Σκόνη στην ατμόσφαιρα μέχρι αύριο

Αυξημένη είναι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η σκόνη στην ατμόσφαιρα, με τις μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μ m ( PM10) στην ατμόσφαιρα να κυμάνθηκαν στις 9 το πρωί μεταξύ 69 και 151 μ g / m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Μέχρι αύριο Δευτέρα θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.  

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σήμερα, 15 Μαΐου και ώρα 9 π.μ., οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μ m ( PM10) στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 69 και 151 μ g / m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μ g / m3 που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για το Σάββατο, 14 Μαΐου, κυμάνθηκε μεταξύ 39 και 159 μ g / m3 .
 
Λόγω του μικρούμεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία, το Τμήμα συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.
 
Επίσης, σημειώνει, απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.
 
Περισσότερες πληροφορίες και επιγραμμική (online) ενημέρωση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας www. airquality.dli.mlsi .gov.cy.
 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, σήµερα θα εµφανίζονται ψηλές και παροδικά αυξηµένες µέσες νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί για να τραπούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και στους 27 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος, από µέσες και ψηλές νεφώσεις, που ενδέχεται να δώσουν τοπικές ελαφρές βροχές. Τοπικά δυνατό να σχηµατιστεί χαµηλή νέφωση ή και αραιή οµίχλη. Οι άνεµοι θα καταστούν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα παραµείνει ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθµούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 18 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη ∆ευτέρα ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως συννεφιασµένος, από µέσες και ψηλές νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν τοπικές ελαφρές βροχές, αλλά από το µεσηµέρι και µετά θα καταστεί κυρίως αίθριος, παρόλο που θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά αισθητή πτώση.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα