Μυστήριο με τη σιγή του ΔΝΤ για τη συμφωνία του Eurogroup

Ερωτηματικά προκαλεί μέχρι στιγμής η σιγήν ιχθύος που τηρεί το ΔΝΤ σε σχέση με την εντός εισαγωγικών συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.

Αναλυτές εκτός Ταμείου από την Ουάσινγκτον με τους οποίους συνομίλησε το TheToc εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το αν το κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup έχει αφήσει ικανοποιημένο το ΔΝΤ. Είναι κοινή εκτίμηση πως παρά τους εγχώριους πανηγυρισμούς για εσωτερική κατανάλωση της ελληνικής κυβέρνησης, επί της ουσίας η ελληνική πλευρά δεν έχει πάρει τίποτε απτό παρά μόνο υποσχέσεις για το πρόβλημα  του χρέους για πρωτοβουλίες που αν και εφόσον χρειαστεί θα αναληφθούν μετά το 2018.

Είναι χαρακτηριστική η φράση υψηλόβαθμου οικονομικού αναλυτή σε κορυφαίο ινστιτούτο οικονομικής σκέψης στην αμερικανική πρωτεύουσα που δήλωνε ότι "οι Ευρωπαίοι έδειξαν μάλλον να παίρνουν αψήφιστα τις υποδείξεις που τους έκανε η κα Λαγκάρντ στην επιστολή της πριν το Eurogroup". Ωστόσο παρά τα όσα λέγονται και παρά τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται εκατέρωθεν, η στάση του ΔΝΤ απέναντι στις εξελίξεις δείχνει να είναι προς το παρόν μάλλον απροσδιόριστη.

Που εστιάζει το Ταμείο

Μία εξήγηση αυτού του γεγονότος είναι ότι το Ταμείο έχει υποβαθμίσει πολιτικά και τεχνικά την σημασία του πρόσφατου Eurogroup- γεγονός που εκδηλώθηκε από την απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από αυτό- και ετοιμάζεται να παίξει το ρέστα του στο επόμενο που είναι και το ουσιαστικό, εκείνο της 24ης Μαΐου. 

Όπως όλα δείχνουν η προσοχή και το ενδιαφέρον από πλευράς ΔΝΤ εστιάζεται στις τεχνικές λεπτομέρειες των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση του χρέους που τελούν υπό επεξεργασία και αναμένεται να δούμε σε τι βαθμό θα αποτυπώνουν μία ουσιαστική συμβολή για να αποκτήσει το ελληνικό χρέος μία προοπτική βιωσιμότητας στο απώτερο μέλλον, όπως ζητάει το Ταμείο.

Ωστόσο ένας από τους λόγους που σίγουρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ φέρονται να έχουν εκλάβει διόλου θετικά είναι η επιμονή των Ευρωπαίων που επικυρώθηκε στο Eurogroup για την διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων που η πλευρά του Ταμείου θεωρεί πολύ υψηλούς και άπιαστους. 

Η σιωπή και το χρυσό χάπι

Γι᾽αυτό και η συμφωνία συνδέεται με δύο στοιχεία που έχουν τεθεί με την ελπίδα για τους Ευρωπαίους να χρυσώσουν το χάπι του Ταμείου: το πρώτο είναι η δέσμευσή τους για περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να θεωρηθεί επαρκώς χρηματοδοτημένο με ευρωπαϊκά φυσικά κεφάλαια και να μπορεί το ΔΝΤ να συμμετέχει, και το δεύτερο είναι η μονιμοποίηση σκληρότατων μέτρων που θα έρθουν έναν χρόνο μετά την πρώτη αποτυχία επίτευξης στόχων από την Αθήνα, που η πλευρά του Ταμείου θεωρεί μία τέτοια εξέλιξη σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Η σιωπή του Ταμείου όμως μπορεί σίγουρα να εκληφθεί κι ένα διαπραγματευτικό παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας ως δαμόκλειο σπάθη την απειλή της αποχώρησής του, και με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι όσο βαθιά ζητά το ΔΝΤ για μία ελάφρυνση χρέους, η πίεση που θα ασκηθεί τα επόμενα 24ωρα θα είναι περισσότερο προς την ελληνική πλευρά.

Το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα ρίξει όλο το βάρος της εκβιαστικής πίεσής του πλέον προς την Αθηνα και την αυστηροποίηση του λεγόμενου αυτοματοποιημένου κόφτη περικοπών, τον οποίο είχε υιοθετήσει ως πρόταση και η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 για να έρθει τέσσερα χρόνια μετά η κυβέρνηση Τσίπρα να τον θέσει σε εφαρμογή με τους σκληρότερους όρους παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Πάντως η σιωπή του Ταμείου κατ᾽άλλους εκλαμβάνεται ακόμα και ως ένδειξη για την πιθανότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς την συμμετοχή του ως ακόμα μία άσκηση πίεσης για να φέρει την κατάσταση το επόμενο διάστημα στα δικά του μέτρα και σταθμά σε ότι αφορά τις απαιτήσεις του από την Ευρώπη και την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. 
 
ΠΗΓΗ: THE TOC

Δειτε Επισης

Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του στην Κρήτη-«Θα είμαι ο Θεός σου, θα με προσκυνάς»
Καταστηματάρχης στην Καβάλα βιντεοσκοπούσε απόκρυφα σημεία πελάτισσάς του
Θρίλερ με αγνοούμενο συνταξιούχο από τη Κοζάνη-Πήγε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και εξαφανίστηκε
Βιασμό από τον 25χρονο πατριό της κατήγγειλε 13χρονη-Χειροπέδες και στη μητέρα της ανήλικης
Αντεγκλήσεις Κασσελάκη και Πολάκη για ομοφοβία-«Εγώ δεν ανέβασα τη Δώρα στη σκηνή, όπως εσύ τον Τάιλερ»
Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές –Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη
Αποτροπιασμός από τα βασανιστήρια σε κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο-«Φώναζα και μου έκοψαν τη γλώσσα»
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Βιοπραγούσε σε τρεις πρώην και νυν συντρόφους και στην κόρη του-Οι κραυγές του τελευταίου θυματός οδήγησαν στη σύλληψη του
Το χρονικό της φρίκης κατέγραφε η γυναίκα του Ιερέα στα Χανία-Την κοκκοποιούσε από όταν ήταν 14 ετών