Αιματοβαμμένη Κυριακή (video)

Ποτέ στο παρελθόν, αλλά και στα 22 χρόνια που πέρασαν έκτοτε, ο πλανήτης δεν θρήνησε τόσο πολύ μια απώλεια. Τη μέρα της κηδείας του Άιρτον Σένα, υπολογίζεται πως τρία εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο για να τον αποχαιρετίσουν καθώς η σορός διένυε μια διαδρομή μήκους 32 χιλιομέτρων. Είναι η μεγαλύτερη σύναξη κόσμου σε κηδεία που έχει καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Κυριακή του Πάσχα για την Ορθοδοξία, Πρωτομαγιά για τον υπόλοιπο κόσμο, όταν η καταραμένη στροφή Tamburello στην πίστα της Ίμολα, στο Grand Prix του Σαν Μαρίνο, στερούσε τη ζωή από έναν από τους πιο ταλαντούχους οδηγούς στην ιστορία της Formula 1. Αλλά και τον εθνικό ήρωα της Βραζιλίας.
 
Στα 22 του τα παράτησε
Γεννημένος το 1960 ο Σένα μπήκε στην Formula 1 σχετικά μεγάλος, σε ηλικία 24 χρόνων. Όπως μεγάλος, στα 13 του, ξεκίνησε να τρέχει στα καρτ, αν και οδηγούσε αυτοκίνητο από τα 7. Συμμετείχε σε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα καρτ, χωρίς να κερδίσει κάποιο. Το 1981 μετακόμισε στην Αγγλία και άρχισε να οδηγεί Formula, όμως μετά την πρώτη χρονιά αποφάσισε να αποσυρθεί και ν’ ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Τελικά άλλαξε απόφασή, κερδίζοντας τη βρετανική Formula 3 το 1983 κάτι που αποτέλεσε διαβατήριο για την F1.
 
Παρότι είχε τεστάρει αρκετά μονοθέσια F1, το 1984 δυσκολεύτηκε να βρει ομάδα διότι κάπου δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις, ενώ αλλού οι χορηγοί προτιμούσαν δικούς τους πιλότους. Κατέληξε στην μικρή και άσημη Toleman. Προσέλαβε και ατομικό γυμναστή για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση. Ήταν άσος στο βρεγμένο και μετρ στην πίστα του Μονακό, όπου στην πρώτη του χρονιά, μέσα στη βροχή, ήταν δεύτερος, καταπλήσσοντας τα πλήθη. Στη βαθμολογία της σεζόν βρέθηκε 9ος, αν και στους μισούς αγώνες δεν τερμάτισε, σε έναν δεν προκρίθηκε καν, σε άλλον ένα η ομάδα δεν τον άφησε να τρέξει διότι είχε ήδη υπογράψει με την Lotus για το 1985 – από τους έξι αγώνες που τερμάτισε, στους τρεις ήταν στο βάθρο.
 
Η εκτόξευση
Στη Lotus έμεινε τρεις σεζόν έχοντας έξι νίκες και το 1988 βρέθηκε στην McLaren. Έμεινε πέντε χρόνια κερδίζοντας τρία παγκόσμια πρωταθλήματα (1988, 1990, 1991). Τα δύο πρώτα χρόνια ήταν στην ομάδα ο μεγάλος Αλέν Προστ. Οι μάχες τους έμειναν ιστορία με τον Προστ να κερδίζει το πρωτάθλημα του 1989 και να φεύγει για τη Ferrari, πριν πάρει άλλο ένα πρωτάθλημα το 1993 με τη Williams και αποχωρήσει. Τον αντικατέστησε ο Σένα!
Στην Ίμολα υπό πίεση
 
Τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο  αγώνα του 1994 ο Σένα ξεκίνησε από την pole position, όμως εγκατέλειψε. Τη νίκη πανηγύρισε ο Σουμάχερ. Με την Williams να έχει κερδίσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα, ο Σένα ήξερε πως δεν είχε χρόνο προσαρμογής στη νέα ομάδα. Στον τρίτο αγώνα της χρονιάς, που έμελε να ήταν και ο τελευταίος, έμπαινε με μεγάλη πίεση λόγω της προβληματικής απόδοσης του αυτοκίνητου. Την εποχή εκείνη διατηρούσε σχέση με το μοντέλο Αντριάν Γκαλιστάου για περίπου έναν χρόνο.
 
Η κοπέλα δεν ήταν αποδεκτή από την οικογένεια του και αυτό τον έριχνε ψυχολογικά. Όπως και οι υποψίες πως η ομάδα του Σουμάχερ (Benetton Ford) χρησιμοποιούσε αντικανονικά ηλεκτρονικά βοηθήματα. Την ημέρα του αγώνα ο Σένα ήταν φορτισμένος διότι την Παρασκευή είχε τραυματιστεί σοβαρά ο νεαρός συμπατριώτης του Ρούμπενς Μπαρικέλο, τον οποίο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, ενώ στα προκριματικά του Σαββάτου έχασε τη ζωή του ο Αυστριακός Ρόναλντ Ράτζενμπεργκερ – το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα στη F1 μετά από 12 χρόνια. Ο Σένα είχε στο κόκπιτ μια σημαία της Αυστρίας για να αφιερώσει ενδεχόμενη νίκη στον αδικοχαμένο πιλότο. Δεν πρόλαβε.
 
Το ατύχημα
Ξεκινώντας από την pole position προπορευόταν την ώρα που έφευγε από τη στροφή (με 307χλμ/ώρα) για το μεγάλο ταξίδι, στον 7ο γύρο. Ένα σπασμένο κομμάτι της ανάρτησης τρυπούσε το  κράνος και το κτύπαγε θανάσιμα. Δύο λεπτά μετά τη σύγκρουση ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο με ισχνό καρδιακό σφυγμό, αλλά εγκεφαλικά νεκρός. Έγινε επί τόπου τραχειοτομή, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Μπολόνια όπου τεσσεράμισι ώρες μετά ανακοινώθηκε ο θάνατός του.
 
 
Η απόφαση των διοργανωτών να συνεχίσουν τον αγώνα και να κάνουν απονομές, ενώ ο Σένα ακροβατούσε μεταξύ ζωής και θανάτου, πρόσθεσε μια κατάμαυρη κηλίδα στην ιστορία του σπορ. Ο θάνατος του Σένα ήταν η αφορμή για να ενισχυθούν σημαντικά τα μέτρα ασφάλειας στην Formula 1 και για 21 χρόνια να μην υπάρξει άλλο θύμα στην πίστα. Μέχρι που «χάθηκε» πέρσι ο Ζιλ Μπιάνκι.
 
Όταν ο Σένα «έφευγε» πίσω του ακολουθούσε ο Μίκαελ Σουμάχερ (κέρδισε τελικά το πρωτάθλημα του 1994). Ο άνθρωπος στον οποίον κληροδότησε τα ηνία του σπορ. Αλλά και την κατάρα. Ο «Σούμι» φυτοζωεί εδώ και δυόμιση χρόνια μετά το ατύχημα στις Άλπεις ενώ έκανε σκι.