Περισσότεροι από τους μισούς Κύπριους είναι υπέρβαροι

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Κύπρου είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ένα ποσοστό της τάξης του 29,6% έχει κανονικό βάρος ενώ ποσοστό 6,4% είναι λιποβαρές όπως κατέδειξε έρευνα του Παγκύπριου Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων, η οποία διενεργήθηκε κατά τα έτη 2005 – 2009, ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ελένη Ανδρέου.

Μιλώντας σε Διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκύπριας Ημέρας/ Εβδομάδας Διατροφής με θέμα “Απολαύστε τη γεύση τρώγοντας υγιεινά” η κ. Ανδρέου είπε ότι ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) έχει άμεση σχέση με τα ποσοστά χοληστερόλης η οποία είναι αυξημένα σε όλους όσοι έχουν αυξημένο ΔΜΣ.

Σύμφωνα με την έρευνα και στο ερώτημα πόσο συχνά καταναλώνεται φαγητό εκτός σπιτιού, δηλαδή σε εστιατόρια και άλλο έτοιμο φαγητό ποσοστό 22,9% απάντησε ότι σιτίζεται εκτός σπιτιού δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και ποσοστό 28,7% μία φορά την εβδομάδα.

Η κ. Ανδρέου αναφέρθηκε και στη χρήση του αλατιού από τους Κύπριους, οι οποίοι βάσει της έρευνας χρησιμοποιούν σε ποσοστό 33,9% επιπρόσθετο αλάτι από αυτό του μαγειρέματος και ποσοστό 57,2% περιορίζεται στο αλάτι που ήδη υπάρχει στο φαγητό.

Αναλύοντας, εξάλλου, τι είναι ένα πρότυπο διατροφής, είπε ότι σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Διατροφικές Οδηγίες για τα έτη 2015-2020 ένα σχέδιο υγιεινής διατροφής περιλαμβάνει ποικιλία από λαχανικά, ειδικά με σκούρο πράσινο, κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα, όσπρια, καθώς και αμυλώδη και άλλα είδη λαχανικών.

Περιλαμβάνει, επίσης, φρούτα, ειδικά ολόκληρα (με φλούδα) δημητριακά από τα οποία τα μισά από αυτά να είναι ολοσίταρα καθώς και χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως, γάλα, γιαούρτι, τυρί ή / και τα εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας.

Η κ. Ανδρέου είπε ότι ένα πρότυπο διατροφής περιλαμβάνει και τροφές με φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες και ειδικά ψάρια και θαλασσινά, άπαχα κρέατα και πουλερικά,  αυγά, όσπρια, ξηρούς  καρπούς και σπόρους, και προϊόντα σόγιας όπως, επίσης, και έλαια από φυτικές πηγές, όπως η ελαιοκράμβη, καλαμπόκι, ελιές, σπόροι και αβοκάντο.

Με αφορμή την Παγκύπρια Ημέρα/ Εβδομάδα Διατροφής, η κ. Ανδρέου, ανακοίνωσε την έναρξη παγκύπριας μελέτης διατροφής και υγείας που θα στοχεύει στην εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου ζωής και των σχετιζόμενων με αυτά παραγόντων κινδύνου και δεικτών υγείας σε αντιπροσωπευτικό κυπριακό δείγμα.

Καταλήγοντας, ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας, την επανασύσταση και επαναλειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής και την τροποποίηση του νόμου περί εγγραφής επιστημόνων/τεχνολόγων τροφίμων και διαιτολόγων.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι είναι άκρως διαδεδομένη η παχυσαρκία στην Κύπρο η οποία δυστυχώς προσβάλλει και τα παιδιά μας, λόγω κυρίως των διατροφικών συνηθειών και του χαμηλού επιπέδου σωματικής άσκησης του πληθυσμού μας.

Ο κ. Παμπορίδης είπε ότι αυτές οι διατροφικές συνήθειες, κατά κόρον συνδέονται με την εσφαλμένη επικρατούσα εντύπωση ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών στερείται γεύσεως και απόλαυσης.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στόχος της Παγκύπριας Εβδομάδας Διατροφής είναι αφενός η δημιουργία κουλτούρας υπέρ της μεσογειακής, υγιεινής διατροφής ώστε να εκτιμηθούν οι γεύσεις, η υφή και η συνολική εμπειρία του φαγητού και αφετέρου η υπόμνηση του οφέλους που αποκτά ο οργανισμός ακολουθώντας μικρά μυστικά βρώσης.


Σε παρέμβασή της η Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, Πόπη Κανάρη, είπε ότι το Χημείο έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και διεξάγει μελέτη για τα μεταβολικά προβλήματα η οποία θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε δύο χρόνια.

Ανέφερε ότι αναμένεται η κάθοδος στην Κύπρο εκπροσώπων από 28 χώρες για να εκπαιδευτούν στο μοντέλο εκτίμησης κινδύνου στην υγεία μιας και η χώρα μας πρωτοπορεί στον τομέα αυτό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα