Η εκτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών και οι σταυροί προτίμησης

Μόλις μια βδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η τέταρτη μεγάλη δημοσκόπηση του γραφείου ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, αποκαλύπτει σημαντικά ευρήματα και δίνει μια εξαιρετικά κατατοπιστική εικόνα όσον αφορά το πώς και προς τα πού κινείται το εκλογικό σώμα. Η πρόθεση ψήφου, οι συσπειρώσεις των κομμάτων, η εκτίμηση του αποτελέσματος, η παράσταση νίκης, καθώς και η μάχη των σταυρών προτίμησης ανάμεσα στους συνυποψήφιους των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στις εκλογικές περιφέρειες Λευκωσίας και Λεμεσού, είναι μόνο μερικά από τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που καταγράφει η έρευνα. Ταυτοχρόνως, καταγράφεται η άποψη των πολιτών για μια σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με την εικόνα των κομμάτων στην κοινωνία, όπως είναι για παράδειγμα το ποιο κόμμα τήρησε την πιο υπεύθυνη και σοβαρή στάση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας, ποιο θεωρούν ως το πιο διεφθαρμένο, αλλά και ποιο θεωρούν ως το πιο «καθαρό».
 
ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ 
 
Ελαφρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πριν από μία βδομάδα παρουσιάζει η εκλογική δύναμη των κομμάτων, με τον ΔΗΣΥ να εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα έχοντας διαφορά ασφαλείας από το δεύτερο ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, την ΕΔΕΚ να προσπερνά τη Συμμαχία Πολιτών ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση, το Κίνημα Αλληλεγγύη να σταθεροποιείται και τους Οικολόγους να δείχνουν πως διασφαλίζουν την παρουσία τους και στη νέα Βουλή.
 
 
 Συγκεκριμένα, συγκριτικά με την περασμένη βδομάδα:
 
*Ο ΔΗΣΥ ανέβηκε στο 24,4% από το 24,2%.
*Το ΑΚΕΛ ανέβηκε στο 20,8% από το 20,3%.
*Το ΔΗΚΟ ανέβηκε στο 10,7% από το 10,5%.
*Η ΕΔΕΚ ανέβηκε στο 4,9% από το 4,8%.
*Η Συμμαχία Πολιτών κατέβηκε στο 4,8% από το 5,1%.
*Το Κίνημα Αλληλεγγύη κατέβηκε στο 4,7% από το 4,8%.
*Το ΕΛΑΜ ανέβηκε στο 1,7% από το 1,5%.
Μια εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων βρίσκεται στο 8,5%, ενώ η αποχή στο 13%. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα και αυτής της δημοσκόπησης, φαίνεται ότι οδεύουμε ολοταχώς για μια νέα πολυκομματική Βουλή. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δείχνουν να θέλουν ακόμη δουλειά, προκειμένου να πιάσουν τα ποσοστά στα οποία στοχεύουν, ενώ σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά την υλοποίηση των εκλογικών του στόχων βρίσκεται το ΔΗΚΟ. Ανοικτή παραμένει η μάχη για την ανάδειξη της τέταρτης πολιτικής δύναμης, καθότι ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύη κινούνται σε απόσταση αναπνοής και φαίνεται πως θα παλέψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή.
 
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
 

 
Βάσει των ποσοστών που καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου, η εκλογική δύναμη των κομμάτων στις 22 Μαΐου εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί ως εξής:
ΔΗΣΥ: 31%-35%
ΑΚΕΛ: 27%-31%
ΔΗΚΟ: 12%-15%
ΕΔΕΚ: 4%-7%
ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 4%-7%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 4%-7%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 3%-6%
ΕΛΑΜ: 2%-4%
 
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΑΚΕΛ
 
Η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ πριν από τις βουλευτικές εκλογές, καταγράφει τη μάχη των σταυρών προτίμησης ανάμεσα στους συνυποψήφιους του ΔΗΣΥ από τη μια, και του ΑΚΕΛ από την άλλη, στις δύο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Λευκωσίας και της Λεμεσού.
 

Νέα πρόσωπα για τον ΔΗΣΥ στη Λευκωσία


Ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό θα είναι η ομάδα βουλευτών του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, σε περίπτωση επιβεβαίωσης του αποτελέσματος που καταγράφει η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα, έδρα στη Βουλή εξασφαλίζουν τρία νέα πρόσωπα. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ο Δημήτρης Δημητρίου και η Σάβια Ορφανίδου, αφήνοντας εκτός τους Ρίκκο Μαππουρίδη και Μαρία Κυριακού. Πρώτη στις προτιμήσεις των συναγερμικών ψηφοφόρων στην επαρχία Λευκωσίας εμφανίζεται η εκ των αντιπροέδρων του κόμματος, Στέλλα Κυριακίδου.
 
ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ
Κυριακίδου Στέλλα: 28%
Προδρόμου Πρόδρομος: 25%
Τορναρίτης Νίκος: 23%
Νουρής Νίκος: 19%
Σοφοκλέους Μιχάλης: 17%
Δημητρίου Δημήτρης: 14%
Ορφανίδου Σάβια: 14%
------------------------------------
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
Πιτσιλλίδης Ανδρέας: 13%
Κασίνης Σόλων: 13%
Κωνσταντίνου Ξένια: 12%
 
Σπάει την τετράδα
της Λεμεσού η Ελίτα

Η Ελίτα Μιχαηλίδου είναι η υποψήφια του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, η οποία δείχνει ικανή να σπάσει τη μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενη εκ Λεμεσού τετραμελή  κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Μάλιστα, η κ. Μιχαηλίδου έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις των λεμεσιανών συναγερμικών ψηφοφόρων πίσω από τον Ευθύμιο Δίπλαρο και αφήνοντας εκτός Κοινοβουλίου τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους. 
 
ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ
Δίπλαρος Ευθύμιος: 31%
Μιχαηλίδου Ελίτα: 22%
Μιχαηλίδης Ανδρέας: 19%
Κυπριανού Ανδρέας: 17%
------------------------------------
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
Σταύρου Ελένη: 14%
Θεμιστοκλέους Ανδρέας: 14%
Βασιλείου Μιχάλης: 12%
 
 
Στεφάνου αντί Κατσουρίδη για το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία

 


Ο Στέφανος Στεφάνου είναι το νέο πρόσωπο που μπαίνει στην εκ Λευκωσίας κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, καταλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση του Νίκου Κατσουρίδη που δεν επαναδιεκδικεί. Μάλιστα, ο κ. Στεφάνου εμφανίζεται ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ στην πρωτεύουσα, ακολουθώντας από πολύ κοντά τον πρώτο στις επιλογές τους, Άριστο Δαμιανού. 
 
ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ
Δαμιανού Άριστος: 37%
Στεφάνου Στέφανος: 36%
Λουκαΐδης Γιώργος: 34%
Χαραλαμπίδου Ειρήνη: 31%
Χριστοφίδης Χρίστος: 19%
Δημητρίου Μισιαούλη Στέλλα: 14%
-----------------------------------------------
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
Χάμπας Πανίκος: 12%
Χαννίδης Μάριος: 12%
Κυριακού Γρηγόρης(Λώρης): 11%
 
Δείχνει να μένει έξω ο Μέσης στη Λεμεσό
Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, Χρίστος Μέσης, ενώ απουσιάζει φυσικά και ο Γιάννος Λαμάρης που δεν επαναδιεκδικεί. Το νέο πρόσωπο στην ομάδα των λεμεσιανών βουλευτών ακούει στο όνομα Γιώργος Γεωργίου, ενώ ο Άντρος Καυκαλιάς είναι αυτός που προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό.
 
ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ
Καυκαλιάς Άντρος: 31%
Αδάμου Αδάμος: 27%
Γεωργίου Τ. Γιώργος: 26%
Κώστα Κώστας: 21%
--------------------------------------------------
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
Μέσης Χρίστος: 16%
Ιωάννου Αργεντούλλα:  8%
Τριμικλινιώτης Νίκος: 7%
 
 
 ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ 

 

 
 Τη μεγάλη μάχη αύξησης της συσπείρωσής τους, που θα τους δώσει την τελική ώθηση για υλοποίηση των εκλογικών στόχων που έχουν θέσει καλούνται να κερδίσουν στη μία εβδομάδα που απομένει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές οι ηγεσίες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Μολονότι από τον περασμένο Μάρτιο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ τα τέσσερα κόμματα έκαναν αισθητά βήματα προς τα εμπρός, οι συσπειρώσεις τους παραμένουν ακόμη σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, η άνοδος των συσπειρώσεών τους έγινε με βήμα σημειωτόν, καθότι παρέμειναν περίπου στα ίδια ποσοστά. Περισσότερο κερδισμένο φαίνεται να είναι το ΔΗΚΟ, το οποίο το τελευταίο διάστημα δείχνει να ανακάμπτει για τα καλά. Πάντως, βαθιά εμπεδωμένη στη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος παραμένει η αντίληψη πως ο ΔΗΣΥ θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αφού στην εκτίμηση αυτή προβαίνει η μεγαλύτερη μερίδα των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.
  
