Ο σεισμολογικός χάρτης της Κύπρου με απλά λόγια

Η Κύπρος σεισμικά επηρεάζεται από δύο γεωλογικές κινήσεις. Η μία αφορά την αριστερόστροφη μετακίνηση της τεκτονικής πλάκας της Ανατολίας (η πλάκα αυτή θεωρείται το νοτιότερο τμήμα της Ευρασιατικής πλάκας) η οποία ενεργοποιεί το ρήγμα της Ανατολίας (Βόρειο και Ανατολικό) και η δεύτερη αφορά την μετακίνηση της Αφρικανικής πλάκας προς τον βορά, και της παράλληλης βύθισής της κάτω από την πλάκα της Ανατολίας.

Στην πρώτη περίπτωση της ενεργοποίησης του ρήγματος της Ανατολίας, έχουν σημειωθεί σεισμικές δραστηριότητες -κάποιες μάλιστα αρκετά έντονες- στον τουρκικό χώρο και σε περιοχές του Αιγαίου, ενώ αρκετές από αυτές έχουν γίνει αισθητές και στην Κύπρο.


Ωστόσο, η σεισμικότητα της Κύπρου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη δεύτερη γεωλογική κίνηση, αυτή της καταβύθισης της Αφρικανικής πλάκας, κατά μήκος του κυπριακού τόξου.

 
Το κυπριακό τόξο στο χάρτη

Το κυπριακό τόξο αποτελεί ουσιαστικά το τεκτονικό όριο μεταξύ των δύο πλακών, Αφρικανικής και Ευρασιατικής, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κύπρου όπου παρατηρείται κατά μήκος του συγκέντρωση πολλών επικέντρων σεισμών.

Αυτός άλλωστε είναι κι ο λόγος που ιστορικά οι περιοχές των νότιων και δυτικών ακτών της Κύπρου, έχουν παρουσιάσει και τις μεγαλύτερες σεισμικές δραστηριότητες, σε αντίθεση με την ενδοχώρα και το βόρειο τμήμα του νησιού.
 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι καταστροφικοί σεισμοί  μεγέθους 6.1 και 6.0 ρίχτερ, που σημειώθηκαν στην επαρχία Πάφου στις 10 Σεπτεμβρίου του 1953, αλλά και ο σεισμός 6,5 Ρίχτερ της 9ης Οκτωβρίου  του 1996, ο οποίος έπληξε το Νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.
 
Σεισμική δραστηριότητα

Η μελέτη των ιστορικών και των πρόσφατων σεισμών δείχνει ότι η χρονική κατανομή της σεισμικής δραστηριότητας δεν είναι κανονική, αλλά υπάρχουν περίοδοι έντονης δραστηριότητας ακολουθούμενες από περιόδους σεισμικής ύφεσης. Κατά τα έτη 1995-1999 παρατηρήθηκε αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας με ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 5,6-6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Γενικά η Κύπρος, πάντως, βρίσκεται σε μια σεισμογόνο ζώνη και ολόκληρο το νησί μπορεί να θεωρηθεί σεισμόπληκτη περιοχή. Όμως, η πιο σεισμόπληκτη περιοχή της Κύπρου είναι η παράκτια ζώνη που εκτείνεται από την Πάφο έως την Αμμόχωστο, διαμέσου της Λεμεσού και της Λάρνακας.
 
Με πληροφορίες από: Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, wikipedia
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Δεν βλέπει ακτίνα συμφωνίας στο σκυρόδεμα...«Επιστρατεύει» τους βουλευτές για να ασκήσουν την επιρροή τους
Απογείωση εσόδων και φουλ για διπλό ρεκόρ ο τουρισμός-«Καθιερώνεται ως έτος αναφοράς για την χώρα μας το 2024»
Πάνω από 30 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων μέσα σε 1,5 χρόνο-Εκκρεμεί το 49%, ύψιστη προτεραιότητα
Αποζημιώσεις σε πολίτες που ξυλοφορτώθηκαν από αστυνομικούς-«Αλίμονο εάν το κράτος ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες»
Για «ξεπούλημα» λιμανιού Λάρνακας κάνει λόγο η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
Συνελήφθη αστυνομικός της Βουλής των Ελλήνων-Η σύζυγός του τον κατήγγειλε για τον βιασμό των παιδιών τους
Τα Google Maps τους οδήγησαν στο θάνατο στην Ινδία
ΒΙΝΤΕΟ: Στην Παναγία των Παρισίων για πρώτη φορά πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Ειρήνη Μουρτζούκου: Για κάθε εικονικό γάμο έπαιρνα 700 ευρώ
Προς ανατροπή η απόφαση για μη επιβολή ποινής στους τρεις για Δημητρούι-Εκ πρώτης όψεως λανθασμένος χειρισμός