Στηρίζουν τις συνομιλίες και επαινούν τους ηγέτες, μέλη ΣΑ ΟΗΕ και ΕΕ

  Τη σημασία που θα έχει η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, τόσο για το ίδιο το νησί, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζει η διεθνής κοινότητα, καθώς συμπληρώνεται, στις 15 Μαΐου, ένας χρόνος από την έναρξη των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.

Το ΚΥΠΕ ζήτησε από τους Πρεσβευτές στη Λευκωσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα ΗΕ, και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νησί, τα σχόλιά τους με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου συνομιλιών. Αυτοί που απάντησαν εκφράζουν πλήρη στήριξη στις διαπραγματεύσεις, επαινώντας τους δυο ηγέτες για την αποφασιστικότητά τους, που έχει, όπως σημειώνουν, αναζωογονήσει τις ελπίδες για μια διευθέτηση, και παροτρύνοντάς τους να αδράξουν την παρούσα ευκαιρία για επανένωση του νησιού. Παράλληλα επαναλαμβάνουν πως οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.

Πρέσβειρα ΗΠΑ

H Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κάθριν Ντόχερτι, δήλωσε πως η 15η Μαΐου 2016 σηματοδοτεί τον πρώτο χρόνο της επανέναρξης των συνομιλιών για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στην εδώ και δεκαετίες διαίρεση της Κύπρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαινούν τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, επεσήμανε, χαρακτηρίζοντάς τους “οραματιστές που εργάζονται προς μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση”.

Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως μια λύση, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. “Όχι μόνο οι ίδιοι οι Κύπριοι θα αποκομίσουν οφέλη – πολιτικά και οικονομικά – από μια διευθέτηση, αλλά η ειρηνική επανένωση της Κύπρου θα έχει επίσης απήχηση και πέραν του νησιού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στη σχέση με τους με την Κύπρο και για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και πέραν από αυτήν”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αμερικανίδα Πρέσβειρα.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν θα παρέχουν στην υποστήριξή τους, με όποιο τρόπο μπορούν, διασφαλίζοντας παράλληλα, “όπως πάντοτε πράτταμε, ότι το συλλογικό μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους”.

Ρώσος Πρεσβευτής

Στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Ρώσος Πρεσβευτής, Στάνισλαβ Οσάτσι, υπενθύμισε πως η Ρωσία είχε καλωσορίσει την επανέναρξη “του διακοινοτικού διαλόγου το Μάιο του 2015, όταν οι ηγέτες των κοινοτήτων κατάφεραν να αναζωογονήσουν την ελπίδα για την επανένωση του νησιού”.

“Η χώρα μας πάντοτε υποστήριζε μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ως αποτέλεσμα της εργασίας που έχει γίνει από τις διαπραγματευτικές ομάδες, υπό τους κυρίους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, κατά το χρόνο που πέρασε, οι πλευρές έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο πάνω σε πολλές σημαντικές πτυχές της διαπραγματευτικής ατζέντας”, σημείωσε.

Έκανε λόγο για “ιδιαίτερη χημεία” στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν “μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, σε προσωπικό επίπεδο”, η οποία “συνέβαλε σε αυτή την επιτυχία, με πολλούς τρόπους”.

Επεσήμανε πως κύριος στόχος τώρα είναι η διατήρηση της συσσωρευμένης δυναμικής, το να συνεχιστεί η αναζήτηση ενός συμβιβασμού, και να επιδειχθεί θέληση για να παρθούν δύσκολες αλλά κρίσιμες αποφάσεις.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι κανείς δεν γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα καλύτερα από τους ίδιους τους Κύπριους. Είναι σημαντικό οι παράμετροι της διευθέτησης να αναπτυχθούν από τις κοινότητες κατά ένα ανεξάρτητο τρόπο, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση και επιδιαιτησία”, υπογράμμισε.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσική Ομοσπονδία βλέπει τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών έξωθεν, προκειμένου οι κοινότητες να πετύχουν μια δίκαιη και διαρκή λύση, ως έναν από τους μείζονες στόχους, ανέφερε, προσθέτοντας πως “σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πάνω σε αυτό το ζήτημα”.

“Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία της επανένωσης της Κύπρου, μετά που οι δυο πλευρές θα φθάσουν σε όλες τις σχετικές διμερείς συμφωνίες”, κατέληξε ο Ρώσος Πρεσβευτής.

