«Στόχος του ΑΚΕΛ ποσοστό πάνω από το 27% των Ευρωεκλογών»

Ο κύριος στόχος του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου, είναι, σύμφωνα με τον γ.γ. του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, «ποσοστά ψηλότερα από αυτά των ευρωπαϊκών εκλογών», ώστε «να επαναβεβαιωθεί ότι το ΑΚΕΛ είναι ισχυρή πολιτική δύναμη που μπορεί αποτελεσματικά να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού». Κληθείς να πει συγκεκριμένο ποσοστό, ο κ. Κυπριανού απάντησε «όσο πιο ψηλά γίνεται από το 27% των ευρωεκλογών». Στην παρατήρηση ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα τα ποσοστά του ΑΚΕΛ σε χαμηλά επίπεδα, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι «εάν κανείς συγκρίνει τα αποτελέσματα των σημερινών δημοσκοπήσεων με προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, τότε θα δούμε ότι σήμερα το ΑΚΕΛ είναι πολύ πιο ψηλά απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιόδους». Αναφορικά με τις επαφές με τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για «θετικό κλίμα». Υπάρχουν βέβαια προβλήματα, τα οποία πηγάζουν από μια γενικότερη απαξίωση που υπάρχει έναντι της πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων, συμπλήρωσε. «Υπάρχει μία προσέγγιση ότι είτε συμμετέχουν είτε απέχουν οι πολίτες, δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ζωή τους. Εμείς διαφωνούμε ριζικά με αυτή την προσέγγιση και λέμε ξεκάθαρα ότι η αποχή δεν πρόκειται να προστατέψει τον δημόσιο πλούτο, ούτε θα λύσει το πρόβλημα των μισθών των 500 ευρώ, ούτε να εξαλείψει τα προβλήματα που υπάρχουν στον εργασιακό τομέα, ούτε θα συμβάλει στο να προωθηθεί το Κυπριακό με στόχο να το επιλύσουμε το συντομότερο δυνατόν. Αντιθέτως η αποχή θα οξύνει όλα αυτά τα ζητήματα. Λέμε, λοιπόν, στον κόσμο ότι πρέπει να πάει να ψηφίσει και να επιλέξει εκείνη τη δύναμη, η οποία έδειξε με συνέπεια ότι τον στηρίζει. Και αυτή η δύναμη, εμείς θεωρούμε ότι είναι το ΑΚΕΛ. Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις», πρόσθεσε.

Οι πολίτες που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, υποστηρίζουν ότι όλοι είναι το ίδιο, όλα τα κόμματα είναι διεφθαρμένα…
Δεν είναι τυχαία που λέγεται αυτό. Έχει καταβληθεί μια συνειδητή προσπάθεια να περάσει τούτο το μήνυμα. Είναι γεγονός ότι υπήρχαν κακές πρακτικές, τις οποίες διορθώσαμε με τον Νόμο περί Πολιτικών Κομμάτων, με το Νόμο για το Πόθεν Έσχες, για το Ασυμβίβαστο κλπ. Νόμους για τους οποίους, βέβαια, ο γενικός εισαγγελέας έχει συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τα αναπέμψει. Για να μην δημοσιεύονται τάχα όλα τα ονόματα. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση του γενικού εισαγγελέα. Σεβαστή η άποψή του, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο γενικός εισαγγελέας δεν είναι το ανώτατο δικαστήριο και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει. Τώρα, σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, να πω ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο διαχρονικά περηφανευόταν ότι δεν είχε ανάμειξη σε φαινόμενα διαπλοκής ή διαφθοράς. Είναι γεγονός ότι το όνομά μας έχει αναμειχθεί. Εμείς επιμένουμε ότι είμαστε ένα κόμμα πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, και αυτό θα φανεί στην εξέλιξη των πραγμάτων. Είμαστε το κόμμα το οποίο έγκαιρα έχει καταθέσει στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων τους εξελεγμένους λογαριασμούς του για το 2015. Την ώρα που κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν το έχει ακόμα πράξει. Και κανένας δεν το επισημαίνει αυτό το πράγμα, ενώ προηγουμένως γινόταν ολόκληρη φασαρία για το θέμα αυτό.

Η αύξηση του εκλογικού μέτρου, μια ολιγοκομματική Βουλή, ωφελεί τη δημοκρατία.
Μα ποιος είπε ότι θα είναι ολιγοκομματική η Βουλή; Περιμένετε πρώτα να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος…
Εμείς κρίναμε ότι ήταν πολύ χαμηλό το εκλογικό μέτρο και έδινε τη δυνατότητα σε ευκαιριακούς σχηματισμούς να διεκδικούν συμμετοχή στη Βουλή, γι’ αυτό και χρειαζόταν να επιφέρουμε μια μεγαλύτερη σοβαρότητα σε αυτά τα θέματα. Απ’ εκεί και πέρα, θεωρώ ότι όσοι έχουν εκτόπισμα στην κοινωνία θα είναι στη νέα Βουλή.

Τι θεωρείτε «ευκαιριακό σχηματισμό»;
Κάποιοι, οι οποίοι ανεξάρτητα με το εάν έχουν διαφορετικές μεταξύ τους προσεγγίσεις και πολιτικές θέσεις, φτιάχνουν ένα πολιτικό σχηματισμό για τις ανάγκες των εκλογών, διεκδικούν εκλογή και μετά διαλύονται. Και είδαμε να συστήνονται τέτοιοι ευκαιριακοί σχηματισμοί στο παρελθόν.

Ναι, αλλά το 3,6 αφήνει έξω κόμματα που δεν είναι ευκαιριακά, βάσει αυτού που έχετε μόλις περιγράψει.
Μα ένα κόμμα, το οποίο υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια και δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγαλύτερο εκτόπισμα στην κοινωνία, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στη Βουλή;

Σας ενδιαφέρει η προεδρία της Βουλής;
Στο ΑΚΕΛ, αυτά τα ζητήματα τα αποφασίζουμε συλλογικά. Αναφορικά με την προεδρία της Βουλής, θα συζητήσουμε πολιτικά και πολιτικά θα πάρουμε τις αποφάσεις για το τι θα πράξουμε.

Πέραν της πολιτικής διάστασης, είναι και η ανθρώπινη διάσταση. Σας ενδιαφέρει η προεδρία της Βουλής;
Τι σημαίνει με ενδιαφέρει η προεδρία της Βουλής;

Θα βλέπατε τον εαυτό σας ως τον επόμενο πρόεδρο της Βουλής;
Μα καλά, γιατί δεν δέχεστε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μετρούν τα πράγματα με αυτό με τον φακό. Εγώ προσεγγίζω τα ζητήματα πολύ διαφορετικά.

Όλη αυτή η προχειρότητα και η βιασύνη που παρακολουθήσαμε στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής, επηρέασε το εκλογικό σώμα;
Καταρχάς, αυτή η προχειρότητα δεν αφορά στο ΑΚΕΛ. Εμείς είχαμε επισημάνει ότι πολύ βεβιασμένα και πρόχειρα οδηγήθηκαν θέματα στην ολομέλεια. Είχε υπάρξει συμφωνία στη σύσκεψη των Αρχηγών και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, το πρωί πριν την τελευταία συνεδρία, ότι σειρά από νομοσχέδια δεν θα προωθούνταν στην ολομέλεια. Το απόγευμα, υπήρξε αναίρεση της συμφωνίας από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, με αποτέλεσμα και οι υπόλοιποι να αναιρέσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες είχαν αναλάβει, γι’ αυτό και είχαμε τα συγκεκριμένα φαινόμενα. Και δεν είναι μόνον τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο γενικός εισαγγελέας που υπήρξε προχειρότητα. Υπήρξε και σε πολλά άλλα, τα οποία έχουν εγκριθεί και με τα οποία δεν ασχολήθηκε ο γενικός εισαγγελέας. Νομίζω ότι αυτή η βεβιασμένη συζήτηση θεμάτων πρέπει επιτέλους να τερματισθεί, πρέπει να πούμε μετά από τις βουλευτικές εκλογές, στην κυβέρνηση και στις εκάστοτε κυβερνήσεις, ότι δεν μπορεί ένα θέμα να το μελετά για ένα χρόνο η κυβέρνηση και να έχει την απαίτηση σε μια εβδομάδα να το εγκρίνει η Βουλή. Εάν σεβόμαστε τον εαυτό μας και σεβόμαστε και τον κόσμο, πρέπει αυτό το πράγμα να το αποφεύγουμε.

Μεγάλη κινητικότητα  στο Κυπριακό μετά τις εκλογές

«Δεν μας παίρνει άλλο ο χρόνος και θεωρώ ότι θα καταβληθεί αυτή η (μεγάλη) προσπάθεια» 

Σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δηλώνει «βέβαιος ότι θα επιχειρηθεί μία μεγάλη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μετά τις βουλευτικές εκλογές», κατά την έκφρασή του. «Δεν μας παίρνει άλλο ο χρόνος και θεωρώ ότι θα καταβληθεί αυτή η προσπάθεια», προσθέτει. «Τώρα, εάν θα πετύχει ή όχι, είναι άλλο θέμα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη πιθανή επιτυχία ή αποτυχία από το ποιες θέσεις θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα φανεί εάν υπάρχει πραγματική πρόθεση, από την τουρκική πλευρά, για λύση του Κυπριακού», σημειώνει.

«Εάν υπάρχει πραγματική πρόθεση για λύση» και από τις δύο πλευρές;
Και από τις δύο πλευρές.

Αυτό είναι μια έμμεση κριτική στη δική μας πλευρά.
Εγώ λέω ότι πρέπει να είμαστε έντονοι σε ζητήματα αρχών, αλλά και ευέλικτοι σε ό,τι αφορά στα ζητήματα λεπτομερειών, και να μην κολλούμε σε θέματα τα οποία απλώς υπάρχουν στο μυαλό κάποιων ανθρώπων.

Στο μυαλό ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις;
Δεν θέλω τώρα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Επιμένω ότι πρέπει να επιμείνουμε στις βασικές αρχές λύσεις όπως τις έχουμε συμφωνήσει από το 1977, αλλά να είμαστε ευέλικτοι.

Είμαστε καλά προετοιμασμένοι;
Δεν μπορώ να ξέρω ποια προετοιμασία γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαπραγματευτική ομάδα. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους εάν και εφόσον μας το ζητήσουν.

Μα το ΑΚΕΛ εκπροσωπείται στις διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρει εάν είναι καλά προετοιμασμένη η ομάδα;
Δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να λειτουργούν καλύτερα Και απ’ ό,τι ξέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πρόθεση να μισθώσει ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε διάφορες πτυχές του ζητήματος.

Η απομάκρυνση Νταβούτογλου από την τουρκική πολιτική σκηνή, πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού ζητήματος;
Ναι, ανησυχούμε ότι μπορεί να επηρεάσει. Όμως κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος, ας αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τότε θα είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε πιο αντικειμενικά συμπεράσματα.

Μέσα στο καλοκαίρι περιμένετε τις εξελίξεις;
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει διαφανεί προς τα πού πάμε.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»