Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία εξοπλίζεται στρατιωτικά

Εγκαταλείπει η Γερμανία την εποχή ενός ιδιότυπου αποκλεισμού και για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες και ενισχύει το στρατό της μετά τα νέα δεδομένα που φαίνεται να δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία αλλά και η πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 
Στην αλλαγή αυτή πολιτικής, αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle και τονίζει πως η πρώτη κίνηση της υπουργού Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ήταν «να επαναφέρει στο στρατό τα τεθωρακισμένα που είχαν βγει εκτός λειτουργίας, η δεύτερη να πείσει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αναγκαιότητα επενδύσεων στον αμυντικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και τώρα η υπουργός προχωρά σε προσλήψεις χιλιάδων στρατιωτών».
 
Όπως τονίζεται, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία μείωσε τις αγορές πολεμικού υλικού σχεδόν κατακόρυφα ενώ χαρακτηριστικό είναι πως μετά την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας ενώ υπήρχαν 585.000 στρατιώτες, στις μέρες μας ο αριθμός τους έχει μειωθεί στο 1/3. «Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν φορούσαν τόσο λίγοι τη στολή των τριών κλάδων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Επί χρόνια, κανείς δεν ήθελε να επενδύονται για εξοπλιστικά προγράμματα και αυξήσεις του στρατιωτικού προσωπικού. Οι φορολογούμενοι προτιμούσαν να διατίθονται τα χρήματα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ή αυξήσεις συντάξεων. Οι πολιτικοί από την άλλη πλευρά δεν μπορούσαν να κερδίσουν προεκλογικούς αγώνες με σύνθημα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Ο τροχός της ιστορίας όμως γύρισε και η κατάσταση είναι διαφορετική: οι απειλές που συνδέονται με την ουκρανική κρίση και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πολλαπλασιαστεί. Η απειλή του πολέμου επέστρεψε και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη είναι υπαρκτός» σχολιάζει η DW.
 
Ωστόσο σήμερα και σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Στρατιωτικής Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών το 45% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αύξησης του στρατού και το 51% υπερασπίζεται την αύξηση των αμυντικών δαπανών, έναντι 19% το 2013.
 
Ο δε επικεφαλής του Συνδέσμου Ενόπλων Δυνάμεων Αντρέ Βίστνερ χαρακτηρίζει, όπως τονίζει η DW, την αύξηση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων ως σημαντικό και θαρραλέο βήμα. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι σε αυτές τις αποφάσεις: «Τα εξοπλιστικά σχέδια της Γερμανίας αρέσουν και στο ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε πρόσφατη επίσκεψη στη Γερμανία, κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιηθούν περισσότερο για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων ενόπλων συρράξεων. Με την αύξηση των στρατιωτών και του αμυντικού προϋπολογισμού από 34,3 σε 39,2, δις ευρώ μέχρι το 2020 η γερμανική αντιπροσωπεία σώζει τα προσχήματα στην σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το καλοκαίρι στη Βαρσοβία, ακόμη κι αν συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από το στόχο του ΝΑΤΟ για εξοπλισμούς ίσους με το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 80 δις ευρώ».
 
Πηγή: DW, huffingtonpost
 

Δειτε Επισης

Στο υψηλότερο επίπεδο από 1977 η τιμή του καφέ λόγω φόβων για τη σοδειά στη Βραζιλία
Ένα βήμα πιο κοντά στο visa waiver από τις ΗΠΑ η Κύπρος
Ο απολογισμός της Βουλής-Εξέτασε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια
Ποινή φυλάκισης δώδεκα ετών σε 32χρονο που ήρθε στην Κύπρο με μεθαμφεταμίνη στις βαλίτσες
Στα σκαριά νέα συνάντηση Δαμιανού και γιατρών-Στο μικροσκόπιο της Βουλής η διαπραγμάτευση
Οι αντιπρόεδροι του Volt ανακοίνωσαν ότι διεκδικούν την προεδρία του κόμματος
Ριάλιτι σταρ του Netflix πιάστηκε να προσπαθεί να περάσει στο Η.Β. ναρκωτικά αξίας 150.000 λιρών
Στο εδώλιο στην βάση της... σιγουριάς αστυνομικού-Δεν έγινε αποδεχτή η μαρτυρία του, αθώος ο κατηγορούμενος
Πιάνουν δουλειά οι νέοι «υπουργοί» της ΕΕ-Πώς χωρίστηκαν οι αρμοδιότητες στην Επιτροπή
Με Μνημόνια σφράγισαν την τριμερή συνεργασία Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία