Το φυσικό αέριο ως πλατφόρμα ανάπτυξης

Ένα ουσιαστικής σημασίας θέμα που αφορά όλους είναι με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά μας κοιτάσματα ώστε αυτά να καταστούν εφαλτήριο μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής διαδικασίας για τη χώρα μας και τους πολίτες της.

Η ιστορία του φυσικού αερίου στο νησί ξεκίνησε το 1977 όπου, λόγω της ακαδημαϊκής μου κατάρτισης, επελέγην να ηγηθώ των προσπαθειών της συγκρότησης και ανάπτυξης ενός πλαισίου έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
 
Σήμερα με μεγάλη περηφάνια αντικρίζω αυτά που κατάφερα να γίνουν όλα αυτά τα χρόνια, με πιο πρόσφατα επιτεύγματα:
•    Τη συνομολόγηση των συμφωνιών οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, τη Δημοκρατία του Λιβάνου και το Κράτος του Ισραήλ.
•    Τη διενέργεια του 1ου Γύρου Αδειοδότησης Υδρογονανθράκων με την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Noble Energy και τη χορήγηση μίας άδειας έρευνας υδρογονανθράκων.
•    Τη διενέργεια του 2ου Γύρου Αδειοδότησης Υδρογονανθράκων με την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες Eni/KOGAS και Total και τη χορήγηση πέντε αδειών έρευνας υδρογονανθράκων.
Με το έργο μου κατάφερα να «ανοίξω» το μεγάλο κεφάλαιο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και να ενταχθεί η Κύπρος στον χάρτη των ενεργειακών εξελίξεων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να είναι σε θέση να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Βάσει των γεωλογικών δεδομένων και μελετών, θεωρώ ότι η Κύπρος μας έχει τεράστιο δυναμικό υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε. Αντίθετα, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια τα επόμενα χρόνια στεκόμενοι στο πλευρό του φορολογούμενου πολίτη, του μικρού και του μεσαίου επιχειρηματία που κουβαλούν το συντριπτικό βάρος αυτής της κρίσης:
•    Πρέπει άμεσα να τροχιοδρομηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη» και την παραγωγή φυσικού αερίου το συντομότερο, για εξαγωγή στις διεθνείς αγορές, καθώς και για χρήση στην εγχώρια αγορά και τις βιομηχανίες στην Κύπρο.
•    Πρέπει, στο άμεσο μέλλον, το φυσικό αέριο να αξιοποιηθεί για την παραγωγή μεθανόλης αλλά και στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μακροπρόθεσμα να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανίες, στα νοικοκυριά αλλά και στις μεταφορές.
•    Τέλος, το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει μια γερή βάση για λύση του Κυπριακού, αλλά και μια πολύτιμη πλατφόρμα βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, το «θεμέλιο λίθο» για την οριστική έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Σήμερα είμαστε στην πιο κρίσιμη πενταετία της σύγχρονης ιστορίας μας με όλα τα μέτωπα μας ανοικτά. Δεν έχουμε περιθώριο για πειραματισμούς.
Για να έχουν οι θυσίες μας νόημα, οφείλουμε να συνεχίσουμε με σοβαρότητα. Χρειαζόμαστε την καλύτερη δυνατή Βουλή. Βουλή που να εμπνέει σιγουριά, ασφάλεια και αξιοπιστία. Που να ξέρει τα δεδομένα, να ελέγχει και να βοηθά την εκτελεστική εξουσία προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πιστεύω ότι οι γνώσεις, η 40 ετών πείρα μου, οι διεθνείς μου διασυνδέσεις μπορούν να βοηθήσουν. 
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το φυσικό αέριο μπορεί να βελτιώσει ριζικά και οριστικά τις προοπτικές της χώρας μας. Δώστε μου την ευκαιρία να αγωνιστώ γι’ αυτό ως Βουλευτής. Bάλτε, με τη ψήφο σας, την Ενέργεια στη Βουλή.

Σόλων Κασίνης
Αριστίνδην υποψήφιος Βουλευτής Δημοκρατικού Συναγερμού επαρχίας Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας
Πενήντα χρόνια μετά-Μνήμη Δώρου Λοΐζου