Ισραήλ-Τουρκία προσβλέπουν σε συμφωνία ΦΑ τις επόμενες εβδομάδες
10:21 - 10 Μαΐου 2016
Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται πως βρίσκεται η συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία. Αυτό καταδεικνύουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Ενέργειας και έμπιστου συνεργάτη του Μπέντζαμιν Ντανιάχου Γιούβαλ Στάϊνιτζ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Τουρκία: 'Θέλουμε το ΦΑ του Ισραήλ'
«Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, και το να εισάγει φυσικό αέριο η Τουρκία από το Ισραήλ είναι τεράστια υπόθεση για εμάς», δήλωσε ο CEO μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας, Zorlu Holdings Omer Yungul, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι στόχος της εταιρείας του είναι η εισαγωγή 8 δις cm αερίου στο άμεσο μέλλον. Οι επισημάνσεις του Yungul έρχονται να επισφραγίσουν αυτές του CEO της Turcas Petrol, Batu Aksoy, ότι 15 τουρκικές εταιρείες ενέργειας ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την εισαγωγή ΦΑ από το Ισραήλ.
«Το κύριο πλεονέκτημα για τη δημιουργία νέας κοινοπραξίας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανομή των κινδύνων που προκύπτουν από μια τέτοια σημαντική συμφωνία», υποστήριξε ο Aksoy, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, η οποία καταναλώνει 50 bcm φυσικού αερίου ετησίως, θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία, η οποία την προμηθεύει με ΦΑ κατά 55%, ενώ 15% θα προέρχεται από το Ιράν.
Ισραήλ: 'Τεράστια αγορά η Τουρκία με προοπτικές για την ΕΕ'
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ αποκάλυψε στο Bloomberg ότι η Κυβέρνηση θα επανέλθει με νέο σχέδιο για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της χώρας του, στο οποίο δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Noble και Delek, για το οποίο πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει συμφωνία για ανάπτυξη ΦΑ της χώρας, προκαλώντας ανησυχία στις ενεργειακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα περιλαμβάνει ηπιότερη προσφορά από πλευράς Κυβέρνησης για τα περιθώρια τροποποίησης της συμφωνίας για τα επόμενα δέκα χρόνια, κάτι που στην παρούσα φάση δεν ήταν δυνατόν, καθώς οι τωρινοί όροι εμπόδιζαν την οποιαδήποτε τροποποίηση φορολογίας, εξαγωγικών δασμών κ.α., εξ’ού και η δικαστική παρέμβαση. Επιδιώκουμε λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε ορίζοντα που δεν θα υπερβεί τους δύο μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Δήλωσε παρόλα αυτά ότι αν και οι δύο πλευρές επιδείξουν ευελιξία, το αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να έλθει, καθώς το Ισραήλ προσβλέπει στην τεράστια όπως την χαρακτήρισε αγορά της Τουρκίας.
Στο πλάνο εξαγωγών του Ισραήλ βρίσκεται και η Αίγυπτος.
Η απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου ρύθμισης έχει αποτελέσει βασικό λόγο της καθυστέρησης του Λεβιάθαν, μπλοκάροντας με αυτόν τον τρόπο και το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα του Ισραήλ, το Ταμάρ, αλλά και κωλυσιεργώντας εξαγωγικές συμφωνίες και επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
Ως γνωστόν, η Τουρκία θέλει να καταναλώνει το 50% των αποθεμάτων του Λεβιάθαν, ξεκινώντας από το 2020. Σε δεύτερο χρόνο, κατά τον εν λόγω σχεδιασμό, το αέριο μπορεί να μεταφέρεται από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω αγωγού.
Χωρίς αμφιβολία, ενδεχόμενη συμφωνία στον τομέα του φυσικού αερίου, θα αποτελέσει γέφυρα για την αρχή της εξομάλυνσης των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων για τις δύο χώρες, κάτι στο οποίο όπως φαίνεται αμφότερες επενδύουν σημαντικά.