Πώς είδαν τα κόμματα τη χθεσινή διάσκεψη του Προέδρου;

Με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα κινήθηκαν πάνω κάτω στο ίδιο μήκος κύματος αντιδράσεων σε σχέση με τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, τα όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκονται σε διάσταση με τα όσα ζουν οι πολίτες της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ διά του εκπροσώπου τύπου του, Γιώργου Λουκαΐδη.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και οι Υπουργοί του, συμμετέχουν στην εκστρατεία του ΔΗΣΥ με προεκλογικές διασκέψεις, κάτι που αποτελεί, “αρνητική εξέλιξη για τους δημοκρατικούς θεσμούς”.

Αντί να προτείνει λύσεις ως Πρόεδρος, λέει το ΑΚΕΛ, “τρία χρόνια μετά, αποποιείται των ευθυνών του και ως κομματάρχης επαναλαμβάνει το τετριμμένο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι”.

Τα όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκονται σε διάσταση με τα όσα ζουν οι πολίτες της Κύπρου, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, ενώ “αν πράγματι η κυβέρνηση έχει επιτελέσει σημαντικό έργο” τότε γιατί διερωτάται ο κ. Λουκαΐδης, “η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και οι οικογένειες στην Κύπρο γίνεται ολοένα και χειρότερη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΗΚΟ, το οποίο σχολιάζοντας την χθεσινή διάσκεψη του Προέδρου, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση πως “το γεγονός ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σήμερα καλύτερη απ’ ότι ήταν τον Μάρτιο του 2013, δεν καθιστά την πορεία της ένα success story, όπως προσπάθησε χθες για πολλή ώρα να μας πείσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”.

Το ΔΗΚΟ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο, τονίζοντας ότι “η πραγματικότητα δυστυχώς είναι κάπως διαφορετική”, αφού, όπως εξηγεί το κόμμα “η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία έκθεση της για την Κύπρο, διαφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρει ότι: Στην κυπριακή κοινωνία επικρατεί φτώχεια, ανεργία, κοινωνική ανισότητα, η ανάπτυξη κινείται με αργούς ρυθμούς, τα μη εξυπηρετούμενα Δάνεια συνιστούν ένα σοβαρό πρόβλημα, απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αυξάνεται ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το επικίνδυνο όμως, σημειώνει το ΔΗΚΟ, είναι “ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε πως εφόσον θεωρεί ότι πέτυχε ένα success story, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην πολιτική του”.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δήλωσή του αναφορικά με τη διάσκεψη του ΠτΔ ανέφερε πως το κόμμα του κατανοεί “την προσπάθεια της κυβέρνησης λίγο από πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές να παρουσιάσει ενδεχόμενες επιτυχίες της στον τομέα της οικονομίας, όμως η απόκρυψη της πραγματικότητας, των δυσκολιών και της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας δεν συνιστά ούτε χρήσιμη ούτε ωφέλιμη υπηρεσία προς τον λαό”.

Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Σιζόπουλος, “είναι πως δεν υπάρχει έξοδος από το μνημόνιο αλλά ολοκλήρωση της πλήρους υποταγής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής οικονομίας στους απεχθείς όρους ενός αντιαναπτυξιακού μνημονίου με την ενσωμάτωση όλων αυτών των προνοιών στην κυπριακή νομοθεσία”.

Η πραγματική έξοδος από το Μνημόνιο, τονίζει η ΕΔΕΚ, “σημαίνει μείωση φορολογιών, επαναφορά της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, αύξηση του βιοτικού επιπέδου του λαού, βελτίωση των κατώτατων μισθών και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας προς τους πολίτες”.
 
Ο ΔΗΣΥ σε αντίθεση με τα κόματα της αντιπολίτευσης, διά στόματος Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Τορναρίτη, τονίζει, σε σχέση με τον χθεσινοβραδινό απολογισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης χθες, δεν παρουσίασε μόνο έναν εκτενή απολογισμό, αλλά ταυτόχρονα και στρατηγική για το μέλλον.

Παρουσιάστηκε ειλικρινής, συναινετικός και αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και “αναγνώρισε την ωριμότητα που επέδειξαν κόμματα και κοινωνικοί εταίροι τονίζοντας το γεγονός ότι οι θυσίες των πολιτών συνέβαλαν καθοριστικά στο θετικό αποτέλεσμα και δεν πρέπει να πάνε χαμένες”.

“Πριν τρία χρόνια η κατάσταση ήταν οριακή και κρίναμε πως έπρεπε να θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διάσωσης του τόπου και αυτό κάναμε”, όπως προστίθεται.
 
 
 

Δειτε Επισης

Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»