«Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά θα πάει το ΔΗΚΟ στις εκλογές»

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, «στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να μπορέσει να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο του στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας, έτσι ώστε να υλοποιήσει τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του για να πάρουμε όλοι μαζί την Κύπρο μπροστά», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς σχετικά.
Όπως ξέρετε, σημειώνει, έχουμε καταθέσει ενώπιον των πολιτών μια Κοινωνική Συμφωνία, δηλαδή ένα σύνολο υλοποιήσιμων προτάσεων που συνθέτουν ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό. «Προτάσεις ενθάρρυνσης της ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, άρσης αδικιών που επιβλήθηκαν λόγω της χρεοκοπίας, αλλά και προτάσεις που σχετίζονται με την ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεκδίκηση μιας σωστής λύσης μέσα από τη συνέχιση του κράτους μας. Αυτές τις προτάσεις τις συζητούμε όλο αυτό τον καιρό με χιλιάδες συμπολίτες μας και με χαρά διαπιστώνουμε ότι τις αγκαλιάζουν όλο και πιο πολλοί. Και αναγνωρίζουν στο Δημοκρατικό Κόμμα αυτό που είναι: η δύναμη του Κέντρου που μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές συνέπειες της αλαζονείας των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ των τελευταίων 8 χρόνων», συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το ΔΗΚΟ στήριξε σωρεία μνημονιακών νομοσχεδίων. Γιατί σήμερα ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της; Αφού ήταν συνδιαμορφωτής, κατά κάποιο τρόπο, αυτής της πολιτικής.
Κάνετε λάθος. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, δυστυχώς, δεν έχει οικονομική πολιτική. Δεν έχει καν σχέδιο. Ρωτούμε το εξής απλό ερώτημα: «Η Τρόικα έφυγε, τώρα τι γίνεται;». Δεν γνωρίζουμε το σχέδιο της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει και σχέδιο, έχει και προτάσεις, έχει και πολιτική. Το Δημοκρατικό Κόμμα άσκησε ένα πολύ υπεύθυνο και διεκδικητικό ρόλο την προηγούμενη τριετία: Προστάτεψε τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα κράτησε τη χώρα σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επέτρεψε την έξοδο από το Μνημόνιο. Δεν λαϊκίσαμε ούτε κρυφτήκαμε πίσω από «ασφαλείς πλειοψηφίες», όπως έκανε αρκετές φορές το ΑΚΕΛ και τα μικρά μονοεδρικά κόμματα διαμαρτυρίας. Όμως, εμείς δεν αρκούμαστε στην έξοδο από το Μνημόνιο όπως αρκείται ο ΔΗΣΥ. Εμείς θέλουμε έξοδο από την κρίση. Θέλουμε να πάει η Κύπρος μπροστά. Και ακριβώς γι’  αυτό προτείναμε συγκεκριμένες προτάσεις σε συνδυασμό με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Με ποιο ποσοστό του κόμματός σας στις βουλευτικές εκλογές, θα είστε ικανοποιημένος;
Με το ποσοστό που θα επιτρέψει την υλοποίηση των προτάσεών μας. Έμεινε μόνο μια βδομάδα. Κάντε υπομονή μερικές ακόμα μέρες και θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά θα πάει το Δημοκρατικό Κόμμα σε αυτές τις εκλογές.

Γιατί δεν ενδιαφέρεστε για την προεδρία της Βουλής;
Γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι η υλοποίηση των προτάσεων του Δημοκρατικού Κόμματος και η έμπρακτη ενίσχυση της κοινοβουλευτική δράσης του Κόμματος, και όχι η κατάληψη ενός αξιώματος.

Με ποια κριτήρια/όρους/προϋποθέσεις θα προχωρήσετε σε μια συνεργασία (θα στηρίξετε) για τον νέο πρόεδρο της Βουλής;
Είναι εντελώς πρόωρο και αχρείαστο να γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος περιμένει από τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να πάει ο τόπος μπροστά και όχι να μετρούν «κουκιά» για την κατάληψη μιας καρέκλας. Και νιώθω περήφανος γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε ενώπιον του κυπριακού λαού τόσο συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση «κουρεμένων» Κύπριων καταθετών, κατόχων αξιογράφων, ταμείων προνοίας, η αξιοποίηση του 2% του προϋπολογισμού για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επανεκπαίδευση ανέργων, η μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 20%, και άλλες. Και σημειώνω ότι όλες οι προτάσεις μας είναι υλοποιήσιμες και μπορούν να εφαρμοστούν από τη νέα Βουλή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δοκιμάσει τις κυβερνητικές συνεργασίες και με τον ΔΗΣΥ και με το ΑΚΕΛ. Ήρθε ο καιρός να διεκδικήσει με δικό του υποψήφιο την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2018 ή είστε πιο κοντά στη λογική της συνεργασίας για στήριξη υποψηφίου άλλου κόμματος;
Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για τις προεδρικές εκλογές. Όμως είναι γεγονός ότι η εμπειρία από τις διακυβερνήσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ ήταν τραυματική για το Δημοκρατικό Κόμμα και δυστυχώς για την Κύπρο και τον λαό μας.