Βρετανός Ύπατος Αρμοστής

Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρικ Τοντ, δήλωσε πως με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν ένα χρόνο “οι δυο ηγέτες έχουν δημιουργήσει μια ανανεωμένη ελπίδα και ένα ανανεωμένο μομέντουμ για μια συνολική λύση στο Κυπριακό, που η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι θα επιφέρει ξεκάθαρα οφέλη για την οικονομία και την ασφάλεια της Κύπρου, για τους Κύπριους και για την περιοχή”.

“Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επαινεί τους ηγέτες για το θάρρος, τη δέσμευση και τη θετική τους ηγετικότητα”, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τοντ, προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την παρούσα διαδικασία για διευθέτηση, και είναι έτοιμο να βοηθήσει, με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, προκειμένου να επέλθει μια διαρκής λύσης στην Κύπρο.

“Παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν, ενθαρρύνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν ευελιξία, δημιουργικότητα, και να έχουν ανοικτά μυαλά, για την υπερπήδηση των ενανοπείμαντων εμποδίων, καθώς και να αδράξουν την ευκαιρία που παρέχουν οι παρούσες συνθήκες για επίτευξη μιας λύσης”, πρόσθεσε.

Γάλλος Πρεσβευτής

Ο Πρεσβευτής της Γαλλίας, Ρενέ Τροκάζ, στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της χώρας του στην επανένωση του νησιού. Ανέφερε πως η Γαλλία, ως μακροχρόνιος φίλος της Κύπρου, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, εκφράζει την ειλικρινή της ελπίδα ότι η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό τους ηγέτες των κοινοτήτων της Κύπρου, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

“Η επανένωση του νησιού θα ήταν πολύ θετική για την ευημερία των Κυπρίων, για την ασφάλεια και την ευμάρειά τους. Επιπρόσθετα θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την περιφερειακή σταθερότητα και ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο”, επεσήμανε ο κ. Τροκάζ.

Επαινούμε, πρόσθεσε, “τη δέσμευση των δυο ηγετών καθώς και το όραμά τους για ένα επανενωμένο νησί, και καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.

“Έχουμε την πεποίθηση ότι οι δυο ηγέτες και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες, βοηθούμενες από την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού. Δεν έχουν φεισθεί οποιασδήποτε προσπάθειας σε αυτό το εγχείρημα, και αξίζουν της στήριξης ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας”, επεσήμανε ο Γάλλος Πρέσβης.

Είναι για αυτό, ανέφερε, που η Γαλλία επαινεί επίσης τη σθεναρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαπραγματευτική διαδικασία, και βλέπει πολύ θετικά την έμφαση που δίδεται στην ευρωπαϊκή διάσταση των συνομιλιών για τη λύση.

Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΕΕ

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δεσμευμένη να στηρίξει όσο το δυνατό περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

“Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα και τη θέληση που επιδεικνύουν και οι δυο ηγέτες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης”, είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, προσθέτοντας πως όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, χρειάζονται παραχωρήσεις και συμβιβασμοί. Αυτή είναι η στιγμή της ελπίδας και η ώρα για μια επανενωμένη Κύπρο, πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτός είναι ο κατάλογος με τις ανακλήσεις οχημάτων-Διευκρινίσεις ΤΟΜ σε καίρια ερωτήματα πολιτών
Πυρά ΔΗΣΥ σε Βύρα για την παρουσία του στη διαμαρτυρία για το ΝΑΤΟ-Τον καλούν να δώσει εξηγήσεις
Διευκρινίσεις ΥΠΑΝ για επίσκεψη μαθητών στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Φειδία-«Δεν τελεί υπό την ευθύνη μας»
Εξυπηρετήθηκαν ελάχιστοι ασθενείς στο Γ.Ν. Λεμεσού-Διακομίζονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Έκκληση Παναγιώτου στα μέλη του κλάδου σκυροδέματος για επιστροφή στο διάλογο
Κατατίθενται στη Βουλή τα νομοσχέδια για το δημογραφικό-Προχωρά το επίδομα τοκετού και η αύξηση άδειας
Ξεκάθαρο μήνυμα Τσιόδρα στο Ευρωκοινοβούλιο-«Η κατοχή και η διχοτόμηση της Κύπρου πρέπει να τελειώσει»
Αλαλούμ για τις ευθύνες για τους Takata-Ζητά διορισμό ποινικού ανακριτή η Βουλή
Τέσσερις συλλήψεις έπειτα από συντονισμένες έρευνες της Αστυνομίας στη Λευκωσία
Θέλει να σταματήσει τις διαδικασίες αλλαγής φύλλου το ΕΛΑΜ-Καταθέτει πρόταση νόμου στη Βουλή