«Κοίτασμα - μαμούθ στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ»

Για τεράστιο κοίτασμα στο ερευνητικό τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ κάνει λόγο ο Σόλων Κασίνης. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kassinis International Consulting Ltd, μιλώντας στον Ρεπόρτερ, αναφέρεται στους επόμενους μήνες, στους οποίους θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα του ΦΑ.   
 
Κύριε Κασίνη, να περιμένουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα στον τομέα του ΦΑ και δη σε συγκεκριμένο ερευνητικό τεμάχιο;   
-Με βάση τα γεωφυσικά δεδομένα τα οποία έχουμε, το τεμάχιο 11 δείχνει οπωσδήποτε μια ουσιαστική γεωλογική δομή τύπου Ζορ και οπωσδήποτε εκεί θα τρυπήσουμε και θα βρούμε εντός των υφάλων ένα πολύ σημαντικό κοίτασμα. Πιστεύω ότι θα βρούμε πέραν των 15 τρις κυβικών ποδιών. 

-Έχετε συγκεκριμένα στοιχεία επ’αυτού; 
Το 11 είναι ένα κοίτασμα το οποίο δείχνει ότι υπάρχουν παρόμοια κοιτάσματα τύπου Ζορ. Δηλαδή μέσα σε ασβεστόλιθους, μέσα σε ύφαλους και οπωσδήποτε οι ποσότητες του ΦΑ που υπάρχουν εκεί είναι μεγάλες. Κάτω από το Ζορ, επίσης, υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου, το οποίο τέμνεται κατά το μισό προς την κυπριακή ΑΟΖ και κατά το υπόλοιπο ήμισυ προς την Αίγυπτο. 
 
-Στις 23 Μαΐου Noble Delek και BG επιστρέφουν στην ΚΔ τα δικαιώματα για ολόκληρο το υπόλοιπο του τεμαχίου «12» πλην του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Γνωρίζουμε ότι πέραν των επτά ετών δεν επιτρέπεται περαιτέρω επέκταση. Πώς βλέπετε την συνέχιση των εξελίξεων και ιδίως σε ό,τι αφορά την στάση της Noble; 
Η Noble αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και εν όψει της κατάστασης που επικρατεί με τις τιμές των πετρελαιοειδών ενέταξε στο δικό της το τεμάχιο και άλλους παίκτες, όπως η BG και η Delek. Yπήρχε υποχρέωση από την Noble να κάνει και άλλη γεώτρηση στο τεμάχιο 12, δεν τα κατάφερε και ως εκ τούτου, οφείλει να το δώσει στην Kυπριακή Δημοκρατία. Η ΚΔ στην συνέχεια θα το εντάξει στους επόμενους γύρους αδειοδοτήσεων και ενδεχομένως κάποιος άλλος να έλθει και να συνεχίσει αυτά που έπρεπε να κάνει η Noble. 
 
-Μια και αναφερθήκατε στους επόμενους γύρους, υπάρχει ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης; Πώς αποτιμάται η εικόνα μέχρι στιγμής; 

Εξ όσων γνωρίζω υπάρχει ενδιαφέρον και από την ΕΝΙ και από την BG και από την BP. Και για τα τρία τεμάχια. 
 
-Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δηλώσεις τόσο από πλευράς Ισραήλ, όσο και από την Τουρκία, περί ενδεχόμενης συμφωνίας στον τομέα του ΦΑ. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι και το Λεβιάθαν θα βοηθήσει το Ταμάρ, ενώ και η Τουρκία θέλει να απεμπλακεί από την ρωσική εξάρτηση σε ΦΑ. Το βλέπετε πιθανό; 
Η επιθυμία των Τούρκων είναι δεδηλωμένη εδώ και αρκετό καιρό. Ιδίως μετά το περιστατικό με το ρωσικό αεροπλάνο, η Τουρκία προσπαθεί να βρει νέους τρόπους τροφοδοσίας ΦΑ, διότι μην ξεχνάτε ότι παίρνει το 38% από την Gazprom. 
Είμαι απολύτως σίγουρος όμως ότι και το Ισραήλ είναι πολύ σκεπτικό με το ενδεχόμενο αυτής της συνεργασίας, παρ’όλο που όπως είπατε το βλέπει πως η Τουρκία είναι μια τεράστια αγορά. Ακριβοπληρώνουν το ΦΑ τους, αλλά από την άλλη δεν ξεχνούν αυτά τα οποία έχουν κάνει οι Τούρκοι. 