Έχετε κάνει σκέψεις αναφορικά με μια πιθανή υποψηφιότητά σας για τις προεδρικές του ’18;
Όχι.

Θα αναλάβετε πρωτοβουλία για συνένωση ή/και συνεργασία του Κέντρου με στόχο τις προεδρικές του ’18;
Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως το αυθεντικό κεντρώο κόμμα της Κύπρου, έχει υποχρέωση να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Άλλωστε, είχα αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία μετά την ανάδειξή μου στην ηγεσία του κόμματος, η οποία τότε δεν τελεσφόρησε για λόγους πέρα από τη δική μου θέληση και πρόθεση. Εν πάση περιπτώσει, σκοπεύω να επαναλάβω αυτή την πρωτοβουλία μετά τις εκλογές.

Το ΔΗΚΟ δεν λάμβανε «εισφορές» από επιχειρηματίες και εταιρείες; Γιατί ξαφνικά θυμήθηκε την απαγόρευση των εισφορών; Είναι ορθό να είναι κρατικοδίαιτα τα κόμματα (να εξαρτώνται πλήρως από την κρατική εισφορά);
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Και τολμώ να πω πως προτιμώ να έχουμε κόμματα που να εξαρτώνται από την κρατική χορηγία και τη συνδρομή των 10 ευρώ των μελών τους, παρά κόμματα που να εξαρτώνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, ή από κάποιους διεφθαρμένους που μπορεί να χρησιμοποιούν τα κόμματα για προσωπικό όφελος. Ας μην ξεχνούμε ότι με την πρότασή μας, ουσιαστικά δίνουμε ένα «όπλο» σε αυτούς που προσεγγίζονται από επιτήδειους που επικαλούνται το «Α» ή το «Β» κόμμα, προκειμένου να εισπράξουν κάποιο ποσό.

«Αντιπαραγωγική η επικέντρωση στον τίτλο της λύσης»
«Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, όπως διακήρυττε ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχοντας μάλιστα τη στήριξη και προσώπων ή κομμάτων, που μόλις πρόσφατα άλλαξαν τη θέση τους»
Σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ περιμένει εξελίξεις. «Το ζητούμενο είναι αυτές οι εξελίξεις να είναι θετικές και όχι αρνητικές. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι με δεδομένη την αμείωτη τουρκική αδιαλλαξία κινδυνεύουμε να ‘‘θερίσουμε’’ τις συνέπειες της κάκιστης πολιτικής Χριστόφια – Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ. Δηλαδή, άλυτο το Κυπριακό –και αυτό θα είναι ευθύνη της Τουρκίας – αλλά, παράλληλα, αναβαθμισμένο το ψευδοκράτος, υποβαθμισμένη η Κυπριακή Δημοκρατία και απενοχοποιημένη η Τουρκία. Μακάρι να μην εξελιχθούν έτσι τα πράγματα», σημειώνει. Σε ό,τι αφορά στην παράμετρο χρόνος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, επισημαίνει το εξής: «Όλοι θέλουμε λύση το συντομότερο. Όμως, θέλουμε μια σωστή και καλή λύση. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, μια κακή λύση δεν θα είναι κακή μόνο για μερικά χρόνια, αλλά, θα είναι κακή για πάντα».

Η λύση του Κυπριακού περνά από τη νέα Βουλή;
Γιατί όχι; Η λύση του Κυπριακού περνά από τον κάθε Κύπριο και την κάθε Κύπρια, άρα και από τη Βουλή. Γι’ αυτό κι εμείς επιμένουμε να ζητούμε διαφάνεια και ενημέρωση του λαού. Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τα κόμματα ή τις ηγεσίες του. Αφορά το σύνολο του κυπριακού λαού, τα παιδιά, τα εγγόνια και τις γενιές που θα έρθουν.

Μετά από πάνω από 40 χρόνια Κυπριακού, μήπως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να αναζητήσουμε άλλες στρατηγικές/λύσεις του κυπριακού ζητήματος;
Όχι. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε συνεπείς στη γραμμή του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, όπως διακήρυττε ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχοντας μάλιστα τη στήριξη και προσώπων ή κομμάτων που μόλις πρόσφατα άλλαξαν τη θέση τους. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πιο κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού, όπως για παράδειγμα το θέμα του κατοχικού στρατού, των εποίκων, της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του δικαιώματος των προσφύγων στην περιουσία τους, των εγγυήσεων και άλλα, ουδεμία σχέση έχουν με το μοντέλο διακυβέρνησης. Θεωρώ επομένως αντιπαραγωγική την επικέντρωση στον τίτλο της λύσης. Είναι το περιεχόμενο που έχει σημασία.
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών