Ναι υπουργικού για επαγγελματίες Οπλίτες

Όλα έτοιμα για την εφαρμογή του επαγγελματικού στρατού στην Κύπρο αφού το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για την πρόσληψη 3.000 συμβασιούχων οπλιτών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Εθνικής Φρουράς.
 
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ανέφερε πως η προκήρυξη περιλαμβάνει όλα τα προσόντα και τις διαδικασίες, ώστε η όλη διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές.
 
Στα ΟΥΚ οι δέκα πρώτοι
Οι διαδικασίες άρχισαν εδώ και καιρό με τον υποστράτηγο Κυριάκο Παπακυριακού να λαμβάνει οδηγίες από τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη για να αναλάβει το χειρισμό της πρόσληψης και δημιουργίας του επαγγελματικού στρατού. Όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών ο «Ρεπόρτερ Online», ήδη το υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να προχωρήσει στην πρόσληψη των 10 πρώτων επαγγελματιών οπλιτών. Ήδη επιλέγηκαν 10 άτομα, τα οποία θα προσληφθούν και θα τοποθετηθούν στις Ειδικές Δυνάμεις (ΟΥΚ) ως επαγγελματίες οπλίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πρόσωπα ηλικίας κάτω των 30 ετών, τα οποία υπηρέτησαν στη Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών. Πηγές από το Υπουργείο Άμυνας ανέφεραν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ότι είχαν ληφθεί αρκετά βιογραφικά, ωστόσο επιλέχθηκαν τα 10 αυτά πρόσωπα, λόγω της εμπειρίας τους στις Ειδικές Δυνάμεις. Οι ενδιαφερόμενοι δεν πέρασαν από γραπτές εξετάσεις ή προσωπική συνέντευξη, λήφθηκε υπόψη η επίδοση τους σε γυμναστικές και άλλες ασκήσεις, που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε στη βάση πρότασης την οποία κατάθεσε ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, αναφορικά με την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, η στρατιωτική θητεία μειώνεται από τους 24 στους 14 μήνες. Η μείωση της θητείας θα έχει άμεση ισχύ. Οι εθνοφρουροί της 2015Β’ ΕΣΣΟ θ’ απολυθούν στους 18 μήνες (σ.σ. τον προσεχή Ιανουάριο), ενώ αυτοί που κατατάγηκαν τον περασμένο Ιανουάριο (2016Α’ ΕΣΣΟ) και όσοι θα ακολουθήσουν, θα υπηρετήσουν 14μηνη θητεία. Από την απόφαση αυτή δεν επωφελούνται, εξού και αντιδρούν, οι εθνοφρουροί οι οποίοι κατατάγηκαν το καλοκαίρι του 2014.
 
Πληροφορίες τις οποίες εξασφάλισε ο «Ρεπόρτερ Online», σε σχέση με τον τρόπο που θα γίνουν οι προσλήψεις των τριών χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών, αναφέρουν ότι η πρόσληψή τους θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο και ο ακάθαρτος μισθός τους θα ανέρχεται στα 1100 ευρώ. Το πρώτο συμβόλαιο που θα υπογράψουν θα είναι μονοετούς διάρκειας και δοκιμαστικού χαρακτήρα, ενώ σε περίπτωση που το σύστημα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, θα υπογράφονται τριετείς συμβάσεις, οι οποίες θ’ ανανεώνονται με τη λήξη τους. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στην ομάδα των επαγγελματιών οπλιτών θα έχουν, όπως έχει προαναφερθεί, άτομα μέχρι 32 ετών, τα οποία θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία και να διαθέτουν καθαρό ποινικό μητρώο. Προτεραιότητα, όσον αφορά στις προσλήψεις, θα δοθεί σε ανέργους που ήδη λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα(ΕΕΕ) ή ανεργιακό επίδομα. Σε περίπτωση που οι θέσεις δεν συμπληρωθούν από την Κύπρο, τότε υπάρχει πρόνοια για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από την Ελλάδα.

Για κάλυψη των κενών που θα προκύψουν από την απόλυση των κληρωτών εθνοφρουρών, θ’ αρχίσει άμεσα διαδικασία πρόσληψης 3.000 επαγγελματιών οπλιτών. Στις προσλήψεις θα υπάρχει περιορισμός ηλικίας, μέχρι 32 χρόνων, ενώ το υπολογισμένο κόστος ανέρχεται στα 33 με 35 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των υπολογισμών της κυβέρνησης, το κόστος θ’ αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος που θα εξοικονομείται από τους κληρωτούς.
Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Άμυνας μελετά την προοπτική παροχής επιπλέον κινήτρων, ώστε να αυξήσει το ενδιαφέρον για ένταξη ανέργων στην Ε.Φ. Όπως πληροφορείται ο «Ρεπόρτερ Online», το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο οι επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι θα συμπληρώσουν δεκαετή υπηρεσία στην Ε.Φ. (με βάση την πρόταση κάθε οπλίτης έχει δικαίωμα υπηρεσίας μέχρι δέκα χρόνια), να έχει το δικαίωμα συνέχισης της εργασίας του σε άλλα Σώματα ασφάλειας του κράτους, όπως είναι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Αναλόγως, πάντοτε, των αναγκών που θα υπάρχουν στα Σώματα αυτά. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, αυτοί που θα προσληφθούν θα είναι μάχιμοι οπλίτες και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει πρόσληψη οπλιτών που θα εμπίπτουν στις κατηγορίες των βοηθητικών οπλιτών (Ι2, Ι3, Ι4).

Η διαδικασία πρόσληψης θα αρχίσει αμέσως με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μετά την πρόσληψή τους, οι επαγγελματίες οπλίτες θα ακολουθήσουν εκπαίδευση διάρκειας ενάμιση μηνός σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, και ακολούθως θα παρουσιαστούν στις Μονάδες όπου θα υπηρετούν και στις οποίες θα τύχουν περαιτέρω εκπαίδευσης στα οπλικά συστήματα της Μονάδας.

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα