Πόσο θα κοστίζει τελικά η αποτέφρωση

Μπορεί η καύση νεκρών να στοιχίζει πολύ λιγότερα από ότι μια κανονική κηδεία, ωστόσο φαίνεται πως τα κριτήρια τα οποία περιλαμβάνονται στη νομοθεσία την οποία ψήφισε ομόφωνα χθες η Ολομέλεια της Βουλής, καθιστούν τη δημιουργία κρεματόριου ασύμφορη.


Ο «ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online», επικοινώνησε με γραφεία κηδειών και μέσα από τη συζήτηση εξάγεται το συμπέρασμα πως ο νόμος είναι αυστηρός σε τέτοιο βαθμό – κάτι το οποίο όπως ανέφεραν είναι ορθό- που αφήνει μόνο δυο επιλογές. Είτε το κρεματόριο θα δημιουργηθεί από το ίδιο το κράτος είτε θα δημιουργηθεί από ένα συνασπισμό αποτελούμενο από γραφεία κηδειών τα οποία, θα επωμιστούν από κοινού το κόστος της επένδυσης που απαιτείται για κάτι τέτοιο.
 


1 εκατ. επένδυση
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαιτούνται αρκετά κριτήρια για τη δημιουργία κρεματορίου το οποίο θα είναι αδειδοτημένο από το κράτος. Αρχικά πρέπει να εξασφαλιστεί η γη για ανέγερση του. Εν συνεχεία θα πρέπει να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις στη βάση των κριτηρίων της και τέλος να αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός. Όπως εξήγησαν γραφεία κηδειών, η νομοθεσία απαιτεί τη λειτουργία δυο εξειδικευμένων φούρνων για καύση νεκρών και ως εκ τούτου η επένδυση για αγορά μόνο του απαραίτητου εξοπλισμού υπολογίζεται στις 300 -350 χιλιάδες ευρώ.

 

 

Προσθέτοντας σε αυτές και το κόστος της γης και της ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων το κόστος της επένδυσης για τη δημιουργία ενός αδειοδοτημένου κρεματορίου υπολογίζεται στο ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ. Ποσό το οποίο, όπως μας έχει λεχθεί θεωρείται ασύμφορο με βάση την κυπριακή πραγματικότητα. Όπως εξήγησαν στην Κύπρο, για να προχωρήσει κάποιος στην καύση νεκρού πρέπει είτε να κοστίζει πολύ λιγότερα από μια κανονική κηδεία η οποία με βάση τις σημερινές τιμές το κόστος της ανέρχεται κατά μέσο όσο στα 1500 ευρώ νοουμένου ότι υπάρχει ήδη οικογενειακός τάφος, είτε να το επιλέξει συνειδητά λόγω πιστεύω.
Σημείωσαν πως το εξωτερικό, η καύση νεκρών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο λόγω του ότι το κόστος τέλεσης μιας κανονικής ταφής είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με τις τιμές της Κύπρου. Αναφορικά τώρα με το κόστος καύσης στην Κύπρο, σημείωσαν πως αυτό θα καθοριστεί όταν λειτουργήσει το πρώτο και καθοριστούν τα λειτουργικά του έξοδα. Εξέφρασαν ωστόσο την άποψη ότι το κόστος της αποτέφρωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 700-800 ευρώ έτσι ώστε να είναι η φθηνότερη επιλογή σε σχέση με την κανονική ταφή.
 
 

Οι τιμές
  • Η υποβολή αίτησης για αποτέφρωση ανθρωπίνων λειψάνων, δυνάμει του άρθρου 3(3)α, (Παράρτημα Ι(Α)), συνοδεύεται με την καταβολή τέλους ύψους € 30.
  • Η άδεια αποτέφρωσης, δυνάμει του άρθρου 3(4), (Παράρτημα Ι(Β)), εκδίδεται με την καταβολή τέλους ύψους € 5.
  • Η υποβολή αίτησης για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης, δυνάμει του άρθρου 19(2), (Παράρτημα Ι(Γ)), συνοδεύεται με την καταβολή τέλους ύψους € 100.
  • Η άδεια λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης, δυνάμει του άρθρου 19 (5), (Παράρτημα Ι(Δ)), εκδίδεται με την καταβολή τέλους ύψους €10.
  • Η υποβολή αίτησης για εξασφάλιση άδειας ανανέωσης της άδειας λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης, δυνάμει του άρθρου 20, (Παράρτημα Ι(Ε)), συνοδεύεται με την καταβολή τέλους ύψους € 80.
  • Η άδεια ανανέωσης της λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης, δυνάμει του άρθρου 20, (Παράρτημα Ι(ΣΤ)), συνοδεύεται με την καταβολή τέλους ύψους € 10.
 
Οι πρόνοιες του νόμου
Απαγόρευση της διάθεσης ανθρώπινων σορών με αποτέφρωση, εκτός εάν έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια αποτέφρωσης από τον Έπαρχο στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το κέντρο αποτέφρωσης, το οποίο πρέπει να έχει αδειοδοτηθεί και να λειτουργεί δυνάμει των διατάξεων του νόμου. Παραχώρηση εξουσίας σε θανατικό ανακριτή να διατάξει την αναστολή της αποτέφρωσης ανθρώπινης σορού μέχρις ότου διεξαχθεί θανατική ανάκριση, εφόσον αυτό δικαιολογείται από νέα στοιχεία, τα οποία έχουν προκύψει μετά την έκδοση της σχετικής άδειας αποτέφρωσης. Καθορισμό της διαδικασίας αποτέφρωσης ανθρώπινης σορού, καθώς και του τρόπου χειρισμού και διάθεσης της προκύπτουσας τέφρας και της τεφροδόχου. Απαγόρευση της λειτουργίας κέντρων αποτέφρωσης χωρίς άδεια λειτουργίας, η οποία να βρίσκεται σε ισχύ, και καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας των κέντρων αποτέφρωσης. Καθορισμό αδικημάτων σε σχέση με την παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου, καθώς και των ποινών που επισύρει η διάπραξη αυτών.
 
 

 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα