Η λεπτομέρεια που θα γλιτώσει τον αεροπειρατή από τα κάτεργα

Ιδιαίτερα βεβαρημένη είναι η θέση του 58χρονου Αιγύπτιου Σαϊφ Ελντίν Μουσταφά, πρωταγωνιστή της αεροπειρατείας σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών στις 30 Μαρτίου, το οποίο προσγειώθηκε τελικά στη χώρα μας.
 
Το διάταγμα της οκταήμερης κράτησής του λήγει σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου έδωσε το πράσινο φως έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία της έκδοσής του στην Αίγυπτο, καθώς υπάρχει και σχετικό αίτημα από τις Αιγυπτιακές αρχές.
 
Όπως είχε γράψει ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ την περασμένη εβδομάδα, εάν κριθεί ότι υφίσταται δικαιοδοσία της Αιγύπτου για εκδίκαση του συγκεκριμένου εγκλήματος, ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά θα εκδοθεί και θα δικαστεί σύμφωνα με τον αιγυπτιακό ποινικό κώδικα, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.
 
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, ο αεροπειρατής δυνατό να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή του θανάτου η οποία, σε αντίθεση με την Κύπρο που έχει καταργηθεί, στην Αίγυπτο ισχύει και εκτελείται διά απαγχονισμού.
 
Αυτό θα μπορούσε βέβαια να συμβεί μόνο στην περίπτωση που η πράξη του Σεΐφ να καταλάβει ενα αιγυπτιακό αεροσκάφος απειλώντας ότι θα το ανατινάξει και να το αναγκάσει να προσγειωθεί στο έδαφος μιας ξένης χώρας, καταγραφοντας στα αιτήματά του, ανάμεσα σε άλλα και την απελευθέρωση αντιφρονούντων γυναικών φυλακισμένων στη χώρα του, θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πλαίσιο της εσχάτης προδοσίας. Κι αυτό γιατί στην Αίγυπτο η θανατική ποινή προνοείται μόνο για τις περιπτώσεις των εγκλημάτων: της εσχάτης προδοσίας, του βιασμού αν συνοδεύεται από την απαγωγή του θύματος, του φόνου και του οργανωμένου εμπορίου ναρκωτικών.
 
Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα το αιγυπτιακό δικαστήριο να κρίνει πως πράξη του δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του βαρύτατου αυτού εγκλήματος, οπότε ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά θα κριθεί ένοχος μόνο για το έγκλημα της αεροπειρατείας διά τρομοκρατίας (αρ.88), το οποίο όμως προνοεί καταδίκη σε ισόβια καταναγκαστικά έργα, ποινή που αν και στο δικό μας ποινικό σύστημα, όπως και σε όλα τα ευρωπαϊκά, είναι άγνωστη, στην Αίγυπτο ισχύει και επιβάλλεται συχνά σε περιπτώσεις κακουργημάτων.

Η ποινή των ισοβίων σε καταναγκαστικά έργα σημαίνει ουσιαστικά πως ο καταδικασθείς είναι υποχρεωμένος να διεκπεραιώνει τις πιο επίπονες εργασίες που θα του ανατεθούν από τις σωφρονιστικές αρχές, για όλο το υπόλοιπο της ζωής του (αρ.14).

Στο δεύτερο αυτό ενδεχόμενο της απειλής καταδίκης του σε ισόβια καταναγκαστικά έργα, υπάρχει ωστόσο μια μικρή λεπτομέρεια στον αιγυπτιακό ποινικό κώδικα, που θα μπορούσε ίσως να γλιτώσει τον Σαΐφ από τα κάτεργα και να εκτίσει μόνο ποινή ισοβίων σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Η λεπτομέρεια αυτή έχει να κάνει με την ηλικία του, αφού σύμφωνα με τον αιγυπτιακό νόμο εάν άνδρας που έχει συμπληρώσει τα 60 του χρόνια, καταδικαστεί σε ισόβια καταναγκαστικά έργα, τότε η ποινή του -προφανώς λόγω ηλικίας- μετατρέπεται σε ισόβια χωρίς την υποχρέωση εκτέλεσης καταναγκαστικής εργασίας.

Ο Αιγύπτιος αεροπειρατής, εξ όσων γνωρίζουμε βρίσκεται στο όριο, αφού είναι 59 ετών. Συνεπώς η ενδεχόμενη καταδική του στην πιο πάνω ποινή, που θα επιβληθεί μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας και πιθανόν αφού ο ίδιος θα έχει συμπληρώσει το 60ο έτος, θα μετατραπεί στην επιεικέστερη τιμωρία των ισοβίων.

Ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο, οι αιγυπτιακές αρχές να κρίνουν ότι ο δράστης είναι ψυχικά ασθενής, σε βαθμό που δεν μπορεί να σταθεί σε δίκη, συνεπώς το πιθανότερο σενάριο τότε, θα είναι να μην του επιβληθεί καμία ποινή (αρ.62), παρά μόνο -ίσως- ο επ’ αόριστον εγκλεισμός του σε ψυχιατρικό κατάστημα.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της