Η Ελλάδα χώρα σταθερότητας και ασφάλειας
09:33 - 13 Μαΐου 2016
Μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας απέστειλε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο εσωτερικό και διεθνώς, στην ομιλία στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Πέμπτης.
"Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας. Στον τομέα της Οικονομίας, με το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η αβεβαιότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα.
Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας" υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια, είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι μεγάλες και ενίοτε την υπερβαίνουν, όμως, η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που σήμερα βιώνει έντονη κρίση ασφάλειας, έχει καταφέρει να αποτελεί "σημείο αναφοράς και φάρο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή".
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έδειξε στάση ευθύνης, αποδεικνύοντας ότι "μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο και σε χιλιάδες κατατρεγμένους", δείχνοντας έτσι ότι "η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της σεμνής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο."
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιδίωξη αύξησης του μεριδίου στην Ρωσική αγορά, για αύξηση του μεριδίου της χώρας στην Β. Αμερική και στις αγορές της Κίνας και των Ινδιών και στην ευκαιρία -λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και την Συρία- για άνοιγμα σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές αραβικές χώρες.
Ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά την αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ κατά μια μονάδα, επισήμανε αφενός μεν ότι η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στην διαμονή ήταν να πάει στο 23%, "αντί για 13% όπως καταλήξαμε", αφετέρου δε, πρόσθεσε ότι "οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το 13 % στο 23%"
Ο Πρωθυπουργός στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που προκύπτουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με "πιο βασικό την δέσμευση που αφορά στο χρέος", τονίζοντας ότι αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την διευθέτησή του είναι υπό διαμόρφωση, "με την συμφωνία το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων."
Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της δόσης "να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά", ενώ "υπολογίζουμε ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. στη πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016."
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του έτους, ενώ σε ότι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας είπε ότι ο ευρισκόμενος στο στάδιο της διαβούλευσης Αναπτυξιακός Νόμος συνιστά τομή για την προσέλκυση επενδύσεων "εξωστρεφούς προσανατολισμού, καθώς και για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας."
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια, γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.