιώματα από τα κατεχόμενα. Αυτό θα είναι η καταστροφή της Κύπρου. Γιατί στον βορρά δεν θα είναι ένα τουρκοκυπριακό κράτος, αλλά η ίδια η Τουρκία. Το τμήμα αυτό θα ενσωματωθεί στην Τουρκία και τα σύνορα θα είναι στο Λήδρα Πάλας και στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όσοι απορρίπτουν κάθε προσπάθεια για ομοσπονδιακή λύση. Για να έχει η Κύπρος προοπτική, για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξει λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο.
 
Τι απασχολεί τον κόσμο; Ποια παράπονα έχουν από το κόμμα τους οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ;
Ο κόσμος υποφέρει από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, οι υψηλές φορολογίες, η ακρίβεια παντού ενώ η αυστηρή λιτότητα συνεχίζεται, έχει τσακίσει τον κόσμο. Το κράτος προνοίας έχει διαλυθεί, ενώ οι εργασιακές σχέσεις έχουν απορρυθμιστεί εντελώς. Προβλέπω ότι θα χρειαστεί να αρχίσουμε σύντομα αγώνες για το οκτάωρο, όπως έκαναν παλιά οι παππούδες μας, γιατί ακόμη και τα αυτονόητα έχουν καταργηθεί. Ο τομέας της υγείας έχει διαλυθεί. Το ΕΕΕ είναι μια κοροϊδία, που δίνει ψίχουλα σε κόσμο ταλαιπωρημένο με μεγάλες ανάγκες. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, γιατί ούτε ανάπτυξη βλέπουν ούτε διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Ο κόσμος του ΑΚΕΛ κρίνει αυστηρά το κόμμα του και έχει απαιτήσεις. Γνωρίζει ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης Χριστόφια έγιναν πολλά, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Όμως ταυτόχρονα γνωρίζει πως ο τότε Πρόεδρος πολεμήθηκε από τη δεξιά ανελέητα, ενώ η κυβερνώσα Βουλή δεν άφηνε περιθώρια για να ασκήσει την πολιτική που ήθελε.
 
Είναι θέμα ποσοτικό, ικανοτήτων, στερεοτύπων, προκαταλήψεων, και δεν ψηφίζονται οι γυναίκες;
Όποιος έχει εξουσία δεν την παραχωρεί εύκολα. Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί υπάρχουν και τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις. Υπάρχει και έλλειψη υποδομών για τη φροντίδα των παιδιών. Γνώρισα σε ένα χωριό της Λευκωσίας μια γυναίκα πολύ δραστήρια, πολύ ικανή, πολύ μαχητική, που ήθελε να ήταν κοινοτάρχης. Όμως οι χωριανοί της δεν την πρότειναν και το είχε παράπονο. Σε μυστική δε ψηφοφορία, αν θέλουν άνδρα ή γυναίκα, πολλοί ανέφεραν ότι δεν πρέπει μια γυναίκα να πάρει εξουσία. Αυτό είναι ρατσιστικό και φασιστικό. Ο καθένας πρέπει να κρίνεται όχι αν είναι άνδρας ή γυναίκα, αλλά αν είναι ικανός. Και σίγουρα υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε μία γυναίκα δήμαρχος. Μόνο επτά γυναίκες στη Βουλή. Μόνο μια γυναίκα υπουργός. Είμαστε σχεδόν στον πάτο της Ευρώπης. Είναι λοιπόν ένας τομέας όπου πρέπει πολλά να γίνουν.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»