Απάτη - μαμούθ στην Ελλάδα με πλοκάμια και στην Κύπρο

Στην εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος «πυραμίδας», με εγκέφαλους Ελλαδίτες, το οποίο δρούσε και στην Κύπρο, εξαπατώντας επενδυτές, προχώρησε η ελληνική αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ). 
 
Το συγκεκριμένο κύκλωμα, με πολύπλοκα εταιρικά σχήματα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, εξαπατούσε επενδυτές και αποκόμισε κέρδη που ξεπερνούν 35 εκ δολάρια ΗΠΑ και τα 3 εκ ευρώ.
 
Μέλη της ΕΛ.ΑΣ πέρασαν χειροπέδες πέντε Ελλαδιτες, εκ των οποίων οι δύο  (Γιώργος Δασκαλέας και Γιάννης Λίτινας) φέρονται να είναι συνδιευθύνοντες στην απάτη. Συγκατηγορούμενοι είναι άλλα δεκαοκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο υπήκοοι Κύπρου.
 
Οι συλλήψεις έγιναν στις 10 Μαΐου, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη καθώς και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Δούλευαν με offshore

Τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 60 offshore εταιρείες, με έδρα ακόμα και την Κύπρο.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», βάσει των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί, ο χρηματιστής Γιώργος Δασκαλέας και ο συνεργάτης του Γιάννης Λίτινας φέρονται από την ΕΛ.ΑΣ. ως τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, που σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές εξαπάτησε εκατοντάδες άτομα τάζοντας «σίγουρες επενδύσεις».
 
Οι χρηματιστές υπόσχονταν εγγυημένες αποδόσεις σε Βρετανούς, Ουκρανούς, Κύπριους και Έλληνες επιχειρηματίες με το σύστημα της «πυραμίδας» που έφτιαξαν και φαίνεται ότι… κόστισε πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε επιφανείς Έλληνες πολίτες που έχασαν τα χρήματά τους «επενδύοντάς» τα σε funds με σκοπό να πολλαπλασιάσουν τις αποδόσεις τους. 
 
Τα κέρδη της οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπερβαίνουν τα 35 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα 33 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας όμως υπ΄ όψιν ότι αρκετοί επενδυτές κατέθεταν τα χρήματα τους μετρητά, απευθείας στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς αυτά να πιστώνονται στις τράπεζες των δομών, υπολογίζεται ότι τα κέρδη είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα προαναφερόμενα
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν προέβησαν σε καμία παράνομη ενέργεια και ότι όλες οι επενδύσεις έχουν το ρίσκο τους. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται και δύο Κύπριοι.  
 
Επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, όπως τόνισε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ήταν δύο Έλληνες. Ο 48χρονος χρηματιστής Γιώργος Δασκαλέας και ο 53χρονος επιχειρηματίας Γιάννης Λίτινας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ουκρανία. Και οι δύο συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Παράλληλα, συνελήφθησαν και τρεις γυναίκες, ηλικίας 35, 39 και 48 ετών.
 
Όλοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκατηγορούμενοι είναι 18 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 12 Έλληνες (μεταξύ αυτών και τρεις δικηγόροι), δύο υπήκοοι Τουρκίας, δύο Κύπρου, ένας Ρωσίας και ένας Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη. 
 
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης
 
Η δράση της οργάνωσης χρονολογείται από το 2005. Όπως διαφάνηκε, οι εμπλεκόμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, «πίσω» από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.
 
Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου ημεδαπού, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% το μήνα.
 
Προκειμένου μάλιστα να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
 
Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης, τέχνασμα που στο χώρο του οικονομικού εγκλήματος είναι γνωστό και ως "Πυραμίδα Πόντζι". Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.

Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση πέτυχε να συντηρήσει τις «επενδυτικές» δομές μέχρι το Μάιο του 2015 οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν.
 
Χωρίς ενημέρωση η αστυνομία Κύπρου
 
Πάντως, παρά το γεγονός ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται και Κύπριοι, η αστυνομία Κύπρου δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχετική πληροφόρηση για το θέμα από τις ελληνικές αρχές. 
Πληροφόρηση θα υπάρξει, όπως μας επισημάνθηκε, στην περίπτωση που χρειαστούν οποιαδήποτε πληροφόρηση ή βοήθεια από την Ελλάδα.

Εμπλέκουν δικηγορικό γραφείο από την Κύπρο
 
Όπως προκύπτει, «η οργάνωση διέθετε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία funds συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές, με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές», σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία. 
 
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γιώργου Δασκαλέα, τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, τα τρία hedge funds εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και έχουν ως αποκλειστικό δικαιούχο τον κ. Λίτινα.
 
«Η διαχείριση των χρημάτων τους γινόταν από την εταιρεία AMF Global η οποία ανήκε στη στενή συνεργάτιδα του κ. Λίτινα και δικηγόρο στην Κύπρο, Μαρία Κιτρομηλίδου. Η ως άνω δικηγόρος λειτουργούσε ως διαχειρίστρια (administrator) των funds και είχε -και από κοινού με τον κ. Λίτινα- πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Λυκουρέζος.
 
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η διευθύντρια του γραφείου κα Κιτρομηλίδου, παρείχαν διοικητικού χαρακτήρα υπηρεσίες στις εταιρείες. Η κ. Κιτρομηλίδου πρόσθεσε ότι επειδή η ποινική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θέλει σε αυτό το στάδιο να αναφέρει οτιδήποτε περαιτέρω. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι ισχυρισμοί του κ. Λυκουρέζου εξετάζονται από τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό
Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Μαρτυρίες για το ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ισπανίας-«Είδα 60 άτομα να πέφτουν»
Όταν η Ιβάνκα Τραμπ αναζητείτο από την αστυνομία-Η θυελλώδης πορεία της
Συνελήφθη 35χρονος που καταζητείτο για κλοπή στην επαρχία Αμμοχώστου
Απειλές από Νετανιάχου-«Το Ισραήλ δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία μέχρι να λάβει τον κατάλογο των ομήρων»
Καταζητείται ο 21χρονος Ιωάννης για ληστεία στη Λεμεσό (pic)
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περισσότερους των 1890 Παλαιστίνιους κρατούμενους
BINTEO: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης με μαχαίρι κατά του πλήθους στο Τελ Αβίβ
Όσα είπε στην απολογία της η σύζυγος του αστυνομικού στην Ελλάδα-«Δεν με απασχολεί αν τυχόν πάω φυλακή»