Διαφωνούν οι γονείς με τις εξετάσεις τετραμήνων στα σχολεία

Επιστολή αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβε στις 8 Μαΐου 2016 σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη για τους νέους κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, τις Εξετάσεις Τετραμήνων και τον Διαχωρισμό Παγκυπρίων Εξετάσεων, απέστειλε χθες στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, μετά από μία μαραθώνια συζήτηση 6 ωρών με τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Γονέων των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης όλων των επαρχιών, "διαφάνηκε η προχειρότητα και η χωρίς τεκμηρίωση παρουσίαση των Προτάσεων για εξετάσεις τετραμήνων και διαχωρισμό των εξετάσεων".
 
Η Συνομοσπονδία συμμετείχε στην Επιτροπή που ανέλαβε να εκσυγχρονίσει τους υφιστάμενους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
 
Η Συνομοσπονδία διαφωνεί μόνο με την εισαγωγή της Αριθμητικής Βαθμολογίας στο Γυμνάσιο και τις εξετάσεις Τετραμήνων και εκφράζει την αντίθεσή της με τη συμπερίληψή τους στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων.
 
Αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων, η Συνομοσπονδία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση, όπως αυτή έχει κατατεθεί. Κατά την συζήτηση της πρότασης εκφράστηκαν σοβαρότατες αμφιβολίες για την επιτυχία και τη σκοπιμότητα της όλης πρότασης.
 
Όσον αφορά το διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία απορρίπτει την πρόταση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι με την εμπλοκή πολλών θεματοθετών, κινδυνεύει το αδιάβλητο της εξέτασης.
 
Εισηγείται όπως οι Παγκύπριες Εξετάσεις να μη διαχωριστούν, όπως προτείνεται στην Πρόταση, αλλά να είναι μία εξέταση, την ίδια μέρα και να αποτελείται από δύο μέρη και συγκεκριμένα το Α` μέρος θα είναι για απόλυση και το Β` για πρόσβαση, και το κάθε μέρος θα έχει το βαθμό δυσκολίας που αναλογεί στο αποτέλεσμα που ζητείται από τον απόφοιτο.
 
Εισηγείται, επίσης, να υπάρχει μία Επιτροπή Θεματοθετών (ΕΘ) από μάχιμους εκπαιδευτικούς, η Τράπεζα Δεδομένων θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί και να δοκιμαστεί, προτού εφαρμοστεί, τα θέματα του εξεταστικού δοκιμίου να τα επιλέγει το κατάλληλο λογισμικό, βάση οδηγιών της Επιτροπής Θεματοθετών (για τον αριθμό των ασκήσεων και το βαθμό δυσκολίας).
 
Εισηγείται, παράλληλα, ο ελάχιστος αριθμός ερωτήσεων για κάθε μάθημα και για κάθε βαθμό δυσκολίαςότι δεν θα πρέπει να είναι λιγότερος των 100.
 
Η Συνομοσπονδία ζητεί από τον Υπουργό όπως αξιολογηθεί το υφιστάμενο σύστημα των 4-μηνων και εντοπιστούν οι λόγοι που δεν εφαρμόστηκαν όλες οι πρόνοιες, όπως εφαρμοστεί άμεσα η Πρόταση για Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών, όπως εφαρμοστεί άμεσα η Πρόταση για καθολική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών, όπως δοθεί παράταση στην εφαρμογή των Εξετάσεων 4-μήνων και να αξιολογηθεί καλύτερα η Πρόταση.
 
Αναφέρουν ότι θεωρούν ότι με την πρότασή τους για ένα εξεταστικό Δοκίμιο, αλλά σε δύο μέρη (για απόλυση και πρόσβαση) θα επιλύσει τα όποια προβλήματα και δυσκολίες υπάρχουν τώρα, και προσθέτουν ότι η πρόταση για ένα ενιαίο εξεταστικό δοκίμιο καταργεί και την ανάγκη εξετάσεων των τετραμήνων.
 
Υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις/εισηγήσεις τους λήφθηκαν με μόνο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών τους και του δημόσιου σχολείου.
 
«Η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε ότι βεβιασμένες αποφάσεις και βεβιασμένες λύσεις, έχουν καταστρέψει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας", αναφέρουν και καλούν τον Υπουργό "να αναλογιστείτε το συμφέρον των παιδιών μας και την προστασία του δημόσιου σχολείου, θέτοντας τα ως ύψιστη προτεραιότητά σας».
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα