Γεν. Εισαγγελέας: Η Βουλή δεν θα συνέλθει για να εξετάσει τις αναπομπές
17:52 - 10 Μαΐου 2016
Η Βουλή δεν θα συνέλθει για να εξετάσει τις δύο αναπομπές νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως δια του Προέδρου της απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, διευκρινίζοντας πως έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υποχρεούται να υπογράψει τους νόμους και δημοσιεύσει ώστε να τεθούν σε ισχύ ή να τους αναφέρει.
Σε δήλωση μετά τη διαδικασία εξέτασης των 16 νόμων τους οποίους ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι σε περίπτωση που οι δύο αναπεμφθέντες νόμοι τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τότε θα αναφερθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή η τοποθέτηση της Βουλής θα είναι εκτός της προθεσμίας που διαλαμβάνει το Σύνταγμα.
Εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου εξετάστηκαν οι αναφορές των 16 νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του γεγονότος ότι εκπνέει αύριο η προθεσμία εντός της οποίας η Βουλής πρέπει να αποφανθεί εάν αποδέχεται ή απορρίπτει τις αναπομπές των δύο νόμων και να σχολιάσει την πληροφορία ότι εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχτεί την εισήγηση της Βουλής όπως ο χρόνος των 15 ημερών αρχίσει να τρέχει από την ανάδειξη της νέας Βουλής, είπε ότι η γνωμάτευση που έδωσε απευθυνόταν αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“Επειδή όμως φαίνεται με κάποιο τρόπο να έχει διαρρεύσει και έχει δημοσιοποιηθεί πρέπει να πω ότι είναι γεγονός πως εισηγήθηκα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η άποψη περί διάλυσης της Βουλής, όπως εγώ πιστεύω, είναι εσφαλμένη”, συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι “η Βουλή δεν διαλύεται σε οποιοδήποτε στάδιο μετά που έχει εξαντλήσει κανονικά τη θητεία της, αλλά, διευκρίνισε, αυτό θα ήταν εφικτό σε προηγούμενο στάδιο και θεωρείται ως απερχόμενη και είναι η άποψη μου ότι στο διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής και της ημερομηνίας που θα προκύψει η νέα Βουλή, θα μπορούσε κανονικά να συνέλθει ώστε να εξετάσει τα θέματα των αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας”.
Σημείωσε ότι όπως πηγάζει από άλλο άρθρο του Συντάγματος η Βουλή έχει υποχρέωση να συνέλθει για να εξετάσει τις αναπομπές.
Τοποθετούμενος επί της παρατήρησης ότι δεν υπάρχει νεκρή περίοδος, είπε ότι κατά την άποψη του συνεχίζει η απερχόμενη Βουλή, για κάποια θέματα που θα κριθούν εξαιρετικά επείγοντα.
Ειδικά για το θέμα της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το οποίο υπάρχει μια εξειδικευμένη, συγκεκριμένη πρόταση σε άλλο άρθρο, αυτό δεν ατονεί, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν οι αναπεμφθέντες νόμοι θα εξεταστούν από τη νέα Βουλή, ο κ. Κληρίδης είπε πως εξ` όσων αντιλαμβάνεται δεν είναι αυτή η θέση της Βουλής.
Πρόσθεσε πως ως έχει δει στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απλά η Βουλή θα αφήσει να παρέλθει η ημερομηνία των 15 ημερών με αποτέλεσμα, ουσιαστικά να έχουμε μια παράληψη να επιληφθεί έτσι ώστε να μην υπάρχει και η ανάλογη υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τους νόμους και να τους δημοσιεύσει ώστε να λάβουν ισχύ.
Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να γίνουν αναφορά, είπε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι νόμοι αυτοί.
Διευκρίνισε τέλος ότι εάν η νέα Βουλή συγκληθεί για να εξετάσει το θέμα των αναπομπών, τότε θα εγείρουμε θέμα ότι εκπρόθεσμα είναι που πάει να επιληφθεί των αναπομπών, οπότε θα ακολουθήσει αναφορά.
Πηγή: ΚΥΠΕ