-Αναφέρεστε στο Μαβί Μαρμαρά; 
Ναι. Θα διαφανεί στο μέλλον κατά πόσον θα γίνει αυτή η συνεργασία. Οι Τούρκοι το επιθυμούν πάρα πολύ και οι Αμερικανοί προσπαθούν να ωθήσουν προς αυτοί την κατεύθυνση, αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο.   Όπως δύσκολο είναι να τροφοδοτήσει η Τουρκία και την Ευρώπη με το ΦΑ της Ανατολικής Μεσογείου. Θα διερευνηθούν τα δεδομένα όσον αφορά τον αγωγό, ο οποίος προγραμματίζεται να γίνει προς την Κρήτη και από εκεί θα διαφανεί κατά πόσον είναι εφικτό.
 Διότι το ΦΑ είναι η πιο σύντομη και εύκολη διαδρομή προς την Αίγυπτο, την Ιταλία, και είμαι σίγουρος ότι θα συγκριθούν όλα τα δεδομένα και θα διαφανεί.
 
-Τελικά, η λύση με αγωγό μέσω Τουρκίας είναι εφικτή; Είναι στο τραπέζι ή δεν το βλέπετε καθόλου σαν ενδεχόμενο; 
Νομίζω ότι σε περίπτωση μελλοντικών εξαγωγών, η λύση του ΦΑ της Κύπρου θα προωθηθεί προς την Ελλάδα και από εκεί προς την Ιταλία που να μπορεί να ενωθεί με τους κεντρικούς άξονες. Δεν πιστεύω ότι η λύση θα είναι μέσω Τουρκίας, ούτε υπάρχει εμπιστοσύνη από τις τουρκικές αρχές για αυτό το ενδεχόμενο. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν καλύτερες λύσεις προς την ΕΕ και μπορεί να μελετηθεί και το ενδεχόμενο καλύτερης αξιοποίησης δημιουργίας της Κύπρου ως ενεργειακός κόμβος, έτσι ώστε να γίνει ξανά αυτή η κίνηση για τερματικό υγροποίησης και να έλθουν και άλλα αποθέματα όπως της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου. Η Κύπρος μπορεί να παίξει τον ρόλο του κέντρου διοχέτευσης ΦΑ προς την Ευρώπη.

Δειτε Επισης

«Ξεδοντιασμένος» ο θεσμός του Black Friday στην Κύπρο-Συνηθισμένη μέρα για την αγορά
Από 80-100 εκ. ευρώ η ζημιά από την απεργία στο σκυρόδεμα
Ουρές στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από Τουρκοκύπριους-Ήθελαν να ψωνίσουν στο Black Friday
Δεν βλέπει ακτίνα συμφωνίας στο σκυρόδεμα...«Επιστρατεύει» τους βουλευτές για να ασκήσουν την επιρροή τους
Απογείωση εσόδων και φουλ για διπλό ρεκόρ ο τουρισμός-«Καθιερώνεται ως έτος αναφοράς για την χώρα μας το 2024»
Πάνω από 30 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων μέσα σε 1,5 χρόνο-Εκκρεμεί το 49%, ύψιστη προτεραιότητα
Για «ξεπούλημα» λιμανιού Λάρνακας κάνει λόγο η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
Ελπίδα συντεχνιών η συνάντηση με Δαμιανό για επίλυση εργατικής διαφοράς να τελεσφορήσει
Τα έβαλε με το ΥΠΑΝ η ΟΕΛΜΕΚ και άνοιξε μέτωπο για ΚΙΕ-Η απάντηση των συντεχνιών
Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού-Προειδοποίηση ΔΣΜΚ