Ένωσαν τις ζωές τους δύο γυναίκες στη Λευκωσία
11:43 - 12 Μαΐου 2016
Σε μια σεμνή τελετή, στο γραφείο του Έπαρχου Λευκωσίας, υπογράφηκε χθες το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ γυναικών, στην Πρωτεύουσα.
Οι δύο κοπέλες, η μία Κύπρια και η άλλη αλλοδαπή, ένωσαν και επίσημα τις ζωές τους, μιας και η σχέση και η αγάπη τους μετράνε χρόνια. Μαζί άλλωστε, πέρασαν πολλές δυσκολίες και εμπόδια.
Αυτή τη σημαντική, γι αυτές στιγμή, θέλησαν να την ζήσουν, περνώντας όσο πιο απαρατήρητες γίνεται. Γι αυτό και έσπευσαν στην επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, φορώντας απλά καθημερινά ρούχα.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τις κοπέλες συνόδευσαν λίγοι δικοί τους άνθρωποι, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος των ΛΟΑΤ Κώστας Γαβριηλίδης, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να πει περισσότερα, σεβόμενος της επιθυμία τους.
22 σύμφωνα συμβίωσης μέχρι σήμερα
22 σύμφωνα συμβίωσης μέχρι σήμερα
Συνολικά, 22 ζευγάρια υπέγραψαν το σύμφωνο συμβίωσης από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία, μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ online ο Πρόεδρος της Accept–ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης, από τα 22 σύμφωνα συμβίωσης, περίπου τα μισά υπογράφτηκαν από ετερόφυλα ζευγάρια, τα οποία ήθελαν να αποφύγουν την τέλεση γάμου.
Τα περισσότερα σύμφωνα συμβίωσης υπογράφτηκαν στη Λευκωσία και τα λιγότερα στην Πάφο και τη Λάρνακα.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, μέχρι χθες στη Λευκωσία είχαν υπογραφεί 14, εκ των οποίων τα τρία αφορούσαν αλλοδαπούς.
Ενδιαφέρον από το Ισραήλ
Ενδιαφέρον από το Ισραήλ
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, υπογράφηκε και το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης στη Λάρνακα. Πρόκειται για δύο γυναίκες, η οποία έφτασαν στην Κύπρο από το Ισραήλ, ειδικά γι αυτό το σκοπό.
Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες της περιοχής που έχουν ψηφίσει νόμο σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για ομόφυλα ζευγάρια γειτονικών χωρών να επισκεφτούν την Κύπρο.
Το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες, από τις οποίες ενδεχομένως να προκύψει ενδιαφέρον, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης, εκεί αναγνωρίζεται η πολιτική συμβίωση, αλλά όχι ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.