  
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ, ΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ;

 
Στα τρία ο τίτλος του πιο διεφθαρμένου κόμματος
Σε μια εποχή κατά την οποία η αξιοπιστία των κομμάτων βρίσκεται στο ναδίρ και η κοινωνία τους γυρίζει την πλάτη θεωρώντας τα ως εστίες εκκόλαψης της σήψης και της διαφθοράς που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου, οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, χαρακτηρίζονται από επτά στους δέκα πολίτες ως τα περισσότερο διεφθαρμένα. Την άποψη αυτή έχουν επτά στους δέκα ψηφοφόρους, με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να χαρακτηρίζονται ως τα πιο διεφθαρμένα από ένα 24% του εκλογικού σώματος έκαστο, ενώ το ΔΗΚΟ από ένα 20%. Το γεγονός αυτό, δηλαδή η απόδοση του τίτλου του πιο διεφθαρμένου κόμματος στις τρεις προαναφερθείσες πολιτικές δυνάμεις, κάλλιστα θα μπορούσε να αποδοθεί στην αναντίλεκτη πραγματικότητα ότι είναι τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν ή είχαν τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα συμμετοχής στις κατά καιρούς κυβερνήσεις της χώρας. Ταυτόχρονα, δύο στους δέκα συμπολίτες μας είναι της άποψης πως όλα τα κόμματα είναι διεφθαρμένα, δείγμα και αυτό της αρνητικής εικόνας των κομμάτων στην κυπριακή κοινωνία. 
 


 
Είδος προς εξαφάνιση το «καθαρό» κόμμα
Ένα ακόμα πιο χαρακτηριστικό δείγμα της αρνητικής εικόνας των κομμάτων στην κυπριακή κοινωνία αποτελεί το εύρημα που αφορά στη γνώμη των πολιτών για το ποιο κόμμα θεωρούν ως το πιο «καθαρό». Σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους, το 45% του εκλογικού σώματος, εκφράζει την άποψη πως κανένα κόμμα δεν είναι «καθαρό». Αξιοπρόσεκτο στοιχείο που προκύπτει από τις απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα, είναι το ότι τα δύο νέα πολιτικά σχήματα που κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση σε βουλευτικές εκλογές καταγράφοντας μεγάλη δυναμική και αυτοεμφανιζόμενα ως άμεπτα και αδιάφθορα- η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύη-, θεωρούνται ως τα πιο «καθαρά» από μόλις το 10% του εκλογικού σώματος. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης ως προς την «καθαρότητά» τους πηγαίνει στους Οικολόγους(16%), ενώ ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει  12%, το ΑΚΕΛ το 11%, η ΕΔΕΚ το 4% και το ΔΗΚΟ μόλις 2%. 
 
Ποντάρουν στον ΔΗΣΥ για νικητή των εκλογών


Βαθιά εμπεδωμένη στη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είναι η αντίληψη πως ο ΔΗΣΥ θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η πρόβλεψη αυτή γίνεται από το 75% των ψηφοφόρων, εκ των οποίων τρεις στους δέκα εκτιμούν πως ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά και σχεδόν πέντε στους δέκα με μικρή διαφορά. Από την άλλη, μόλις ένας στους δέκα διαβλέπει να γίνεται η μεγάλη έκπληξη στις 22 Μαΐου. Δηλαδή, το ΑΚΕΛ να ανατρέπει κάθε προγνωστικό και να κερδίζει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών ξεπερνώντας τον ΔΗΣΥ. Βεβαίως, θα πρέπει να τονιστεί πως η παράσταση νίκης δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από πρόβλεψη και σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα από την κάλπη.
 
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ -  
ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ 


Περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα στα οποία βρίσκονταν πριν από μία βδομάδα(όπως καταγράφηκαν στη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ στις 8 Μαΐου), βρίσκονται οι συσπειρώσεις των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Σε ό,τι αφορά τον ΔΗΣΥ, η συσπείρωσή του παρέμεινε στο 69%, του ΑΚΕΛ ανέβηκε από το 67% στο 68%, του ΔΗΚΟ από το 58% στο 60% και της ΕΔΕΚ από το 47% στο 48%.  Συμπερασματικά, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι συσπειρώσεις των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων, ναι μεν κινούνται ανοδικά, ωστόσο μάλλον όχι με τους ρυθμούς που οι ηγεσίες τους θα ήθελαν. Μάλιστα, δεδομένης της χρονικής στιγμής στην οποία βρισκόμαστε, θα ανέμενε κανείς να βρίσκονται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα. Και αυτό, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που οι ηγεσίες τους καλούνται να κερδίσουν αν θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους, στην εναπομείνασα εβδομάδα. 
 

 Υποψήφιοι πολλοί κι …ανώφελοι 



Ως αρνητικό χαρακτηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το γεγονός ότι σε μια μικρή χώρα όπως είναι Κύπρος, τις 56 διαθέσιμες έδρες στη Βουλή διεκδικεί ένας τεράστιος αριθμός υποψήφιων βουλευτών που πλησιάζει τους 500. Το γεγονός αυτό κρίνεται ως αρνητικό από έξι στους δέκα ψηφοφόρους, σε αντίθεση με τρεις στους δέκα οι οποίοι έχουν αντίθετη άποψη και θεωρούν ως θετική τη συμμετοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα, ένας στους δέκα συμπολίτες μας θεωρεί πως το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι, ούτε θετικό ούτε αρνητικό. Σημειώνεται πως ο αριθμός των υποψηφίων στην εκλογική αναμέτρηση της μεθεπόμενης Κυριακής αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των βουλευτικών εκλογών. Η αρνητική οπτική γωνία από την οποία αντικρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος η παρουσία τόσων πολλών υποψηφίων ενδεχομένως να έχει να κάνει με το κατά γενική ομολογία ποιοτικά χαμηλό επίπεδο της σύνθεσης των ψηφοδελτίων των κομμάτων, αλλά και με το επίσης κατά γενική ομολογία χαμηλό επίπεδο του δημόσιου διαλόγου που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει προεκλογικής εκστρατείας, τόσο από τις ηγεσίες των κομμάτων όσο και από τους ίδιους τους υποψήφιους βουλευτές.
 
Αποσυνδέουν βουλευτικές από Κυπριακό 


Το αποτέλεσμα των προσεχών βουλευτικών εκλογών δεν δύναται να επηρεάσει τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό εκτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αποσυνδέοντας έτσι την έκβαση τους από πιθανές επιπτώσεις του στο εθνικό μας πρόβλημα και ειδικότερα στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται με στόχο την επίλυσή του. Την αντίληψη αυτή έχουν επτά στους δέκα συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι προφανώς πως ο ρόλος της Βουλής ως θεσμοθετημένο Σώμα στον χειρισμό του Κυπριακού δεν είναι άμεσος, θεωρούν πως το όποιο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν θα έχει αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις στις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετέχει αναφορικά με το Κυπριακό. Από την άλλη, αντίθετη άποψη εκφράζεται από τρεις στους δέκα ψηφοφόρους, για τους οποίους το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών κρίνεται ως ικανό να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας.   
 
Παραδοξότητα για μεταρρυθμίσεις και νοικοκύρεμα


Ως παράδοξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εντύπωση που έχει η πλειοψηφία των πολιτών όσον αφορά στον βαθμό στον οποίο το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι δυνατό να επηρεάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Και αυτό, καθώς η πλειοψηφία, έξι στους δέκα, εκτιμά πως μπορεί να επηρεάσει λίγο ή καθόλου. Η παραδοξότητα έγκειται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και σχεδόν στην ολότητά της η προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών, περνούν από τη Βουλή μέσα από τη ψήφιση ή όχι των σχετικών κυβερνητικών νομοσχεδίων. Συνεπώς, σε περίπτωση που οι συσχετισμοί δυνάμενων οι οποίοι θα διαμορφωθούν θα είναι τέτοιοι που δεν θα επιτρέπουν την έγκρισή τους, σαφώς και το έργο της κυβέρνησης καθίσταται πολύ πιο δύσκολο. Δεδομένου μάλιστα πως το μοναδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση είναι ο ΔΗΣΥ, για να υπερψηφίζονται τα κυβερνητικά νομοσχέδια θα απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και η σύναψη συμμαχιών με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα είναι διατεθειμένα να διευκολύνουν το έργο της κυβέρνησης σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Όλα αυτά, δείχνουν να κατανοούν μόνο τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους.     
 

Πιστώνουν τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, αλλά…


Συντριπτική είναι η αντίληψη ανάμεσα στην κοινωνία πως κανένα κόμμα δεν τήρησε υπεύθυνη και σοβαρή στάση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πρόκειται για πεποίθηση που έχει σχεδόν το 40% του εκλογικού σώματος, η οποία ενδεχομένως ν’ αποτελεί και αποτύπωση της καταγεγραμμένης και αποδεδειγμένης, βάσει του ενδιαφέροντος για τις βουλευτικές εκλογές, απαξίωσης των πολιτών για την πολιτική. Την ίδια ώρα πάντως, τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι αυτά που έστω και με πολύ χαμηλά ποσοστά κερδίζουν τις εντυπώσεις της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας. Δυο στους δέκα ψηφοφόρους θεωρούν τον ΔΗΣΥ ως το κόμμα του τήρησε την πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση, ενώ άλλοι δύο στους δέκα, θεωρούν το ΑΚΕΛ. Πενιχρά είναι τα σχετικά ποσοστά που εξασφαλίζουν τα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών