«Ζητούμε ρόλο υπεύθυνου ρυθμιστή »

  
Στόχος του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είναι να αναδειχθεί ένα ισχυρό κέντρο που να μπορεί να βάζει φραγμό στην αλαζονεία του δικομματισμού και να μπορεί να καθορίζει, με αίσθημα ευθύνης και όχι λαϊκισμού, αποφάσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο ρόλος που έχουμε σήμερα και ζητούμε να μας αποδοθεί ξανά, συνεχίζει, είναι αυτός του υπεύθυνου ρυθμιστή, που μπορεί να ζυγίσει τα πράγματα χωρίς ακραίες ιδεολογικές αγκυλώσεις. «Η Κύπρος χρειάζεται ένα ισχυρό κέντρο, και ένα ισχυρό κέντρο χρειάζεται ένα δυνατό ΔΗΚΟ. Άλλωστε, ακόμα και ο πιο κακόπιστος κριτής μας πρέπει να αναγνωρίσει ότι όταν εφαρμόστηκαν οι αρχές και οι αξίες του ΔΗΚΟ, ο τόπος πήγε μπροστά», προσθέτει η κ. Ερωτοκρίτου, η οποία είναι υποψήφια βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Λευκωσία.

Προς τα πού πάει ο κεντρώος χώρος στην Κύπρο; Έχει μπούσουλα; Μετεξελίσσεται;
Ο κεντρώος χώρος είναι ο μοναδικός που έχει μέλλον και προοπτική. Όλοι δοκιμάστηκαν και όλων η ιδεολογία τους εφαρμόστηκε στην πράξη. Και είμαστε μάρτυρες όλοι των αποτελεσμάτων. Στο ΔΗΚΟ μετεξελισσόμαστε καθημερινά μαζί με τις ανάγκες του πολίτη, της κοινωνίας, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και με τις πραγματικότητες επί του εδάφους, χωρίς φανατισμό και ακρότητες. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό επειδή δεν περιοριζόμαστε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε ελεύθερα, πάντοτε έχοντας το ισοζύγιο ως φιλοσοφία μας.

Ποιες είναι οι τρεις κύριες διαφορές του ΔΗΚΟ σε σύγκριση με τις θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών, για παράδειγμα;
Σας απαντώ με τρόπο που καλύπτει πολλά άλλα πολιτικά κόμματα και όχι μόνο τη Συμμαχία. Εμείς επιλέξαμε να υποστηρίξουμε τη δανειακή σύμβαση επειδή κρίναμε ότι άλλες επιλογές ήταν άγνωστες και ίσως επικίνδυνες. Χρησιμοποιώντας, όμως, τη δύναμή μας στη Βουλή, έτσι ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του Μνημονίου. Εμείς δώσαμε μάχη για να διευρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το δίχτυ προστασίας του πλαισίου αφερεγγυότητας. Εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο.

Η κυβέρνηση μιλά για success story, στο οποίο συνέβαλε και το Δημοκρατικό Κόμμα με τη στήριξη μνημονιακών νομοσχεδίων και πολιτικών. Είναι η χώρα στον σωστό δρόμο σε σχέση με την ανάπτυξη;
Εμείς διαφωνούμε με τον όρο «success story» και πιστεύω ότι είναι προσβολή στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις του Μνημονίου. Εδώ είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι αρχή και τέλος της πολιτικής της κυβέρνησης ήταν η εφαρμογή του Μνημονίου. Εμείς διαφωνούμε. Το Μνημόνιο ήταν μια αναγκαιότητα, όμως ταυτόχρονα έπρεπε να είχαμε αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες που θα έβαζαν την Κύπρο σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης. Πού είναι η κακή τράπεζα, πού είναι τα επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα, πού είναι η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πού είναι η προώθηση και υλοποίηση ενός νέου στρατηγικού οικονομικού σχεδιασμού για την Κύπρο; Ποιο είναι το νέο τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε, γιατί είναι ανύπαρκτη η τεχνολογία και η καινοτομία, πώς εφαρμόζουμε την πράσινη ανάπτυξη; Δυστυχώς, δεν τα βλέπουμε πουθενά αυτά και αφήνουμε την οικονομία στον αυτόματο πιλότο, θεωρώντας ότι η ελεύθερη αγορά θα διορθώσει τα πάντα. Για εμάς, όμως, ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη αγορά.

Το ΔΗΚΟ δεν έπαιρνε εισφορές από επιχειρηματίες και εταιρείες; Γιατί συμπεριφέρεται τώρα σαν τις μωρές παρθένες;
Εξαρτάται ποιος κάνει την εισφορά, πότε την κάνει, το ποσό που δίνει και ποια διαδικασία ακολουθεί. Δεν είναι όλες οι εισφορές οι ίδιες. Διαφορετικό είναι ένας επιχειρηματίας, επώνυμα και με μια καθαρή οικονομική διαδρομή, να κάνει εισφορά σε ένα κόμμα, και διαφορετικό είναι να έρχονται χρήματα από άγνωστη πηγή, ακολουθώντας μια διαδρομή γύρω από τη μισή υφήλιο, για να καταθέσει εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο προεδρικών εκλογών. Πόσο μάλλον δε, όταν αυτή η άγνωστη πηγή αποκαλύπτεται αργότερα να είναι μια εταιρεία εγγεγραμμένη σε μια δικαιοδοσία που να μην την φτάνει το χέρι οποιασδήποτε ευρωπαϊκής αρχής και η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, είχε δάνεια αστρονομικών ποσών με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Τα οποία δάνεια στο τέλος κλήθηκαν να πληρώσουν οι καταθέτες της τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι όλες οι εισφορές το ίδιο, εμείς εισηγηθήκαμε –και θα επιμένουμε σε αυτό και στη νέα Βουλή– την πλήρη απαγόρευση και ποινικοποίηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες και εταιρείες. Όσοι δημοσίως επικαλούνται την έκθεση Greco, εμείς τους καλούμε και τους προκαλούμε να υποστηρίξουν την πρότασή μας αυτή.

«Ο χρόνος επενεργεί αναλόγως του πώς θα τον εκμεταλλευτείς»

Ερωτηθείσα κατά πόσον υπάρχει σήμερα μομέντουμ και πιθανότητα να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα μέχρι το τέλος του 2016, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου απάντησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, εάν η Τουρκία αλλάξει πολιτική. «Εάν παραμείνει σταθερή στην αδιάλλακτη στάση της, τότε όσους εκβιασμούς, άμεσους ή έμμεσους, όσα διλήμματα, πραγματικά ή πλαστά, μας παρουσιάσουν, ο λαός μας έχει και κριτήριο αλλά και το αίσθημα της επιβίωσης, και θα υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία για ακόμα μια φορά. Άρα, καλό θα ήταν όλοι όσοι καταπιάνονται με το Κυπριακό, να γνωρίζουν ότι μόνο το περιεχόμενο της λύσης θα καθορίσει εάν αυτή θα γίνει αποδεκτή ή όχι», συμπλήρωσε. Από τις ίδιες τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων αξιωματούχων, σημείωσε, είναι ξεκάθαρο ότι το περιεχόμενο δεν είναι καθόλου καλό, εξάλλου και γι’ αυτό τον λόγο κρύβονται και δεν ενημερώνουν κανένα. «Μακάρι να συζητούν θετικές και δημοκρατικές ρυθμίσεις και λύσεις, και εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους στηρίξουμε. Όμως, από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που συζητούμε είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, οι εποικοδομητικές ασάφειες αλλά και ο περαιτέρω εγκλωβισμός της Κύπρου με την παράδοση της ενεργειακής στρόφιγγας στην Τουρκία. Αυτό για εμάς δεν είναι ούτε λειτουργική και σίγουρα ούτε βιώσιμη λύση. Διαφωνούμε, επίσης, με δογματικές και απόλυτες προσεγγίσεις όπως ‘‘ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας’’. Ο χρόνος επενεργεί αναλόγως του πώς θα τον χρησιμοποιήσεις και πώς θα τον εκμεταλλευτείς», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ και υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Δειτε Επισης

Συνομιλίες με χρονοδιάγραμμα και παράθυρο «άλλων λύσεων» προτείνει πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας
Μηνύματα Ε.Ε στην Τουρκία-Όποιοι βαυκαλίζονται λύση δύο κρατών, μάλλον δεν έχουν μιλήσει με κανέναν στην Ευρώπη
Επιστολή ΑΗΙ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ
Αναλύει το Κυπριακό, αποφασίζει για το συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ
Άρχισε να στήνεται το παζλ υποψηφίων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ-Ποιοι βρίσκονται στο κάδρο
Εμβαθύνεται η συνεργασία με την Ελλάδα, διευρύνεται η τριμερής με Ιορδανία
Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική