Χαστούκι Κουρσουμπά σε ΚΟΠ – ΚΟΑ

Καταπέλτης εναντίον της ΚΟΠ, του ΚΟΑ  και ποδοσφαιρικών σωματείων είναι η έκθεση της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, σε σχέση με υπόθεση καταβολής χρηματικού ποσού από γονείς παιδιών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, με σκοπό την παραχώρηση ελευθέρας μετεγγραφής τους.
 
Η επίτροπος κατακεραυνώνει τη στάση κυρίως της ΚΟΠ, η οποία σε δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις επέτρεψε σε σωματεία να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς των παιδιών, προκειμένου να τους επιτραπεί να εγγραφούν σε άλλη ακαδημία. Όπως επισημαίνει η κα Κουρσουμπά, «διαστρεβλώθηκε η πραγματικότητα και ανασκευάστηκαν οι κανονισμοί, προκειμένου να δικαιολογηθεί η παρανομία, την οποία θεωρεί ότι τα δύο εμπλεκόμενα σωματεία διέπραξαν».
 
Καλεί παράλληλα τα εμπλεκόμενα σωματεία να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν από τους γονείς των παιδιών.
 
Μεγάλα ποσά για αποποίηση δικαιωμάτων
 
Αφορμή για την έκθεση της επιτρόπου στάθηκαν δύο καταγγελίες που έλαβε από γονείς.
 
Στην πρώτη περίπτωση, πατέρας υπέβαλε παράπονο στις 24/7/2015, αναφέροντας ότι, ο γιος του, 15 χρονών, εγγεγραμμένος στην ακαδημία σωματείου ποδοσφαίρου, επιθυμούσε την αποχώρησή του από την ομάδα. Στο αίτημα του πατέρα προς την ομάδα για παραχώρηση ελευθέρας μετεγγραφής του γιου του, η διοίκηση του Σωματείου ζήτησε το ποσό των €5.000 από τον ίδιο για την πραγματοποίηση της μετεγγραφής.
 
Στη δεύτερη περίπτωση, πατέρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με Λειτουργό του Γραφείου, στις 7/8/2015, ανέφερε ότι το ποδοσφαιρικό σωματείο, στο οποίο αγωνιζόταν ο δεκαεξάχρονος γιος του ζήτησε από τον ίδιο το ποσό των €10,000 αρχικά, το οποίο αργότερα, κατόπιν διαπραγμάτευσης, μειώθηκε στις €2.000, για σκοπούς παραχώρησης ελευθέρας μετεγγραφής του παιδιού.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα χρήματα ζητήθηκαν από τα Σωματεία, με το αιτιολογικό της αποποίησης των ακαδημιών από τα δικαιώματα αποζημίωσης για εκπαίδευση και ανάπτυξη των παιδιών ποδοσφαιριστών.
 
Ένιψαν τας χείρας τους ΚΟΠ και ΚΟΑ
 
Όπως επισημαίνει στην έκθεση της,  η Λήδα Κουρσουμπά, ζήτησε απάντηση από την  Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) για το θέμα.  Η απάντηση επί της ουσίας δικαίωνε τα σωματεία, καθώς όπως υποστήριξε η ΚΟΠ, δεν είχαν παραβεί τους σχετικούς Κανονισμούς, καθώς τα χρήματα «δεν αφορούσαν ποσά μεταγραφής, αλλά αποποίησης του δικαιώματος των Σωματείων για εκπαίδευση και ανάπτυξη των εν λόγω ποδοσφαιριστών».
 
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΚΟΑ, ενώ αρχικά με επιστολή της αναγνώρισε τη σοβαρότητα των καταγγελιών και γι’ αυτό ζήτησε την όσο το δυνατό ταχύτερη τοποθέτηση της ΚΟΠ επί του θέματος, μετά τη λήψη της απάντησης της ΚΟΠ, με νέα της επιστολή προς την Επίτροπο, στην ουσία παρέπεμψε τους γονείς όπως προσφύγουν στα αρμόδια δικαστικά όργανα για το θέμα.
 
Χαστούκι από την Επίτροπο
 
Η Λήδα Κουρσουμπά κατακεραυνώνει την ΚΟΠ,  σημειώνοντας ότι  διαστρεβλώθηκε η πραγματικότητα και ανασκευάστηκαν οι Κανονισμοί, προκειμένου να δικαιολογηθεί, η παρανομία των δύο Σωματείων. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι τα Σωματεία δεν νομιμοποιούνται, με κανένα τρόπο, να ζητούν οποιαδήποτε αποζημίωση, δεδομένου ότι και τα δυο παιδιά αθλούνται ως ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.  «Οι αποφάσεις και οι πρακτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα Σωματεία, παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών αυτών: ουδόλως έλαβαν υπόψη το συμφέρον τους, αλλά ούτε και την άποψή τους. Αντιθέτως, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδίων, απαγορεύοντας τις μεταγραφές των παιδιών και συμπεριφερόμενοι εκβιαστικά προς τους γονείς τους, κατά παράβαση μάλιστα των κανονισμών που τους διέπουν», τονίζει στην έκθεση της η Επίτροπος.  Αυστηρή και η θέση της έναντι του ΚΟΑ, τη στάση του οποία χαρακτηρίζει απογοητευτική. «Δεν προκύπτει πρόθεση να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για αποτροπή παρόμοιων περιστατικών, καθώς και για διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού στο χώρο του αθλητισμού», σημειώνει η Επίτροπος, προσθέτοντας πως  δεν θα πρέπει να αφήνεται στους γονείς να αποταθούν στα δικαστικά όργανα της ΚΟΠ για απόδοση δικαιοσύνης, για ενέργειες  που συνιστούν κατάφορη  παραβίαση των δικαιωμάτων ενός παιδιού.
 
Ζητεί επιστροφή των χρημάτων
 
Η Λήδα Κουρσουμπά παραθέτει τις συστάσεις της για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ παιδιών αθλητών και ομάδων.  Μεταξύ άλλων εισηγείται επιστροφή των χρημάτων στους γονείς.
Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη αναθεώρησης Κανονισμών  της ΚΟΠ,  ώστε να δημιουργηθούν διαδικασίες και πρακτικές που  να διασφαλίζουν το συμφέρον των παιδιών και να προστατεύουν από κάθε μορφή βίας ή εκμετάλλευσης.
 
Τέλος, η Επίτροπος εκφράζει τη θέση ότι «ο ΚΟΑ έχει υποχρέωση να μην επιδεικνύει οποιαδήποτε στάση ανοχής σε τέτοιες ενέργειες από Σωματεία, αφού μια τέτοια στάση ουσιαστικά συμβάλλει στην αποδοχή διαδικασιών που δεν συνάδουν με τις πρόνοιες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και είναι, καταφανώς, παράνομες και δεν περιποιούν τιμή στο χώρο του αθλητισμού».
 
*Φώτο αρχείου 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα